4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Leggyakrabban inkább magyar, világszintű vagy amerikai milliárdosokról esik szó, pedig Németországban is számosan élnek olyanok, akiknek Magyarországra nagy hatásuk van. Tudja, ki áll például a Lidl, az Aldi, a Jacobs vagy a Volkswagen, esetleg a Henkel mosóporok mögött? Mennyi pénzük van a leggazdagabbaknak?
A BMW-gyár kormányánál egy gazdag nő is ott ül.

Ki a leggazdagabb német? A listát nagyon sokáig az Albrecht-család uralta, illetve kisebb részben uralja ma is. Ha valakinek ez nem mond semmit, akkor eláruljuk, hogy övék az Aldi, amely valamikor két részre, egy északira (Aldi Nord) és egy délire (Aldi Süd) szakadt. A piacot felosztották maguk között, a déli ághoz tartozik a magyarországi érdekeltség is.

A Manager Magazin szerint tíz éve, 2008 márciusában például Karl Albrecht      , az Aldi Süd tulajdonosa 27 milliárd euróval az első helyen állt a leggazdagabb németek listáján, a második Theo Albrecht volt, az Aldi Nordnál, 23 milliárddal. Ám Karl 2014-es halála után gyerekeié, Beate Heisleré és Karl Albrecht Jr.-é lett a vagyon, amelyet a Forbes most márciusban már 29,8 milliárd euróra taksált.

Ettől kezdve, hogy ki a leggazdagabb német, attól is függ, hogy egy-egy listakészítő egyben vagy külön-külön, személyenként értékeli az ilyen vagyonokat. Az említett Forbes-listán az Aldi Süd egyben van, így a két testvér együtt van a lista élén.

A Lidl-alapító vezet?

Tavaly viszont a Bilanz nevű magazin listáján, amelyet a Bild Zeitung ismertetett, különálló személyként szerepeltek, így a testvérek holtversenyben az ötödik helyre szorultak vissza. Ki hát a leggazdagabb német?

A Bilanz augusztusi listáján 37 milliárd euróval szerepel Dieter Schwarz. Az ő neve sem mond semmit a magyar átlagolvasónak, pedig ő a Lidl alapítója. A Lidl és az Aldi már annyira kinőtték magukat, diszkont-filozófiájukat, technikájukat annyira sikeresen alkalmazzák egyre több országban, hogy komoly konkurenciát támasztanak Nagy-Britanniában is a Tesco-nak.

Kávé, sampon, gumiabroncs

A Bilanz listáján második Reimann család 30 milliárd eurós vagyona mögött olyan vállalkozások állnak, amelyeket a Jacobs Douwe Egberts kávék vagy a Wella samponok révén ismerhetünk. Van ahol a második, másutt a harmadik helyen a Schaeffler-család két tagja, anya és fia áll, amely a hasonló nevű gépipari vállalaton kívül a Continental abroncsgyártónak is nagy részvényese, így szintén kapcsolódnak nálunk ismert márkákhoz.

Kié a BMW?

A Forbes szerint Susanne Klatten a leggazdagabb német nő, aki testvérével, Stefan Quandt-tal együtt a BMW autógyár mintegy felét birtokolja, 25 milliárd dollár értékben. Ez, hála a tőzsdei áremelkedéseknek, ötmilliárddal több, mint tavaly. A negyedik helyen is BMW-örökös, Stefan Quandt áll, náluk csak ötödik az említett, Lidl-féle Dieter Schwarz, és csak 20,9 milliárd dollárral.

Az Aldi Nord tulajdonosa, Theo Albrecht (Junior) ma már csak az ötödik-hatodik helyen van a különböző listákon.

Több tucatnyi örökös

A Bilanz készített még egy érdekes kiegészítő listát, sok mágnáscsaládnál ugyanis a vagyon az öröklések révén annyira szétaprózódott, hogy több tucat vagy akár pár száz személy kezében is lehet. Az így készült listán első a Boehringer-Baumbach család 41,3 milliárd euróval – ez átszámítva 12 857 milliárd forint, az éves magyar GDP picit több, mint harmada.

Gyógyszergyártók az élen

Ők a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszeripari, biotechnológiai cégről nevezetesek. Amelynek egyébként Budapesten is van fióktelepe. A Merck család a hasonló nevű hatalmas gyógyszerkonszernnek adta a nevét, összvagyonukat 33,9 milliárdra teszik.

A Henkel vegyipari, például mosószer-gyártó konszern mögött álló família 31, a Volkswagen jelentős részét is birtokló Porsche-Piëch klán 18 milliárd euróra tehető vagyonnal bír.

Hogy néz ki Németország leggazdagabb embere?

Nem tudni pontosan. “A nyilvánosságot kerüli, személyazonosságát álcázza, mindenféle interjút visszautasít” – írják róla. Csak két, kilencvenes évekbeli fotó forog róla a sajtóban, televíziós felvételek egyáltalán nincsenek.

Az 1939-ben született Lidl-alapító Dieter Schwarz 1999-ben visszavonult a cégvezetéstől, és “adókímélő módon” vagyonának jelentős részét a Dieter-Schwarz-Stiftung gGmbH nevű közhasznú alapítványra ruházta át – írja a Wikipedia. Ennek célja a tudomány, kutatás, művészet, kultúra támogatása.

Baden-Württemberg tartomány 2002-ben a milliárdost érdeméremmel tüntette ki, pár évvel később szülővárosa, Heilbronn díszpolgárrá avatta.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG