Hirdetés

Fordulat: mégsem ad csokot az állam a melegeknek

2016. július 22., 10:43

Az EMMI szerint azonos neműeknek nem is lehet gyereke, ezért a csok sem jár nekik.

Fotó: Wikimedia Commos / Surrogacy-UK
Fotó: Wikimedia Commos / Surrogacy-UK

Nem támogatják azokat a családokat, ahol azonos neműek a szülők

A családi otthonteremtési kedvezmény előre vállalt gyermekek esetén azokat a házaspárokat (nő és férfi) célozza, akik gyermeket kívánnak és tudnak vállalni. Ez nem vonatkozik a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párokra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Hirdetés

Azt írják: minden olyan esetben elutasíthatják a pénzintézetek egy pár csok-igénylését, amikor a gyermekvállalási szándék nem reális. Az pedig nem életszerű, ha egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű pár előre vállal gyermekeket. Az otthonteremtési program célja a gyermekvállalás és gyermeknevelés kiemelt támogatása - írja az EMMI.

Komolyan azt hiszik, csak annak lehet gyereke, aki szül magának?

Egészen meghökkentő, hogy a minisztérium úgy tudja, meleg és leszbikus pároknak nem lehet gyereke. A jogszabályok az azonos nemű pároknak is többféle lehetőséget biztosítanak a gyermekvállalásra (pl. egyéni örökbefogadás vagy társszülőség), így a csokhoz szükséges vállalásukat tudják teljesíteni. Jelenleg is sok azonos nemű pár nevel gyereket.

A Háttér Társaság a napokban közölte (az Indexen olvasható), hogy egyeztettek az EMMI-vel a kérdésről, és a minisztérium válaszát úgy értelmezték:  a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény szerint a törvényben szereplő néhány kivételtől eltekintve a bejegyzett élettársakra a házastársakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, márpedig a csok kapcsán a törvény ilyen kivételt nem tartalmaz.

Ez az ügy vett 180 fokos fordulatot azzal, hogy az EMMI kiadta a fenti jogszabályok értelmében nehezen érthető közleményét.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Koronavírus: nagyon kicsi az esélye, hogy Magyarország megússza

Koronavírus: nagyon kicsi az esélye, hogy Magyarország megússza

Megvan az első magyar beteg: a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess hajó egyik magyar utasánál mutatták ki a fertőzést. Most kezd igazán terjedni Európában a koronavírus, Olaszországban városokat helyeztek karantén alá, és a világ más részein is súlyosbodik a helyzet. A lapunknak nyilatkozó vírusszakértő szerint nagy esély van rá, hogy Magyarországot is eléri a kór, pánikolnunk azonban nem szabad.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?