Hirdetés
Hirdetés

Felrobbant a tojás a hipermarketekben – mennyi pénz kell egy bevásárláshoz?

Füstös Móni, Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2017. december 07., 14:30

Az előző havi kiugró áremelkedés után decemberben újra értékelhető árcsökkentést tapasztaltunk a hazai hipermarketekben - igaz, tavaly decemberhez képest mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni a karácsonyi nagybevásárláshoz. A tojás óriásit drágult az utolsó negyedévben, olcsóbb lett viszont a krumpli és a cukor.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások. Regisztráljon most! >>

Ahogy lassan 11 éve minden hónapban, ezúttal is végigjártuk három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-kosarunk ára az üzletekben, mennyibe kerül egy átlagos családi nagybevásárlás a multiknál.

Az infláció ébredését szépen nyomon követhettük, az elmúlt hónapokban több alkalommal is másfél éve nem látott tempójú áremelkedést mértünk, sorra dőltek a történelmi rekordok, egyre közelebb került (egy-egy áruház esetében meg is dőlt) a 20 ezer forintos "álomhatár". Decemberre azonban visszafogták magukat az áruházak, így bár a tavalyi év végéhez képest nőttek az árak, az előző havi csúcsnál olcsóbban pakolhattuk tele a bevásárlókocsit mindhárom vizsgált áruházban.

Hirdetés

A legnagyobb havi árcsökkenést épp a legdrágább helyen mértük: az Interspar ugyanis 6,4 százalékkal olcsóbban adta ugyanazt az élelmiszer-kosarat, mint novemberben. A Tesco egy hónap alatt 4,6, az Auchan 2,9 százalékot engedett az árakból. Az átlagos havi árcsökkenés majdnem 5 százalékos lett.

Tavalyhoz képes viszont mindhárom áruházban drágult a portéka, átlagosan 3 százalékkal: a Tesco egy év alatt 1,3, az Auchan 2,9, az Interspar 4,8 százalékot emelt az árakon. A három áruház árai alapján a Privátbankár.hu árkosarának decemberi értéke 18 893 forint lett. A 3 százalékos átlagos éves áremelkedés csak a fele az elmúlt hónapokban megszokottnak.

Az éves árváltozás mértéke, azaz a Privátbankár.hu Árkosár árindexe
Az éves árváltozás mértéke, azaz a Privátbankár.hu Árkosár árindexe

A mezőny valamelyest összerázódott: a legolcsóbb és a legdrágább áruház árai között alig 3 százalék a különbség, ez 1133 forintot jelent. Persze ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják, akkor ennél jóval többet is spórolhatnánk: 17 247 forintból úsznánk meg a bevásárlást, ezesetben azonban tripla utazgatás vagy tripla bevásárlócsapat kellene, ami nem igazán valós alternatíva.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH pénteken teszi közzé a legfrissebb adatokat az infláció szeptemberi alakulásáról.

Az előző hónaphoz képest igazán nagy, 10 százalékot meghaladó áremelést csak a banánnál láttunk - 24,5 százalékkal többért adták átlagosan, mint novemberben. A krumpli és a liszt ára viszont 25 százalék körüli mértékben csökkent, a csirkemell pedig közel 20 százalékkal olcsóbb lett, mint egy hónapja. Több mint 10 százalékkal olcsóbb lett az alma, a kenyér, a kávé és a tea is egy hónap alatt.

Egy év alatt viszont sokkal több terméknél mértünk komolyabb áremelkedést: a rekorder ismét a tojás, majdnem 50 százalékkal magasabb az ára, mint egy éve - a háttérről itt írtunk, könnyen lehet hogy lesz ez még drágább is. 49 forintnál olcsóbb tojást sehol sem találtunk - ennyiért sajátmárkás, S-es méretű tojást adnak.

Harmadával drágább lett a banán, jó 20 százalékkal a tejföl és a tej, bő 10 százalékkal emelkedett egy év alatt az tea, a chips, a joghurt és a egyes üdítők ára. Nagyjából 25 százalékkal olcsóbb lett viszont a krumpli és a cukor, de az almáért is 12 százalékkal kevesebbet kell most adnunk, mint tavaly.

Havi legolcsóbbak: szaloncukor, bejgli, gesztenyepüré

Hogyan számoltunk?
Kosaras módszertan >>

Megnéztük, mennyiért adják a legolcsóbb szaloncukrot a hipermarketek: az Auchanban 999 forintba kerül egy kiló kimért, az Intersparban 1097 forint a Sweet Christmas márkájú zacskós kiszerelés kilója. A Tesco a kimért szaloncukrot 1099 forintért árulta ottjártunkkor.

A bejgli és bejgli-jellegű termékek közül a legolcsóbb a Tesco omlós diós és mákos tekercse volt kilónként 1098 forintért. Az Auchan a mákos tekercset kilónként 1247 forintért adták, ebből belga csokis ízesítésűt is találtunk. A diós és mákos tekercset az Intersparban kilónként 1373 forintért kínálták.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?