Hirdetés
Hirdetés

Hirtelen óriásit ugrott a tojás ára - nagyot drágult az életünk

Füstös Móni, Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2017. november 08., 12:50

Tovább gyorsul az élelmiszerárak emelkedése a hazai hipermarketekben: novemberben ismét másfél éve nem látott tempójú áremelkedést mértünk a Privátbankár Árkosár-felmérésében. A jelentős ugrásnak köszönhetően már a 20 ezer forintot közelíti a nagybevásárlás értéke. A tojás ára meghökkentően gyorsan elszállt, a baj az, hogy ennél is drágább lesz hamarosan.

November 3-án ismét bejártuk három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára. Bő 10 és fél éve járjuk az üzleteket, de még sosem került ennyibe a nagybevásárlás.

Ez annak köszönhető, hogy az Auchan, a Tesco és az Interspar is emelte az árait - mind az előző hónaphoz, mind pedig tavaly novemberhez képest. A legkevésbé az Auchan drágult, a legnagyobb áremelést az Intersparban tapasztaltuk havi és éves szinten is. A három áruházban átlagosan 3,8 százalékkal többért tudtuk telepakolni a kosarat, mint egy hónapja - ez 733 forintos áremelkedést jelent.

Hirdetés

Tavalyhoz képest viszont ennek majdnem duplája az áremelkedés: 6,8 százalékkal lett drágább a nagybevásárlás egy év alatt, ami azt jelenti, hogy átlagosan 1265 forinttal többet kell a kasszánál hagynunk ugyanazért az élelmiszer-kosárért.

Az éves áremelkedés mértéke, avagy a Privátbankár Árkosár árindexe
Az éves áremelkedés mértéke, avagy a Privátbankár Árkosár árindexe

A 19 838 forintos átlagos kosárérték az eddigi legmagasabb érték az Árkosár-felmérések történetében. Persze 18 ezer forint alatt is meg lehet venni ugyanezt a 30 terméket, ehhez azonban mindent abban az áruházban kellene megvennünk, ahol azt a legolcsóbban adják. Ez azonban vagy tripla utazgatást vagy tripla bevásárló-csapatot igényelne, ami azért nem feltétlenül reális egy átlagos család életében.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH csütörtökön teszi közzé a legfrissebb adatokat az infláció szeptemberi alakulásáról.

Novemberben az előző hónaphoz képest 15-25 százalék körüli mértékben csökkent a banán, a chips és a májas ára. Óriásit ugrott viszont a tojásár (lásd keretes írásunkat), bő 30 százalékkal drágult a krumpli és a liszt, 20 százalék körüli áremelés történt a csirkemellnél és a kenyérnél egy hónap alatt, de az almáért is bő 10 százalékkal többet kértek el, mint októberben.

Tavalyhoz képest bő 10 százalékkal olcsóbb lett a banán, a chips és a májas, a cukorért pedig majdnem 25 százalékkal kevesebbet kell adni, mint egy éve. A tojás árának közel 50 százalékos emelkedése mellett 30 százalék körüli mértékben drágult az alma, a kenyér, a liszt és a tejföl is, 10 százalékot meghaladó éves áremelést mértük a narancslénál, egyes tömény szeszesitaloknál, a gyümölcsjoghurtnál valamint az UHT-tejnél.

Mitől ilyen elképesztően drága a tojás?
Míg korábban (még 1-2 hónappal ezelőtt is) a legkisebb, S-es méretű tojásokból egy 10-es dobozt akár 250 forint körüli áron is megvehettünk a hipermarketekben, most sehol sem találtunk 439 forintnál olcsóbb dobozos tojást. Az átlagár egyetlen hónap alatt 50,7 százalékot (!) ugrott, tavalyhoz képest 44,7 százalékos az áremelkedés, pedig még az áfa is jelentősen csökkent (27-ről 5 százalékra).
A Baromfi Termék Tanács előre szólt, de nem hittük, hogy ez ilyen gyors folyamat lesz. Az árváltozásokat az okozza, hogy az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett levágni, ezért az európai tojástermelés csökkent.

A szakértők szerint a mostani árnövekedés az év végéig kitarthat, és 50-60 forint közötti hazai tojásárak is kialakulhatnak.

Havi legolcsóbbak

Ezúttal is kiválasztottunk 3 terméket, és megnéztük, hol lehet a legolcsóbban beszerezni márkára vagy minőségre való tekintet nélkül.

Beértünk a téli / déli gyümölcsök időszakába: narancsot legolcsóbban az Auchanban találtunk, kilónként 389 forintért. Az Interspar a dél-afrikai narancsot 399-ért adta ottjártunkkor, a Tescóban 499 forintért találtunk gyümölcsöt.

Hogyan számoltunk?
Kosaras módszertan >>

Teából is több fogy ilyenkor: hideg is van, meg is vagyunk fázva - a filteres kategóriában a legolcsóbb az Interspar sajátmárkás gyümölcsteája, 99 forint a 20-as kiszerelés. Az Auchanban a Tuti Tipp zöld tea 129 forintért kapható, a Tescóban 249-ért volt a polcon a legolcsóbb sajátmárkás.

Végül ne feledjük, hogy száraz november van (itt mutattuk be a kezdeményezést), így megnéztük az alkoholmentes sörök kínálatát - azokét, amelyek valóban alkoholmentesek, vagy ahogy a gyártók jelzik 0,0 százalékos alkoholtartalmúak. (A "sima" alkoholmentes sörökben valójában lehet némi, akár fél térfogatszázaléknyi alkohol is, ami egy igazi száraz novemberbe nem fér bele.) Ebben a kategóriában a legolcsóbb versenyzők egytől egyig radlerek, azaz gyümölcsös készítmények - a legolcsóbbat az Auchanban találtuk, a fél literes dobozos Pécsi Radler 179 forintba került bodza, meggy és citrom ízesítésben. A Tescóban is ez volt a legolcsóbb 0 százalékos "sör", de itt 189-ért adták és volt licsis ízben is. Az Intersparban 199-ért a Soproni radlerét kínálták több ízben is.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 Ft a törlesztőrészlete, a THM 13,86 százalék. a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elbukott az olasz forradalom, de sokat tanulhatunk belőle – a hét sztorija

Elbukott az olasz forradalom, de sokat tanulhatunk belőle – a hét sztorija

A héten megbukott az Öt Csillag és a Liga koalíciója, Európa első elitellenes-populista kormánya, miután a Liga felmondta az együttműködést, és egyedül kormányozná tovább Olaszországot. Az Öt Csillag ugyanakkor megmutatta, hogyan lehet civil alapokon, a semmiből indulva, hiteles arcokkal kormányra kerülni. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?