Hirdetés
Hirdetés

Összeomlottak a piacok – nem is akármilyen alkalomból

Fellegi Tamás, 2018. február 05., 11:05

Megtörtént, aminek óhatatlanul meg kellett: szakadatlan hegymenet után megjött a zuhanás a részvénypiacokon, mégpedig nem is akármikor, a medvefordulón. Ma egy kis megnyugvás mutatkozik, a hazai börzén pedig minden az OTP-n múlik. A bitcoin és a többi kriptodeviza ugyancsak nagyot esett, ott egyelőre nincs korrekció.

Donald Trump megválasztása, azaz 2016. november eleje óta az amerikai tőzsdéken korrekció nélküli emelkedés bontakozott ki, ami idén januárban begyorsult, szinte pánikszerűvé vált: mindenki vett, amit ért. Egy ilyen után elkerülhetetlen egy nagy zuhanás, hisz amikor a lemaradók bevásároltak, nem maradtak sokan, akik drágán szeretnének venni.

Nos, az időzítés szenzációs volt: január folyamán elköltötték a pénzt a vevők, a piac pedig pont február másodikán omlott össze, amikor a népi hiedelem szerint a mackó először néz ki a barlangjából. Miután a tőzsdén a medve szimbolizálja az eső árfolyamokat, ha ilyen esemény zajlik ezen a napon, medvefordulónak szokták nevezni, függetlenül attól, hogy egy komolyabb eső trend következik, vagy csak egy korrekcióról van szó.

Hirdetés

Az idei medvefordulót az S&P 500 index grafikonja gyönyörűen mutatja, de az európai folyamatok is hasonlóak: a DAX február első két napján igen nagyot esett, ma viszont a kezdeti pánik után előmerészkedtek a vevők: a kezdeti 1 százalék fölöttivel szemben már csal fél százalékos a mínusz.

S&P 500
S&P 500

A hazai tőzsde hasonlóan reagált: először mínusz két százalékon is állt a BUX, de ez túlzott reakciónak minősült elsőre, most már kevesebb mint 1 százalék a veszteség, az index 39 620 pontot ér. A legdöntőbb az OTP árának alakulása, mivel a bankpapír 11 ezer forintos áron nagyon szép kitörést hajtott végre, majd új csúcsra ment, és most sok függ attól, hogy megtartja-e ez a szint. Ma a mélypont 11 100 forint volt, elsőre erősnek bizonyult a támasz, az ár fel is pattant 11 350 forintig.

OTP, a 11 ezer forintos szint erős támasz
OTP, a 11 ezer forintos szint erős támasz

A Mol 2950 forinton is járt, de most már 3015 az ár, a Richter alja 6325 volt, de már alig van mínuszban, 6400 forint körül kereskednek vele. A Konzum 3000 forintig esett, onnan felkapaszkodott 3130-ig, az Opus 602 forintos mélypont után 629 forintig jött vissza.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>>

A kriptodevizák piaca nem tér magához az összeomlásból, ezen viszont nem is csodálkozunk, sok rossz hír látott napvilágot ebben a szegmensben. Az immár több mint 1500 elérhető kriptodeviza összértéke 380 milliárd dollár, ami még mindig rengeteg, de már kevesebb, mint fele annak, amennyi egy hónapja volt, a bitcoin pedig csúcsárának 60 százalékát vesztette el szűk két hónap alatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Műszaki cikkek vásárlásánál nagyon figyelnek az energiahatékonyságra a magyarok, és ez akkor is kitartanak, ha meghibásodik a készülék. Ugyan hazánk nem jár élvonalban az elektromos hulladékok mennyisége terén uniós viszonylatban. Érdemes megjavíttatni az elromlott készüléket, hogy minél kevesebb elektromos hulladékkal terheljük a környezetet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?