5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Népszabadságot kiadó Mediaworks szombat délelőtt közölte: mától felfüggesztik a napilap nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig és megvalósításáig. A lapra előfizetők visszakapják a pénzüket vagy más kiadványt kérhetnek. A nol.hu már szombat reggel óta elérhetetlen, az oldalon egy sajtóközleményt jelentettek meg. A dolgozók szerint ez egy puccs.
A Népszabadság október 8-9-i, hétvégi száma. Ez lesz az utolsó?. Kép forrása: Privátbankár.

Mi történt eddig?

  • Szombat reggel leállt a nol.hu
  • Délelőtt a Mediaworks váratlanul felfüggesztette a Népszabadság kiadását
  • A dolgozók azt hitték, költözik a szerkesztőség, szombat reggel már nem tudták használni a céges levelezésüket, a kiadó levélben tájékoztatta őket, hogy felfüggesztik a munkaviszonyukat.
  • A vezérigazgató is távozik.
  • Este tüntetés lesz a Kossuth téren.

A Mediaworks szombat délelőtti tájékoztatása szerint az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig időlegesen felfüggesztik. Az előfizetőknek a Népszabadság helyett más kiadványukat, illetve az előfizetésből a felfüggesztés idejére eső rész visszafizetését ajánlja fel a kiadó - közölték az MTI-vel.

Az online változatot szombat reggel már nem lehetett elérni, de az MTI még szemlézett egy Csepreghy-interjút a Népszabadság print kiadásából.

A nol.hu szombat délelőtt.

Távozik a vezérigazgató

Közben Katona Viktort nevezték ki a Mediaworks Zrt. megbízott vezérigazgatójává, aki jelenlegi, pénzügyi vezérigazgató-helyettesi és operációs vezetői feladatköre mellett veszi át a saját kérésére távozó Rónai Balázs feladatait.

Mint írták, a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladóan csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.

Puccs

"Én is most tudtam meg. Nemrég jött a futár a levéllel. Puccs" - mondta a Privátbankárnak a Népszabadság egyik újságírója, miként tájékoztatta a kiadó a Népszabadság kiadásának felfüggesztéséről. (Katona Viktor megbízott igazgató által írt levelet a 444 oldalán, itt ön is olvashatja.)

"Iparági trendek"

A közlemény szerint a kiadó arra összpontosít, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a Népszabadságnak, ennek érdekében pedig konzultációt kezdeményeznek az érintettekkel.

Nem sokkal 10 óra után egy sajtóközlemény is megjelent a nol.hu-n, amelyben a kiadó emlékeztet:

szeptember 30-án a Mediaworks Zrt. megvásárolta a Pannon Lapok Társaságát, ezzel a Médiaworks valódi regionális kiadóvá vált.
[...] A Népszabadság jövője érdekében a Mediaworks menedzsmentje arra fog összpontosítani, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a lap számára. Ennek keretében a jövőbeli működés biztosítása céljából konzultációt kezdeményez az érintettekkel. 
[...] A jelenlegi üzleti modell működtetésével a Népszabadság a teljes cégcsoport eredményeit negatívan befolyásolja, és ez várhatóan hosszú távon így maradna, amennyiben működése nem kerül teljesen új alapokra.
[...] Annak ellenére, hogy a Népszabadság Szerkesztőségi Statutuma a terület 2015-ben történt reorganizációja és Mediaworks Zrt-be integrálása következtében már nincs érvényben, a Mediaworks konzultációt kezdeményez az érintettek képviselőivel.

A nol.hu-n megjelent közleményből egy részlet.

A dolgozói is most tudták meg

A Népszabadság szerkesztősége a nol.hu Facebook-oldalán üzent, miszerint ők is a nyilvánossággal együtt tudták meg, mi történik a lappal. Szerintük puccs történt.

Költözésnek álcázták

A hvg.hu is úgy tudja, a döntés az újságírókat is teljesen váratlanul érte. Ők szombat reggel már az emailrendszerbe sem tudtak belépni, de azt hitték, hogy a cég Óbudára, a régi Népszabadság-székházba történő visszaköltözése miatt álltak le a szerverek. Végül kiderült, nem erről van szó.

Szombat délre behívták a Mediaworks Bécsi úti székházába a Murány Andrást, a Népszabadság főszerkesztőjét, aki csak reggel egy rokonától értesült a lap kiadásának felfüggesztéséről.  A hvg.hu kérdésére azt mondta, az a terv, hogy a munkatársakat egyben tartsák, a Mediaworks tulajdonosváltásról szóló kérdésekre azonban nem tudott válaszolni Murányi.

Ki az új tulajdonos?

Az osztrák Vienna Capital Partners 2014 januárjában vásárolta fel a Ringier és az Axel Springer egy jelentős média-portfólióját, köztük a Népszabadságot, nyolc megyei napilapot, a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot. A VCP ezután bejelentette, hogy Mediaworks néven megalapította Magyarország egyik legnagyobb médiavállalatát, amely akkor azt közölte, a Ringiertől és az Axel Springertől is átvették a munkatársakat, a széles portfóliót pedig nemcsak megtartani, hanem fejleszteni is akarják.

A Mediaworks tulajdonosváltása hónapok óta téma a médiában. A pletykák szerint Fidesz-közeli hátterű cég, egészen pontosan maga Mészáros Lőrinc akarta megszerezni a lapot.

A hvg.hu azt írja, a legfrissebb hírek szerint a napokban megtörténhetett a tulajdonosváltás. A portál cikke megjegyzi: a Mediaworks utoljára augusztus 30-án szólalt meg a tulajdonosváltással kapcsolatban. Akkor azt írták, a cég tulajdonosi szerkezete 2014 szeptembere óta változatlan, továbbra is egy osztrák cégcsoport érdekeltségébe tartozik.

Este tüntetés

A Tüntetés a sajtószabadságért nevű Facebook-csoport szombat este 18 órára demonstrációt szervez a Kossuth térre.  Mint írják:

"Azt hittük, nincs lejjebb. De ma egyszerűen elnémították az egyik utolsó ellenzéki újságot, mert meg merték írni, hogy Rogán Antal helikopterezett".

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG