5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A legtöbb megtakarítót, befektetőt sokkolta a három méretes csalási ügy, melyek óriási befektetői pénzeket nyeltek el. Mindenki aggódik, teljes joggal szeretnék tudni, ezentúl mi tekinthető biztonságos befektetésnek, és mit kell nagyívben elkerülni?

Ezúttal megpróbáljuk összeszedni, hogy a továbbiakban mi a teljes biztonság, mi a majdnem teljes, mi a befektető kockázata, és mi a pénzügyi szolgáltatóé. Az elmúlt napokban volt már ugyan ezekről szó, de olyan nagy a pánik és a bizonytalanság, hogy most nem lehet elégszer összefoglalni a kérdést, ráadásul folyamatosan új információk is érkeznek.

Állampapír

Tegnap például Varga Mihály elmondta, hogy nem kell befektetéssel foglalkozni, magyar állampapírt kell venni, és nyugalom van. Ez kétségkívül igaz, de két dolgot kell megemlíteni. Az egyik, hogyha valaki a Buda-Cashnél tartott 6 milliónál nagyobb értékű állampapírt, máris bukott, a másik, hogy az állampapír kamata, hozama most már elég szerény. Ha valaki szeretne ennél többet elérni, akár kis kockázatvállalással, továbbra is bankoknál, befektetési szolgáltatóknál próbálkozhat, csakhogy ezek után már nagyon pontosan meg kell néznie, melyiknél, és ott milyen védelem vonatkozik rá.

Visszatérve az állampapírra: elvileg az sem 100 százalékos biztonság, hisz nézzük meg, mi történt a görögöknél. Ott maga a kormány viselkedett Buda-Cashként és Quaestorként, meghamisította az adatokat, hogy bekerülhessen az eurózónába, majd csődbe vitte országát.  Viszont esetünkben ennek értelmezhető kockázata nincs, a magyar állam és mindenkori kormánya évtizedek óta minden adósságát pontosan törleszti, ráadásul most arra is ügyelnek, a makrogazdaságban egyensúly legyen. Így a magyar államkötvényt valóban tekintsük teljesen biztonságosnak.

Vehetünk belőle a kincstárnál (kétségkívül ott a vételi és az eladási ár közti eltérés elég nagy, ezért ha lejárat előtt adunk el, nem járunk túl jól). Ezen túlmenően vásárolhatunk bármilyen BEVA tagnál 6 millió forint értékig, és ami a legfontosabb, ha ennél többet szeretnénk befektetni, hogy felmérjük az adott intézmény kockázatát, akár állampapírt veszünk, akár bármilyen más befektetésre szánjuk el magunkat.

Hazai tulajdon

Az utóbbi években a kormány a hazai tulajdon elsőbbségét hirdette. Ezt most kudarcot vallott, mert mindhárom csaló cég magyar tulajdonú volt, ráadásul mindháromnál maguk a tulajdonosok követték el a csalást. Ez nagy pofon a hazai tulajdonnak, és legnagyobb kárvallottjai azok a hazai tulajdonú cégek, amelyek hibátlanul végzik munkájukat.

Ezek alapján azt kell mondjuk, a külföldi tulajdonú nagy, ismert bankokkal és brókercégeikkel nem lehet különösebb gond. Nem jellemző, hogy bukót hagynának maguk után, amint ezt láttuk az elhíresült Kulcsár-ügy esetében is. A bank szó nélkül kifizette a csaló bróker által okozott kárt. Természetesen vannak kisebb, sőt esetenként ismeretlen külföldi intézmények is, ezeket kezeljük óvatosan. Ugyanúgy, ahogy olyan hazai cégeket is, melyekről nem tudunk semmit, de agresszíven hirdetnek, és főleg, ha gyanúsan magas kamatot vagy hozamot hirdetnek. Ez utóbbi, mint látjuk, még rég működő cégnél (Quaestor) is veszélyes, ott is pilótajáték zajlott.

Legyen BEVA és OBA védelem!

Ezek után joggal kérdezi a befektető, hogy ha valaki jó kamatot hirdet, kinek hihet, kinek nem? Két dolgot érdemes ilyenkor megnézni: az egyik, hogy az adott cég BEVA tag-e, és az adott befektetésre kiterjed-e a BEVA védelme. Ez rendkívül lényeges, ezt minden esetben biztosan meg kell tudni, nem elég egy kibocsátási tájékoztató homályos utalására hagyatkozni. Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzük meg magát a BEVA-t. És figyeljünk a 20 ezer eurós értékhatárra!

A másik dolog maga a befektetési szolgáltató, vagy bank. Ha egy jól ismert nagybank kínál viszonylag magasabb kamatozású terméket, akkor ott magától az intézménytől nem kell félni. Ha bankbetétről van szó, akkor eleve könnyebb a helyzetünk, mert akkor az OBA védelme alá tartozunk, és 100 ezer euróig vagyunk biztosítva. Viszont fontos figyelmeztetés: bank esetében is nézzük meg, hogy az adott termék, konstrukció betétnek minősül-e, ugyanis csak ebben az esetben terjed rá ki az OBA védelme.

Összefoglalva a legfontosabb: szinte bármely szolgáltatóhoz fordulhatunk, de pontosan nézzünk utána, befektetésünkre kiterjed-e az OBA vagy a BEVA védelme. Semmilyen más ígéretet, összehasonlítást, célzást ne tartsunk elégnek. Egy csaló egy leírásban el tudja hitetni a BEVA védelmet anélkül is, hogy az ténylegesen fennállna (bár erre most már remélhetőleg nagyon fog figyelni a felügyelet). És az se befolyásoljon minket, ha a cég sokat hirdet, vezetője sokat mutatkozik a médiában, horribile dictu kormánytagokkal kvaterkál. Ezt tette Tarsoly Csaba, és közben minden idők legnagyobb csalását hozta össze, rengeteg befektetőt megsemmisítve.

Brókercéget, kötvényt óvatosan!

Ha pedig a befektetett összeg meghaladja az BEVA értékhatárt, csak olyan céghez forduljunk, amiben tényleg megbízhatunk. Ezek most rövidtávon a nagybankok és brókercégeik, de remélhetőleg az MNB eljut odáig, hogy közel teljes biztonságot teremt, és akkor bármely hivatalos befektetési szolgáltatóhoz fordulhatunk. De még ekkor is ellenőrizni kell, hogy valóban MNB engedéllyel rendelkező, legális cégről van-e szó.

És végül a befektetés kockázata: ha kötvényt veszünk, pontosan nézzük meg, ki a kibocsátója, milyen tevékenységet folytat a cég, garantáltnak láthatjuk-e a visszafizetést. Egy OTP vagy Mol kötvényt nyugodtan megvehetünk, de a Quaestor, az E-Star és a BTel ügy arra figyelmeztet, hogy mégoly erősen reklámozott cégek kötvényeitől is óvakodnunk kell, bármilyen szép kamatot is ígérjenek. Ingyenebéd nincs, különösen nem az alacsony kamatok korszakában.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG