Hirdetés
Hirdetés

Csúcsra ugrottak az árak a magyar hipermarketekben

2017. szeptember 07., 11:37

Júliusban rekord, augusztusban kis korrekció, szeptemberben újabb csúcs: így lehetne röviden összefoglalni a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének legutóbbi három hónapját. Az ősz kezdetére ugyanis ismét drágult a nagybevásárlás, a hazai hipermarketekben többet kell fizetnünk az élelmiszerkosarunkért, mint valaha.

Ahogy az elmúlt bő 10 évben minden hónapban, szeptember 5-én is nyakunkba vettük a három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult az ára 30 élelmiszerből álló mintakosarunknak (amely jól leképezi egy átlagos magyar család nagybevásárlását, ám pontos összetételét továbbra is titokban tartjuk).

Az Auchan, az Interspar és a Tesco ebben a hónapban eltérő árpolitikát választott, ami az élen is változáshoz vezetett. Az előző hónaphoz képest egyedül az Auchan engedett az áraiból, míg tavaly szeptemberhez képest kizárólag a Tesco volt olcsóbb. Az Intersparban komolyabb áremelést mértünk, így ebben az áruházban a 20 ezres "álomhatár" fölött jött ki teszt-vásárlásunk végösszege.

Hirdetés

Az Auchan visszavette a vezetést a Tescótól: a franciák 0,6 százalékkal olcsóbbak voltak, mint augusztusban, míg a Tesco közel 2 százalékot emelt egy hónap alatt.

Egy év alatt viszont épp az Auchan hozta össze a legnagyobb áremelést, a Tesco pedig bő 2 százalékkal olcsóbbnak bizonyult.

A kosár átlagos értéke a három hipermarket adatai alapján 19 360 forint volt, ami új csúcsot jelent. A havi átlagos árváltozás 2,6 százalékos volt, míg tavalyhoz képest átlagosan 3,6 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak a hazai hipermarketekben.

Az éves áremelkedés mértéke, vagyis a Privátbankár.hu Árkosarának éves árindexe
Az éves áremelkedés mértéke, vagyis a Privátbankár.hu Árkosarának éves árindexe

Persze az igazán felkészült vásárló akár 18 ezer forint alatt is megúszhatja a nagybevásárlást ugyanezen termékekkel - ehhez viszont mindent ott kell megvenni, ahol azt a legolcsóbban adják. Ez viszont a komoly körültekintés és előzetes felkészülés mellett vagy tripla bevásárlócsapatot, vagy tripla utazgatást és időt igényel, máshogy nem nagyon lehet elérni a 17 937 forintos elméleti minimum-végösszeget...

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Augusztushoz képest az alma, a liszt és egyes felvágottak árai is 20 százalék körüli mértékben ereszkedtek, de a chipsért is bő 10 százalékkal többet kértek, mint egy hónapja. Bő 30 százalékkal olcsóbb lett viszont egy hónap alatt a krumpli és a májas, 20 százalékot engedtek a kávé és a tea árából, míg 12 százalékot a sajtéból.

Tavaly szeptemberhez képest az UHT-tej, a tejföl és a kávé ára majdnem 30 százalékkal emelkedett. 20 százalék körüli éves áremelkedést mértünk a lisztnél, a párizsinál, a margarinnál, a tejfölnél, egyes üdítőknél - de a gyümölcsjoghurt is bő 10 százalékkal drágult. A krumplit viszont tavaly szeptemberhez képest féláron kínálják, és 20 százalékkal csökkent a banán, a májas és az áfacsökkentésen átesett csirkemell ára is.

Havi legolcsóbbak - tojás, szőlő, fehérbor

A KSH pénteken teszi közzé a legfrissebb adatokat az infláció augusztusi alakulásáról.

Az ősz első Árkosár-felmérésén górcső alá vettük a tojás-kínálatot. Ezúttal nem csak azt néztük meg, hol adják a legolcsóbban, hanem azt is, mennyire igyekeznek megnyugtatni a vásárlókat arról, hogy a közelmúlt botrányai ellenére mennyire nagyon biztonságos a hazai tojások fogyasztása. Röviden: semennyire sem igyekeznek megnyugtatni a vásárlókat. Ezúttal ugyanis (például a madárinfluenzával ellentétben) semmi sem biztosítja a vásárlókat arról, hogy a Hollandiából indult fipronil-szennyezési botrány nem érinti a nálunk kínált termékeket. Így az áruházak helyett mi nyugtatjuk meg a vásárlókat: jelen állás szerint nyugodtan vegyék a magyar tojást. Ami az árakat illeti: a 10 darabos kiszerelések között a Tesco sajátmárkása volt a legolcsóbb (249 forint), az Interspar S-es méretű sajátmárkása 299-ért került a polcokra, míg az Auchan 339-ért adott egy doboz tojást.

A magyar szőlő árban egyelőre nem tud versenyezni a külföldivel. A legolcsóbb szőlőt az Auchan kínálta, 329 forintért görög gyümölcsöt árultak. 349-ért az Interspar olasz szőlőt adott, a Tesco kínálatában 449 forint volt az olasz szőlő kilója.

A szőlőnél jóval olcsóbb a fehérbor: mindhárom áruházban 299 forintért kínálták a legolcsóbbat (az üvegesek közül legalábbis, az egyéb kiszereléseket inkább nem vizsgáltuk). Az Auchan ennyiért száraz mátrai olaszrizlinget kínált, a Tesco és az Interspar ezen az áron egyaránt 3-3 féle fehérbort is a polcokon tartott ottjártunkkor.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Az üdülési szezon beindultával számos honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?