Hirdetés
Hirdetés

Sorsfordító órák jönnek délután - a budapesti tőzsde Európa élére állt

Gáspár András, 2018. november 14., 11:39

A britek rendezett kilépése az Európai Unióból most közelebb van, mint valaha, délután azonban csúcsra járhat a brit belpolitikai válság, amikor a kormány elé terjesztik a megállapodási tervezetet. Az olaszok beintettek az EU-nak, ezzel tönkretették a tőzsdék napját - kivéve Budapesten, ahol meglepően jó hangulatban zajlik a kereskedés, miután nagyot ugrott a Pannon Puma.

Karnyújtásnyira a Brexit-megállapodás - mégis lehet csúnya vége

Szerdán a brit sajtó kiszivárogtatta, hogy megvan a Brexit-megállapodás tervezete, ezt később hivatalos források is megerősítették. A hírre meredeken erősödni kezdett a brit font, az euróval szemben közel 7 hónapos csúcsra erősödött (és nem pedig a dollárral szemben, ahogy azt az MTI téves tudósítása alapján sokan megírták). A jegyzés 1,1550-ig emelkedett, innen aztán visszatért 1,15 környékére - a meccs ugyanis még egyáltalán nem lefutott.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Egyrészt eddig nem ismertek a pontos részletek a legnehezebb kérdések megoldásáról (az esetleges vámunióval illetve az ír-északír-határral kapcsolatban csak meg nem erősített értesülések vannak), másrészt pedig a megállapodás-tervezetnek még egy nagyon komoly akadályt kell vennie: Theresa May brit kormányfő magyar idő szerint ma délután háromra egy rendkívüli kormányülést hívott össze a tervezet megvitatására. Ez egyáltalán nem lesz egyszerű kör, a kormányülésről érkező hírek komolyabb mozgást hozhatnak a piacokon.

Hirdetés

Az Európai Bizottság egyébként épp tegnap jelezte: a piacok összeomlásának elkerülése érdekében azok a cégek, amelyek az európai pénzügyi infrastruktúra fontos láncszemeit alkotják (például a londoni tőzsde elszámolóháza) egy esetleges megállapodás nélküli Brexit esetén is folytathatják majd tevékenységüket az uniós piacon.

Az olaszok beintettek az EU-nak

Mindenesetre most nagyobb az esély arra, hogy a britek relatíve rendezetten távozzanak az EU-ból, mint valaha - az európai tőzsdéken azonban mégis elég pocsék a hangulat. Ez nem csak a délutánt övező bizonytalanság következménye: az olaszok ismét beintettek az EU-nak. Miniszterelnök-helyettesük ugyanis közölte, hiába kérte az Európai Bizottság a jövő évi költségvetési tervezet felülvizsgálatára az olasz kormányt, nem tesznek eleget a kérésnek. Az olaszok tudják, hogy a tervezet szembemegy az uniós szabályokkal és emiatt túlzottdeficit-eljárás indul majd ellenül, de nem érdekli őket: a korábbinál magasabbra tervezik a költségvetési hiányt és felhagynak a büdzsé rendbetétele érdekében indított megszorításokkal.

Az olasz tőzsde vezető indexe több mint 1 százalékos eséssel indította a napot, a vezető európai indexek is hasonlóan teljesítettek. Az olasz híreket egy pocsék német makroadat fejelte meg: évek óta nem látott tempóra lassult a német gazdaság bővülése, negyedéves összehasonlításban még csökkent is a GDP. A frankfurti DAX ennek következtében két órával a nyitás után még az olasz indexnél is mélyebben jár.

Budapest Európa élén

A budapesti tőzsde viszont meglepően jó erőben van, a szerdai kereskedésben a BUX délelőtt vezeti Európát: közel fél százalékos emelkedésben van a vezető magyar index köszönhetően annak, hogy az összes hazai bluechip pluszban jár. A Richter és a Magyar Telekom több mint fél százalékot erősödött két óra alatt, de az OTP és a Telekom is többet ér 0,3 százalékkal, mint tegnap.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

A háttérben a várakozásokat jelentősen felülmúló hazai 3. negyedéves GDP-adat állhat: a piac túlnyomó többsége a gazdasági növekedés lassulására számított, ezzel szemben a bővülés üteme 4,8 százalékra gyorsult.

Gyenge az olaj, betonban a forint

Az olajár a tegnapi újabb kiadós esés után ma sem talál magára, a WTI olajfajta jegyzése 56, a Brenté 66 dollár körül ragadt hordónként.

A devizapiacon a forint jegyzése meg sem mozdul, az euró árfolyama a 322,50 és 323 forint közötti szűk sávban mozog - a délutáni brit csinnadratta hullámai viszont a magyar devizát is elérhetik, érdemes lesz figyelni.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Újabb négy helyszínen folytatódott a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Diákfórum sorozata a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával, ahol a résztvevők több fontos témával is megismerkedhettek. Családi költségvetés, befektetések, a jövő fizetési módszerei - ma már nem kérdés, hogy ezekkel a diákoknak is érdemes foglalkoznia.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?