Hirdetés
Hirdetés

Zuhanás Amerikában, összeomlott a bitcoin

Fellegi Tamás, 2018. november 20., 11:19

A tőzsdéken, mindenekelőtt Amerikában kiújult az októberi trend, zuhannak főleg a technológiai részvények. A hazai börzén kisebb mértékű az esés, ellenben a kriptodevizák teljesen összeomlottak, miután a bitcoin letörte az árat hónapokig 6000 dolláron tartó támaszt.

Az októberi részvénypiaci összeomlás után úgy tűnt, hogy magához tér a piac, november elején a különösen fontos 200 napos mozgóátlag fölé emelkedtek a jelentősebb amerikai indexek. A jó hangulat azonban csak rövid ideig tartott, két hete újra lefelé indultak az árak, a fontos szint ismét elesett, és Nasdaq Composite index máris a múlt havi mélyponton, 7028 ponton van.

Nasdaq Composite index
Nasdaq Composite index

A részvények közül az Amazon érte el az októberi mélypontot 1512 dolláron, ami a 2050 dolláros tetőzéshez képest 26 százalékos értékvesztés. Az Apple 4 százalékkal 185 dollárig esett, a Facebook 6 százalékkal 131 dollárig (215 volt a teteje, 40 százalékos esés).

Hirdetés

A technológiai, internetes részvényekben fújódott lufi így úgy tűnik, kipukkadóban van, kevés esélyt adunk annak, hogy innen újra csúcsra tudnának emelkedni ezek a részvények a közeljövőben, inkább kialakulnak a fundamentálisan sokkal reálisabb árak.

Facebook
Facebook

Ázsiában a kínai piacok vezették az esést bő 2 százalékkal, Európában is egy százalék fölötti mínuszban a főbb indexek, a BUX még viszonylag jól tartja magát, 0,6 százalékot gyengül 39 080 pontig.

Az OTP egy százalékkal van lejjebb 11 330 forinton, a Mol 0,6 százalékkal 3078 forinton, a Telekom egy százalékkal gyengül 423,5 forintig. A Richter tartja magát 5320 forinton, a tegnap szárnyaló Opus 2 százalékkal gyengül 560 forintig.

A pár nappal ezelőtti letörés után most teljesen összeomlott a kriptodevizák piaca, élen a bitcoinnal. A legelső és legnagyobb kriptodeviza nagyon sokáig volt a 6000 dolláros támasz körül, sejteni lehetett, hogy ha letöri azt, nagyot fog zuhanni. Ez most megtörtént: az ár 4500 dollár, és az utána következő nagyobb kriptopénzek is 15-25 százalékkal gyengülnek, a Bitcoin Cash egy nap alatt 44 százalékkal került lejjebb.

Bitcoin: tankönyvi letörés
Bitcoin: tankönyvi letörés

Az összes kriptodeviza teljes piaci összértéke 147 milliárd dollárra csökkent, míg egy hete még 200 milliárd fölött volt, a mánia csúcsán pedig a 800 milliárdot is elérte. Úgy tűnik, eljött a teljes kijózanodás ideje, a befektetők felismerték, hogy fundamentális, belső érték nélkül nem lehet tartósan magas értéke semmilyen instrumentumnak. Biztos lesznek még nagy árfolyam kilengések, de azon se csodálkozzunk, ha teljesen elértéktelenednek ezek az eszközök.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Egy évtized után úgy tűnik, hogy az EU keleti partnerségében részt vevő államok inkább a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésével jutottak előrébb, és maga a partnerség nem sokat hozott a konyhára. A tegnapi konferencia térségbeli előadói főként a Moszkvából kiinduló hibrid háború információs aspektusát tárták a hallgatóság elé. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?