1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Történelmi mélypontjára esett a forint az euróval szemben. Tegnap egész nap szenvedett a forint, csak nem akart talpra állni nap végére sem. A ma kereskedés szinte esemény nélkül zajlott, aztán egyszer csak megindult az árfolyam. Cikkünk folyamatosan frissül.

14:33

Az euró forint árfolyama továbbra is a 320-as szint körül mozog, érdemben nem korrigált az árfolyam. Közben a magyar 5 éves csődkockázati felár tovább emelkedett a ma elért történelmi rekordról. A CDS-árazásunk már 700 bázispont körül van. A Lehman Brothers bankház 2008 szeptemberi összeomlása előtt ugyanez a mutató 170 bázispont körül mozgott. Lassan elemzői konszenzus övezi azt, hogy a piacok így próbálják meg kikényszeríteni, hogy a magyar kormány megállapodjon az IMF-fel.

Közben a hazai IMF-delegáció tagja, az NGM államtitkára úgy nyilatkozott a Wall Street Journalnak, hogy "nem tragédia, ha nem születik megállapodás a Valutaalappal". Részletek >>>



12:31



320,34 forint egy euró - soha nem látott mélységben a hazai fizetőeszköz.



12:20

319,89 forintot is adtak egy euróért ma a bankközi devizapiacon, de a 320 forintos szint egyelőre komoly ellenállási pontnak tűnik. A befektetők tovább idegeskedhetnek Magyarország miatt, jövő hét szerdán az Európai Bizottság több ügyben is dönthet velünk kapcsolatban, sőt, akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat hazánk ellen. Miközben Brüsszelben a Bizottság várhatóan 3 magyar ügyben is lépéseket tehet jövő hét szerdán, ugyanabban az időpontban Fellegi Tamás az IMF képviselőivel találkozik Washingtonban. Részletek >>>


11:38

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a mínusz 19,93 pontos nyitás után erősen csökkent szerdán délelőtt. A BUX 11.30 órakor 16.650,17 ponton állt, ami a keddi záró értékéhez képest 339,81 pontos, 2,0 százalékos csökkenés, a szerdai nyitásnál 319,88 ponttal alacsonyabb.

A részvénypiac forgalma délelőtt 6,6 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama - az erősödő Richter kivételével - csökkent az előző napi záráshoz képest.

  • A Mol árfolyama 205 forinttal, 1,19 százalékkal 16.990 forintra csökkent.
  • Az OTP részvények ára 165 forinttal, 5,06 százalékkal 3.094 forintra esett.
  • A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 1,96 százalékkal 499 forintra gyengült.
  • A Richter papírok árfolyama 255 forinttal, 0,73 százalékkal 35.205 forintra erősödött.
Lejtmenetben a BUX (forrás: BÉT).





11:08

Egy euró 319,48 forint, míg 1 CHF 262,21 forint volt a bankközi kereskedelemben 11 óra után nem sokkal.

További árfolyamok >>>




10:56

Újabb csúcs dőlt meg, az országkockázati felárunk soha nem volt ilyen magas, mint most. Utoljára 2009 márciusában, a nemzetközi válság elmélyülésének idején döntött rekordot a CDS-árazásunk Londonban. Részletek >>>



10:30


2012-ben kiemelt szerepet fognak betölteni az eurózónabeli országok kötvényaukciói, erre az évre az EU17-eknek 365 milliárd eurós refinanszírozást kell biztosítani, ha nem lenne szökőév, akkor minden naptári napra egy milliárdos aukciót lehetne tartani.



Csakhogy a kötvénytenderek nincsenek így időben szétterítve, a 365 milliárd eruóból 262 milliárd rögtön az első negyedévre, tehát az első három hónap kritikus lesz, mivel nagyon nem mindegy, hogy mekkora hozamot kell fizetnie az adott államnak a befektetőknek - hívja fel rá a figyelmet Karsai Péter, a Commerzbank Treasury munkatársa. Ahhoz, hogy nőjön a kereslet az eurozónás papírok iránt kellene valami átütő reform, ami nincs egyelőre a horizonton. Így könnyen lehet, hogy marad a drága finanszírozás, ami tovább fűtheti a kockázatkerülést, ez pedig hosszútávon gyengíti az eurót, erősíti a dollárt.


10:16

Mínuszban a nyugat-európai tőzsdék (lásd lent), esik a BUX is. A gyenge forint elsősorban az OTP árfolyamára van hatással, már 4%-ot estek a bankpapírok, forgalmuk bő egy órával a nyitás után 2,5 milliárd forint.
1,1%-os mínuszban a Mol, esett az MTelekom, a vezető papírok közül egyelőre a Richter tartja magát 0,2%-os emelkedéssel.

Esnek a nyugat-európai indexek is




10:11


Miközben a forint vesztesége az euróval szembe meghaladja az 1 százalékot, a lengyel zloty és a cseh korona 0,4 százalékot gyengült, a román lej pedig 0,1 százalékot erősödött.




10:03


Az európai piacokon sem jobb a helyzet, az is lehet, hogy a forint árfolyama az európai események miatt ugrott meg hirtelen. Ma német és portugál kötvényaukció is lesz, Berlinben 5 milliárd euró a cél, míg Lisszabonban 1 milliárd euró. A befektetők nagyon idegesek, ez jól látszik az euró/dollár árfolyamában is.




9:50

Soha nem volt ennyire gyenge a forint az euróval szemben. Az árfolyam délelőtt 10 óra előtt egészen a 319,1-es szintig jutott, veszélyes közelségben a 320 forintos euró. Reggel a CHF forintárfolyamon némi megnyugvás látszott még, az árfolyam korrigált egy keveset, aztán 10 előtt itt is szakadt minden, a bankközi kereskedelemben 261,81 forintot adnak egy svájci frankért.

Még több árfolyam itt >>>



A mélypont elérése törvényszerű volt

Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője a Privátbankár érdeklődésére elmondta: továbbra is a bizonytalanság az úr a piacon az IMF-megállapodás létrejöttével kapcsolatban. Egyelőre a kormány "köti az ebet a karóhoz", nem igazán hajlandó engedni azokban a dolgokban, amit a nemzetközi szervezetek kifogásolnak (jegybanktörvény, stabilitási törvény). Ez azonban később változhat annak függvényében, hogy mi történik a piacokon - a szakértő szerint ugyanis a piac fogja végül kikényszeríteni a megállapodás létrejöttét. Ennek a folyamatnak a része az is, hogy gyengül a forint - az újabb történelmi mélypont elérése gyakorlatilag törvényszerű.




Aggasztó jelek

Már a tegnapi nap is több előjel mutatott arra, hogy a befektetők bizalma megingott Magyarországban. A forint elsősorban a jegybank függetlenségével kapcsolatos hírekre reagált igen idegesen, a hosszú távú állampapírok hozamai tovább emelkedtek, miközben a CDS-árazásunk is a tavaly novemberi csúcs, 630 pont közelébe szökött fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG