Hirdetés

Vérfürdővel indult a hét a tőzsdéken

2020. január 27., 18:08

A nemzetközi piacokon pánikhangulat alakult ki, a háttérben a terjedő koronavírusos betegség áll. Az európai tőzsdéken volt, ahol 3 százalékos zuhanást láthattunk, ehhez képest a magyar piac kisebb veszteséggel úszta meg a napot.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 586,80 pontos, 1,32 százalékos csökkenéssel, 43 929,17 ponton zárt hétfőn. Ez ugyan jelentős visszaesés, mégis sokkal kisebb, mint amekkora zuhanást a nyugat-európai börzék elszenvedtek. A német, a francia és az angol piacon is 2,5 százalékos volt késő délután a zuhanás mértéke.

Az OTP 1,83 százalékkal esett és 14470-en zárt, hasonló mértékben gyengült a Mol is, amely 2662 forinton fejezte be a napot. A Richter minimálisan gyengült, 6560 lett, míg a Telekom a trenddel ellentétben 0,3 százalékkal erősödött, és 457 forinton zárt. A magyar tőzsdén egyébként az árak esése ellenére nem volt igazi pánikhangulat, amit az átlag alatti forgalom is alátámaszt.

A globális esés háttérben egyértelműen a tovább terjedő koronavírus áll a szakértők szerint, ez visszatükröződött abban is, hogy az idegenforgalommal kapcsolatos vállalatok papírjai voltak a nap legnagyobb vesztesei. Így a légitársaságok, utazási irodák, de még a kaszinók is tetemes mínuszokat mutattak hétfőn.

Rekordszintre gyengült a forint is

Nem volt jó napja a magyar fizetőeszköznek sem, amely rekordmélységbe jutott az euróval szemben. A forintot a délutáni devizaswap tender előtt rángatták meg erősebben. Egy héttel korábban a jegybank nem fogadott be ajánlatokat, ma viszont ismét meghirdették a tendert. Arra a hírre, hogy a kibocsátási mennyiséget túljegyezve szerettek volna a piaci résztvevők devizacserét végrehajtani, a forint nagyot esett, később, az eredmények kihirdetése után viszont korrigált.A teljes lejáró állománynál 50 milliárd forinttal kisebb összegben fogadott el ajánlatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hétfői forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen (devizacsere-tender), az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás így 50 milliárd forinttal, 2185 milliárd forintra csökken. Az MNB a múlt héten már csökkentette 38 milliárd forinttal a bankrendszeri többletlikviditást.

Az MNB közleményében felidézi: a monetáris tanács 2019. december 17-én változatlanul legalább 300-500 milliárd forintban határozta meg a 2020 első negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát, és rögzítette, hogy a jegybanki swapeszközök állományát a megcélzott kiszorítási hatás figyelembevételével határozza meg. Az MNB mind korábbi közleményeiben, mind kapcsolódó szakmai kommunikációjában jelezte, hogy kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a monetáris tanács döntésének megfelelően alakuljon. Mindez azt is jelenti, hogy az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető - hangsúlyozta ezúttal is a jegybank.

A mélypontot jelentő 338,825-köz képest a forint napon belül erősödött, de a 337,50 körüli szint, ahol 5 óra körül forgott, is számottevő gyengüléssel ér fel a pénteki naphoz képest. Kérdés, hogy a keddi MNB kamatdöntő ülés közleményében lesz-e olyan új információ, ami a befektetők pesszimizmusát javítani tudja, arra ugyanis aligha lehet számítani, hogy a kamatokhoz nyúlna a magyar jegybank.

Hirdetés

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Eddig 100 milliárd forint értékben fizetett ki számlákat az orosz félnek a magyar megrendelő, vagyis a kormány. Az egész projekt során összesen mintegy 110 számlát fog kiállítani a kivitelező.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?