Hirdetés
Hirdetés

Nem esik tovább a forint, többet érhet a Mol, zuhantak az európai részvények

Eidenpenz József, 2017. április 18., 18:43

Európában a francia választások közeledte, a brit előrehozott választások lehetősége, Amerikában néhány nem túl jó gyorsjelentés rontotta el a hangulatot. Az atomháborúval fenyegetőző Észak-Korea sem éppen a jókedvet erősítette. Itthon a BUX kissé esett, a forint valamelyest magához tért, de éves mélypontja közelében van.

Nagyon rossz napjuk volt a tőzsdéknek ma, főleg Európában. A brit index 2,5 százalékkal zuhant, aminek oka az lehetett, hogy a miniszterelnök előrehozott választásokat helyezett kilátásba. De a francia CAC is 1,7 százalékkal esett, a vasárnap esedékes elnökválasztáshoz közeledve. A német DAX csak egy százalékkal lett alacsonyabb, főleg a Volkswagen négy százalék feletti erősödése miatt, amit a jó gyorsjelentés okozott.

Hirdetés

Nyilván nem javította a hangulatot, hogy Észak-Korea atomcsapással fenyegette meg az USA-t. Amerikában a befektetők nem örültek a Netflix, a Johnson & Johnson jelentésének sem, de igazán nagyot a Goldman Sachs zuhant, 4,7 százalékot. Az S&P 500 index 0,5, a Nasdaq 0,4, a Dow Jones ipari átlag 0,7 százalékos mínuszban volt este hat körül. A dollár fél százalékkal gyengült a főbb devizákkal szemben.

A BUX index pluszban kezdett, de lefelé csorgott majdnem egész nap, és mínusz egy százalékon érte el mélypontját délután. A kereskedés végén magához tért, és csak 0,3 százalékos eséssel zárt. A Mol két százalék feletti mínuszból jött vissza, és végül 0,5 százalékkal 21 000 forintra süllyedt. Az OTP 0,3 százalékkal 8058-ra esett, a Telekom 1,2 százalékkal 487-re. A Richter kissé erősödött, 0,2 százalékkal 6870-re.

Hektikus volt a forint

Szokatlanul hektikus volt a forint, reggel az euróval szembeni árfolyama idei mélypontján volt, 313,80-nál, azután nagyot erősödött, 312,40-ig ment. Este ismét magasabban, 313,50-nél láthattuk. (A forintról bővebben itt írtunk.)

A török líra a népszavazás utáni, ünnepi hétfőn még nagyot erősödött, most már csak szerényebben. A tőkepiacok szempontjából Erdogan elnök győzelmét pozitívnak ítélik, a bizonytalanság, politikai kockázat csökkenése miatt, ám a győzelem nem igazán meggyőző mértékű, ráadásul a csalás és megfélemlítés árnyéka vetül rá. Nem véletlen, hogy Európából alig valaki gratulált Erdogannak.

Kötvényekbe menekülnek

A cseh korona, amely elől nemrég hárították el az erősödést akadályozó árfolyamküszöböt, érdekes módon 0,5 százalékkal gyengült, 26,75 euró/koronára. Az angol font 1,6 százalékkal erősödött az euróhoz és 1,0 százalékkal a dollárhoz képest.

Az olajnál az amerikai kitermelés növekedésétől való félelmet emlegették a sajtóban, mint okot, amiért ismét egy százalék körüli mínuszban van, a WTI 52,30, a Brent 54,80. Az arany drágult, az ezüst viszont olcsóbb lett. Erősen csökkentek az amerikai és német államkötvények hozamai, ami óvatosságra, ijedtségre, kockázatkerülésre utaló jel.

Többet érhet a Mol

Jóval többet is érhet még a Mol a KBC Equitas szerint, azt tartják „jelenleg az egyik legígéretesebb magyar nagypapírnak”. Árfolyamát az elmúlt hónapokban a CEZ eladásai miatti kockázat fékezte, közben a régiós szektortársak 15-40 százalékos árfolyam-emelkedéseket könyveltek el. Így a Mol nemcsak készpénztermelése alapján mondható alulértékeltnek (22 740 forintos a reális érték adódik ez alapján), hanem a szektortársakkal való összehasonlítás alapján is. Az INA lehetséges eladása pedig egy igen értékes opció, ami a 25-27 ezer forintos tartományba is emelheti a Mol reális értékét.

Mindenki az adórendszer reformjára vár, de a Kongresszus leragadt az Obamacare-nél – írtuk ma Donald Trump elnök politikájáról. Az Equilor Befektetési hírlevele szerint nem érkeznek fontos makrohírek a húsvét utáni rövid héten Magyarországról, ezért a kereskedést várhatóan a nemzetközi események határozzák meg.

60 dollár feletti olajár?

Az Erste Befektetési azt írta, az olajár alakulásában fontos szerepe lehet a Citi elemzésének, aki csatlakozott más házak, például a Goldman véleményéhez, amely szerint az olaj 60 dollár fölé emelkedhet az év végére. Az emelkedés fő oka, hogy a kereslet erősödésével és a kínálat alacsonyan tartásával elkezdődött a globális készletek süllyedése. Az OPEC pedig várhatóan fél évre meghosszabbítja a termelés befagyasztását, ami az év végére akár pár száz millió hordóval is csökkentheti a globális készletek nagyságát.

A Magyar Telekom május 23-tól fizeti a részvényenkénti 25 forintos osztalékot. Osztalékszelvénnyel május 10-én forog utoljára a papír – írta szintén azt Erste.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szeretnél egy saját nyaralót? Megmondjuk, mennyibe kerül

Szeretnél egy saját nyaralót? Megmondjuk, mennyibe kerül

A nyaralóárak emelkedése az elmúlt egy évben évben lelassult - derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb elemzéséből. Habár az árak valamelyest mérséklődtek, hatalmas eltérések mutatkoznak régiónként: akár 37 millió forint is lehet a különbség, attól függően, hogy az ország melyik felében található.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?