4p
Az előző havi kiugró áremelkedés után decemberben újra értékelhető árcsökkentést tapasztaltunk a hazai hipermarketekben - igaz, tavaly decemberhez képest mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni a karácsonyi nagybevásárláshoz. A tojás óriásit drágult az utolsó negyedévben, olcsóbb lett viszont a krumpli és a cukor.

Ahogy lassan 11 éve minden hónapban, ezúttal is végigjártuk három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-kosarunk ára az üzletekben, mennyibe kerül egy átlagos családi nagybevásárlás a multiknál.

Az infláció ébredését szépen nyomon követhettük, az elmúlt hónapokban több alkalommal is másfél éve nem látott tempójú áremelkedést mértünk, sorra dőltek a történelmi rekordok, egyre közelebb került (egy-egy áruház esetében meg is dőlt) a 20 ezer forintos "álomhatár". Decemberre azonban visszafogták magukat az áruházak, így bár a tavalyi év végéhez képest nőttek az árak, az előző havi csúcsnál olcsóbban pakolhattuk tele a bevásárlókocsit mindhárom vizsgált áruházban.

A legnagyobb havi árcsökkenést épp a legdrágább helyen mértük: az Interspar ugyanis 6,4 százalékkal olcsóbban adta ugyanazt az élelmiszer-kosarat, mint novemberben. A Tesco egy hónap alatt 4,6, az Auchan 2,9 százalékot engedett az árakból. Az átlagos havi árcsökkenés majdnem 5 százalékos lett.

Tavalyhoz képes viszont mindhárom áruházban drágult a portéka, átlagosan 3 százalékkal: a Tesco egy év alatt 1,3, az Auchan 2,9, az Interspar 4,8 százalékot emelt az árakon. A három áruház árai alapján a Privátbankár.hu árkosarának decemberi értéke 18 893 forint lett. A 3 százalékos átlagos éves áremelkedés csak a fele az elmúlt hónapokban megszokottnak.

Az éves árváltozás mértéke, azaz a Privátbankár.hu Árkosár árindexe

A mezőny valamelyest összerázódott: a legolcsóbb és a legdrágább áruház árai között alig 3 százalék a különbség, ez 1133 forintot jelent. Persze ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják, akkor ennél jóval többet is spórolhatnánk: 17 247 forintból úsznánk meg a bevásárlást, ezesetben azonban tripla utazgatás vagy tripla bevásárlócsapat kellene, ami nem igazán valós alternatíva.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH pénteken teszi közzé a legfrissebb adatokat az infláció szeptemberi alakulásáról.

Az előző hónaphoz képest igazán nagy, 10 százalékot meghaladó áremelést csak a banánnál láttunk - 24,5 százalékkal többért adták átlagosan, mint novemberben. A krumpli és a liszt ára viszont 25 százalék körüli mértékben csökkent, a csirkemell pedig közel 20 százalékkal olcsóbb lett, mint egy hónapja. Több mint 10 százalékkal olcsóbb lett az alma, a kenyér, a kávé és a tea is egy hónap alatt.

Egy év alatt viszont sokkal több terméknél mértünk komolyabb áremelkedést: a rekorder ismét a tojás, majdnem 50 százalékkal magasabb az ára, mint egy éve - a háttérről itt írtunk, könnyen lehet hogy lesz ez még drágább is. 49 forintnál olcsóbb tojást sehol sem találtunk - ennyiért sajátmárkás, S-es méretű tojást adnak.

Harmadával drágább lett a banán, jó 20 százalékkal a tejföl és a tej, bő 10 százalékkal emelkedett egy év alatt az tea, a chips, a joghurt és a egyes üdítők ára. Nagyjából 25 százalékkal olcsóbb lett viszont a krumpli és a cukor, de az almáért is 12 százalékkal kevesebbet kell most adnunk, mint tavaly.

Havi legolcsóbbak: szaloncukor, bejgli, gesztenyepüré

Hogyan számoltunk?
Kosaras módszertan >>

Megnéztük, mennyiért adják a legolcsóbb szaloncukrot a hipermarketek: az Auchanban 999 forintba kerül egy kiló kimért, az Intersparban 1097 forint a Sweet Christmas márkájú zacskós kiszerelés kilója. A Tesco a kimért szaloncukrot 1099 forintért árulta ottjártunkkor.

A bejgli és bejgli-jellegű termékek közül a legolcsóbb a Tesco omlós diós és mákos tekercse volt kilónként 1098 forintért. Az Auchan a mákos tekercset kilónként 1247 forintért adták, ebből belga csokis ízesítésűt is találtunk. A diós és mákos tekercset az Intersparban kilónként 1373 forintért kínálták.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG