Hirdetés

Milliárdos brüsszeli pályázatokat nyertek magyar cégek

2015. április 14., 13:13

Mintegy 1,1 milliárd forintnyi közvetlen brüsszeli forráshoz segített öt magyar innovatív céget az Ateknea Solutions mérnökiroda. Az öt cég három európai szintű fejlesztési projektet valósíthat meg a pénzből.

A Horizont 2020 az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját a következő 7 évben, 2014-2020 között meghatározó program, amely minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. Az innovatív kkv-knak szóló pályázat decemberi fordulója kiemelkedő magyar sikereket hozott: a program közel 1,1 milliárd forinttal támogatott 3 magyar projektet. Az Aeroglass, a Vegaalga és a TaskFit Pro projektek összesen 3,6 millió eurót nyertek a brüsszeli kiírásából.

A három projekt


A három projekt közül talán a legaktuálisabb a Maróy Ákos társtulajdonos vezette EU Edge által kifejlesztett Aero Glass, amely okosszemüvegek felhasználásával a kiterjesztett valóság (augmented reality) technológiát kívánja a repülésben meghonosítani. A szemüvegen (a pilóta látóterében) megjelenített adatok segíthetnek elkerülni az emberi hibákat, s ezzel a repülés kockázatát is csökkentik. A megoldás nem csak navigációs adatokat közvetít, folyamatosan mutatja a gép állapotát, az időjárási adatokat, illetve a repüléssel kapcsolatos - a pilóta számára fontos - egyéb információkat is „szem előtt” tartja. A projekt számos startup versenyen bemutatkozott és rengeteg nemzetközi sikert magáénak tudhat már eddig is. A projekt 1,1 millió eurós finanszírozást nyert. 

A másik nyertes projekt a VegaAlga projekt, amely a makói Zöldségcentrum Kft vezetésével és egy szegedi start-up vállalkozással, a Multisense Labor Kft.–vel konzorciumban nyert támogatást. A projekt célja egy fenntartható mezőgazdasági értéklánc létrehozása a termelőtől a fogyasztóig, amely képes kielégíteni a bio és „zöld” jelzéssel ellátott élelmiszerek és mezőgazdasági termékek iránt folyamatosan növekvő fogyasztói igényeket. A láncfolyamat kulcsa, egy termelők által helyben üzemeltethető, alacsony telepítési költségű alga előállítási módszer, amellyel értékes talajjavító állítható elő.

A Basewalk Kft. több éve fejleszti Taskfit nevű termékét, melynek most Taskfit PRO néven megy piacra. A konzorcium 1,4 millió euró támogatást nyert el projektjéhez.  A megoldás célja, hogy a fókuszáltság javításával mind az egyedi, mind pedig a csoportos munkavégzés hatékonyságát növelje, valamint az elvégzett munkáról adminisztráció nélkül szolgáltasson valós idejű adatokat a vállalkozások vezetése számára. A Taskfit mindezt úgy valósítja meg, hogy a munkatársak napi munkáját egy speciális szoftverkörnyezetben könnyebbé és átláthatóbbá teszi, ugyanakkor a munkaidő felhasználását tudatossá téve növeli a teljesítményt. A hatékonyságnövelésén keresztül a vállalat eredményessége növelhető, valamint rendelkezésre álló források optimálisan használhatók fel.

A három projektet segítő ATEKNEA Solutions Hungary Kft. Magyarországon kivételes tapasztalattal bír közvetlen brüsszeli Európai Uniós kutatás-fejlesztési projektek elnyerésében és lebonyolításában.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Utánajártunk: mit tesznek a multik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért?

Utánajártunk: mit tesznek a multik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért?

A Microsoft januárban jelentette be, hogy 2030-ra, azaz tíz éven belül el fogja érni az úgynevezett karbonnegatív állapotot. Vagyis addig az időpontig a multinacionális vállalkozás a saját szén-dioxid-kibocsátását meghaladó mértékben fog olyan projekteket támogatni, amelyek révén több szén-dioxidot tudnak a légkörből kivonni, mint amennyit oda korábban juttattak. Megkérdeztük a legnagyobb hazai tőzsdei cégeket is, ők mit tesznek az egészségesebb, élhetőbb környezet érdekében.

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Ajánlatunk

Utánajártunk

Hirdetés

  • BUX44515.97-0.69%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét: