Hirdetés
Hirdetés

Piacon az első állami kriptodeviza: lesz vajon a semmiből valami?

Fellegi Tamás, 2018. február 21., 11:20

Indul a venezuelai csodapénz, ha már más valutát nem tudott működtetni az ország. A hagyományos devizák közül ma a dollár erősödik, az európai tőzsdék esnek, a BUX emelkedik. Csökken az olajár, ma az európai kötvényhozamok is visszaestek, az olasz viszont hirtelen megugrott.

Nagy nap lett a tegnapi Nicolas Maduro, Venezuela elűzhetetlen diktátora számára: piacra kibocsátotta saját, petro névre keresztelt kriptodevizáját. Azt állítja, hogy 735 millió dollárért el is tudott adni belőle, a vevőket azonban nem nevezte meg, és a Reuters szerint bizonyítékot sem szolgáltatott a tranzakciók létrejöttére.

Maduro azt mondja, hogy az amerikai szankciókat szeretné megkerülni a blockchain alapú devizával, így reményei szerint eladna olyan olajat, amit másként nem tudna. Árfolyam még nincs, mivel a hivatalos kibocsátásra és az azt követő kereskedésre csak jövő hónapban kerül sor. Ritka izgalmas esemény lesz követni, mi történik majd az instrumentummal.

Hirdetés

A kriptodeviza-piac egyébként épp jó formában van: a bitcoin 11 300 dollár, miközben másfél hete 5900 volt, igaz, korábban 20 ezren tetőzött. A kriptodeviza-piac összértéke most közel 500 milliárd dollár, két hete 300 milliárd alatt volt.

A hagyományos devizák közül a dollár kapott erőre, egy euróért 1,23-at kell adni belőle. A hosszú, 10 éves kötvényhozamok ma Európában csökkennek, az olaszt kivéve, amely 2,15 százalékig emelkedett.

Olasz 10 éves államkötvény hozama. Hirtelen ugrás
Olasz 10 éves államkötvény hozama. Hirtelen ugrás

Az amerikai tőzsdék a kezdeti lelkesedés után lefordultak tegnap, de csak kis mértékben estek. Európában ma esnek az indexek, a DAX 0,7 százalékkal van lejjebb 12 400 ponton.

A BUX közben 0,2 százalékkal emelkedik, a Mol, az OTP és a Richter kismértékben erősödnek, a Telekom közel fél százalékkal csökken 466 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Félre tudsz tenni a nyugdíjas évekre? Ezzel számolnak a magyarok

Félre tudsz tenni a nyugdíjas évekre? Ezzel számolnak a magyarok

A 24-55 év közti magyar lakosság közel felének szerepel pénzügyi tervei között valamilyen nyugdíjcélú megtakarítás, azok körében pedig, akik rendelkeznek ilyen igénnyel, a többség, 61 százalék sikeresen félre is tud tenni nyugdíjcéljaira – derült ki egy kutatásból.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

    2018. szeptember 20., 12:30
    Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

    A Generali Alapkezelő sajtóebéd keretében számolt be stratégiájáról, idei évéről, jövőbeni terveiről. A cég nyit a vagyonkezelés felé, a tőkepiacokon pedig úgy látja, hogy az amerikai rali kitart még, az európai tőzsdék és a feltörekvő piacok pedig egyenesen beszállási pontot kínálnak.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?