1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elintézte a múlt héten a nemesfémeket a kínai tőzsde zárva tartása, és az is, hogy Soros György kiszállt az aranyból. Az aranypiac.hu elemzése szerint technikai szempontból kritikus napok jönnek.

Az elmúlt héten masszív darálóba került az arany. Az árfolyam technikai grafikonján kirajzolódó háromszögalakzatból való kiesés a hét végére csaknem biztos tippet jelentett a shortosok számára. Emellett nem segített az sem, hogy a kínai holdújév miatt hiányoztak az ázsiai vevők, akik majd ezen a héten térnek csak vissza a szabadságukról. Aztán rontották még a hangulatot a G20-országok pénzügyminisztereinek találkozójával kapcsolatos bizonytalanságok, valamint a hét utolsó napján érkező hír, amely szerint Soros György eladta aranybefektetéseinek egy részét – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Forrás: Privátbankár Dealbook

 

Az elemzők felhívták a figyelmet, hogy különösen az elmúlt hét utolsó kereskedési napján pofozták a befektetők az aranyat. Pénteken a délutáni fixing Londonban 1612,25 dolláron állapította meg az uncia árfolyamát, de a nap folyamán az azonnali kereskedésben 1600 dollár alatt is járt a jegyzés. A napon belül 2 százalékos áresés többek között annak is betudható, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet tavalyi utolsó negyedévre vonatkozó adatai szerint Soros György alapja, a Soros Fund Management 97 millió dollárral megfelezte a korábban aranyban tartott befektetéseit. Márpedig az elemzők szerint Soros és a hozzá hasonló sztárbefektetők tőzsdei ügyletei és a médiában megjelenő nyilatkozataik sokak számára világítótoronyként jelzik az irányt a háborgó piacok útvesztőjében.

(Fotó: Wikimedia Commons)

A magyar származású hedge fund guru a héten egyszer már gondoskodott szalagcímekről a sajtó hasábjain. Azzal, hogy az elmúlt hónapokban következetesen a japán jen gyengülésére fogadott, november óta csaknem egy milliárd dollár hasznot zsebelhetett be. A milliárdos nagybefektető, aki tehát a tavalyi utolsó negyedévben az arany helyett egy jen elleni spekulációba csoportosította át befektetései egy részét, nem először vált ki földcsuszamlásszerű elmozdulást a nemesfém árfolyamában. Két éve „végső buboréknak” nevezte az aranyat, és szinte teljesen kiszállt belőle. Egy évre rá aztán újra bevásárolta magát a piacra, de nem várt egy évet sem, hogy most ismét legalábbis részlegesen hátat fordítson neki.

A jent, amely a vele szembeni spekulációknak köszönhetően is már 20 százalékot vesztett az értékéből a dollárral szemben, legutóbb egy világméretű devizaháború kirobbantásával vádolták meg többen. A fejleményeket látva egyes országok vezetői egyből kilátásba helyezték, hogy maguk is felléphetnek devizájuk gyengítése mellett, így véve fel a versenyt a gyenge jen miatt tisztességtelen előnybe kerülő japán exportőrökkel szemben.

Az aranypiac.hu elemzői szerint a leértékelődési spirál kialakulásának veszélye a devizák kérdését az egyik fő témává tette a G20-országok pénzügyi vezetőinek moszkvai tanácskozásán a globális gazdasági növekedés nehézségei és a világszerte mutatkozó adósságproblémák mellett. A találkozó zárónyilatkozatában a résztvevők igyekeztek megnyugtató módon pontot tenni a nemzeti fizetőeszközök leértékelésének kérdésére, de nem jutottak megegyezésre a szigorúbb költségvetési politikák és a gigantikus állami adósságszintek csökkentésének ügyében. Ez legalábbis árnyékot vet a dokumentumban beígért békés devizapiaci együttműködésre, hisz amíg ezekben nincs változás, addig folytatódhat a szisztematikus pénzhígítás tovább.

Mielőtt Japán a devizaleértékelők szégyenpadjára került, sokáig ült ott Kína, a másik ázsiai óriás. A világ elitjéhez rohamléptekben felzárkózó kínai gazdaság egy egyre szélesedő társadalmi réteget termel ki, amelynek megvan az anyagi lehetősége aranyat vásárolni, és teszi is ezt nem utolsó sorban a pekingi kormány bátorítására. Kína, ha tavaly nem is, de az idén már tényleg világelső lehet az arany iránti kereslet tekintetében. Az aranyár múlt heti esését éppen ez a kereslet állíthatta volna meg, de a holdújév miatt Kínában napokra megállt az élet, így a szabadságukat töltő kínaiak aranyéhsége hiányozott az elmúlt időszakban.

 



A héten az aranypiac szereplői feszült várakozással figyelnek arra, hogy a távol-keleti befektetők hogyan reagálnak az olcsóbbá vált aranyra. A kínaiakról úgy hírlik, hogy előszeretettel vásárolnak bele a korrekciókba, de tartja magát egy olyan spekuláció is, mely szerint a kínai kormánynak sem érdeke, hogy túlzottan essen az aranyár, és lakosai csalatkozzanak a korábbi vásárlásaikban. Peking azon túl, hogy rendelkezne is azokkal a pénzügyi tartalékokkal, amelyekkel a piacon beavatkozhat, ezzel még azt is elérhetné, hogy az arany javára csökkentse dollárkitettségét a devizatartalékaiban - írják az aranypiac.hu elemzői.

A szakértők szerint kritikus fontosságú a továbbiakban, hogy most a csökkenő trendcsatornán belül marad-e a jegyzés vagy esetleg tart-e tovább az esés. Amennyiben ez utóbbi következne be, akkor nagy valószínűséggel nem lenne megállás a tavaly látott mélypontokig 1540-1550 dollárnál. A csatornán belül maradva viszont ismét hosszú hetekig oldalazhatna az árfolyam, mire döntés érlelődne a további irányt illetően. Az elemzés szerint egyedül egy trendfordulónak nincs semmilyen jele az aktuális technikai grafikonon.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG