Hirdetés
Hirdetés

Trump lett a tőzsdék réme, csak a forint és az OTP tartotta magát

Eidenpenz József, 2019. december 03., 19:09

Az amerikai elnök eheti kijelentéseivel valóságos lavinát indított el a tőzsdéken. A befektetők menekülnek a kockázatos eszközök felől a menedékekbe, mint az arany, a kötvény, az ezüst, a platina. A BUX esése viszont mérsékelt maradt az OTP-nek köszönhetően, és a forint is megtartotta hétfői pozícióját.

Izgalmasan indult a december már hétfőn is a tőkepiacokon, de kedden csak fokozódott a részvényindexek esése és az áringadozás. Donald Trump ma kijelentette, hogy nem törekszik mielőbbi megegyezésre Kínával. Sőt még az is lehet, hogy az egész jobb lenne, ha a 2020 végi elnökválasztások utánra maradna.

Majd Wilbur Ross kereskedelmi miniszter is rátett egy lapáttal, amikor arról beszélt, hogy december 15-én életbe lépnek a korábban kilátásba helyezett vámok a kínai árukra. Hacsak addig valami jelentős előrelépés nem történik. De az hogyan is történhetne?

Hirdetés

Franciaországgal is romlottak a kereskedelmi kapcsolatok az internetes óriásokra kivetett francia adók miatt. Az USA visszaütött, a franciák EU-szintű válaszlépésekkel fenyegetőznek. A hétfői rossz hír egyébként az volt, hogy Brazíliának és Argentínának újra acél– és alumínium-vámokkal kell szembenéznie. Keménykedés látszik tehát minden fronton.

Az OTP jól van

Nem csoda, hogy a vezető amerikai indexek egy-másfél százalékos mínuszban vannak. Elsősorban az ipari részvényeket adják, a Dow Jones ipari átlag mind a 30 tagja esik. Csodával határos módon a német DAX szerény pluszban tudott végezni, de a francia mutató egy, a brit 1,7 százalékkal zuhant.

A Dow Jones ipari átlag egy éve (Tradingview.com)
A Dow Jones ipari átlag egy éve (Tradingview.com)

Itthon a BUX index megúszta 0,7 százalékos süllyedéssel, mert bár a Mol 1,8, a Richter 1,0 százalékkal esett, az OTP kis emelkedéssel, 14 290-en búcsúzott. A forint is folytatta erősödését délután, 331,50 is volt az euró, este pedig 331,75 az ára.

További árfolyamok itt láthatók

A rém és a lavina

Az egyik német magazin Donald Trumpot a tőzsdék rémének nevezte ma, másutt arról írnak, hogy az elnök a “kockázatkerülés lavináját” indította el. Megint más megfogalmazás szerint a Wall Street kapitulált az USA kereskedelmi politikájának teljes kiszámíthatatlansága miatt.

Talán ez az igazán ijesztő a tőzsdéken, a nagyfokú bizonytalanság. Olyan folyamatok indultak meg, mint a tavaly decemberi, meglehetősen fájdalmas esések, vagy a 2018 elején bekövetkezett korrekció során. A befektetők elkezdtek a biztonságos eszközök felé menekülni a részvényekből.

Még egy szándéknyilatkozat sem sikerül?

Az S&P 500 indexre szóló opciók volatilitását jelző VIX index, amelyet sokszor félelem-indexnek is neveznek, ma egy időben húsz százalékos pluszban is volt, ami nem túl gyakori. Határozottan vették a német és amerikai államkötvényeket, a nemesfémeket (arany, ezüst, platina), csak a hétfőn elért történelmi csúcsa közelében mozgó palládium süllyedt kissé.

Neil Shearing, a londoni Capital Economics vezető közgazdásza szerint a kereskedelmi háború frontjáról érkező hírek nagyon kedvezőtlenek. Mi lesz az igazán fontos kérdésekkel, ha a felek még egy előzetes megállapodást sem tudnak tető alá hozni? – idézi a Marketwatch.

Félig teli vagy félig üres

Az elemző szerint a befektetők eddig túlságosan optimisták voltak, a félig teli pohár esetének fogták fel a híreket. Pedig meztelen a király, a világkereskedelem az idén stagnált. A gazdasági növekedés a téli hónapokban könnyen új mélypontokra hullhat. Az utóbbi időben tapasztalt  részvénypiaci növekedés pedig törékeny.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elképesztő mennyibe került az Orbán-kormánynak egy új sportoló

Elképesztő mennyibe került az Orbán-kormánynak egy új sportoló

Ha már a kormány az egyes nyilatkozatai szerint inkább mennyiségben méri a TAO-támogatások eredményességét, akkor érdemes megnézni, vajon egy új sportoló mennyibe is került az államnak. Vagy az adófizetőknek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Advertisement

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?