Hirdetés
Hirdetés

Piacon az első állami kriptodeviza: lesz vajon a semmiből valami?

Fellegi Tamás, 2018. február 21., 11:20

Indul a venezuelai csodapénz, ha már más valutát nem tudott működtetni az ország. A hagyományos devizák közül ma a dollár erősödik, az európai tőzsdék esnek, a BUX emelkedik. Csökken az olajár, ma az európai kötvényhozamok is visszaestek, az olasz viszont hirtelen megugrott.

Nagy nap lett a tegnapi Nicolas Maduro, Venezuela elűzhetetlen diktátora számára: piacra kibocsátotta saját, petro névre keresztelt kriptodevizáját. Azt állítja, hogy 735 millió dollárért el is tudott adni belőle, a vevőket azonban nem nevezte meg, és a Reuters szerint bizonyítékot sem szolgáltatott a tranzakciók létrejöttére.

Maduro azt mondja, hogy az amerikai szankciókat szeretné megkerülni a blockchain alapú devizával, így reményei szerint eladna olyan olajat, amit másként nem tudna. Árfolyam még nincs, mivel a hivatalos kibocsátásra és az azt követő kereskedésre csak jövő hónapban kerül sor. Ritka izgalmas esemény lesz követni, mi történik majd az instrumentummal.

Hirdetés

A kriptodeviza-piac egyébként épp jó formában van: a bitcoin 11 300 dollár, miközben másfél hete 5900 volt, igaz, korábban 20 ezren tetőzött. A kriptodeviza-piac összértéke most közel 500 milliárd dollár, két hete 300 milliárd alatt volt.

A hagyományos devizák közül a dollár kapott erőre, egy euróért 1,23-at kell adni belőle. A hosszú, 10 éves kötvényhozamok ma Európában csökkennek, az olaszt kivéve, amely 2,15 százalékig emelkedett.

Olasz 10 éves államkötvény hozama. Hirtelen ugrás
Olasz 10 éves államkötvény hozama. Hirtelen ugrás

Az amerikai tőzsdék a kezdeti lelkesedés után lefordultak tegnap, de csak kis mértékben estek. Európában ma esnek az indexek, a DAX 0,7 százalékkal van lejjebb 12 400 ponton.

A BUX közben 0,2 százalékkal emelkedik, a Mol, az OTP és a Richter kismértékben erősödnek, a Telekom közel fél százalékkal csökken 466 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?