4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Aki a Jóbarátokat szerette, ezt is imádni fogja: mindig ki akartad próbálni az operát, de sosem sikerült összeszedni a bátorságodat, hogy tényleg be is ülj egy előadásra? Eljött a te időd - Donizetti Szerelmi bájitalának bemutatója igazi beavató darab, és ráadásul olyan jó helyen van, hogy már csak a kirándulás miatt is érdemes belevágni - mindenkit vár Firenze, a toszkán főváros.

A nyár lezárásaként az ősz megkornázásaként (felkészülve a télre és persze akkor már előkészülve a közelgő tavaszra) egy októberi hosszú hétvége Toscanában csakis a javunkra válhat. Autóval, vonattal vagy akár repülővel is könnyen elérhető és minden bizonnyal kisimítja az ősz hozta munkastresszt.

Firenzét, a régió székhelyét és kulturális központját reméljük senkinek nem kell bemutatni – Dávid, Aranyművesek hídja, a Dóm, Csajkovszkij háza és a többi... Azonban kevesebben ismerik a Firenzei Operaházat, a reneszánsz paloták közt megbújó modern minimalista épületet, mely tradícióiban követi a várost, mégis egy teljesen új színfoltot hozott abba.

Az 1800 férőhelyes épületet 260 millió euróból (mintegy 80 milliárd forintból) hozták ki és 3 év alatt fel is húzták. 2011-ben megtartották benne az első előadást (Beethoven kilencedik szimfóniáját adták elő – kicsit unalmas választás, látszik, hogy biztosra akartak menni). A Cristiano Chiarot vezette intézmény egyelőre még keresi a saját hangját, de a ház adottságaiból és Firenze városából kiindulva idővel egy valóban fajsúlyos operaház válhat belőle.

Egy kis limonádé

Ha már Toscánában vagyunk utónyaralni, akkor nem feltétlen baj, ha nem az Elektrát vagy a Leart nézzük, hanem átadjuk magunkat Donizetti fülbemászó, mindenki szívét melengető, kissé bugyuta ámde annál nagyobb sikert arató Szerelmi bájitalának.

A történet szerint a falu kis szerencsétlen Nemorinója szerelmes a falu szépébe, Adinába, aki azonban nála férfiasabb partnerről álmodik, és el is kezd randizni a faluba érkezett katonával, Belcoréval. Nemorino szerelmi bájitalt – egy pohár bordóit – vásárol Dulcamarától, a csodadoktortól. Némi bonyodalom után persze Adina rájön, hogy az igaz szerelem sokkal fontosabb mint a külsőségek, és boldogan él, míg meg nem hal - tegyük hozzá, Nemorino azért időközben hatalmas vagyont örököl.

Bár a történet valóban tompa, Donizetti zenéje mindenért kárpótol bennünket, továbbá pont ez az egyszerűség az, ami nagy szabadságot ad a rendezőknek – egészen bravúros, humoros előadások tudnak születni, ha a rendező komolyan veszi a munkáját.

Nemorino (és talán a darab leghíresebb) áriája, a fantaszikus mexikói tenor Rolando Villazón előadásában a bécsi Staatsoperből:

Amerika

A méltán híres operarendező, Pier Francesco Maestrini komolyan vette a dolgát és igyekezett valami igazán humorosat a nézők elé varázsolni, ami sikerült is neki. Az önérzetes európai néző szinte fürdik a „bunkó amerikaiak“ életérzésben az előadás alatt. Ugyanis a darab a '70-es években játszódik a modern vadnyugaton, ahol a rodeón Nemorino csirkejelmezben reklámozza Adina országűti büféjét. Belcore (minden sales-es alaptípusa, a fehér öltönyös, rámenős görény) és Nemorico (a szerencsétlen, amerikai álmot kergető fiatalember) küzdelme Adináért egy igazi sitcom lett, ami valljuk be egészen bravúros az operaszínpadokon.

Nemoricót a jóképű argentin Juan Francisco Gatell alakítja. A tenor hangi és színészi adottságai is kiválóak, a szerepet könnyedén viszi. Adinát a gyönyörű román szoprán Mihaela Marcu alakítja. (Meglepő egyébként, milyen sok jó román szoprán van.)

Jegyek 20 és 80 euró között kaphatóak - legalábbis azok, amelyek olyan helyekre szólnak, ahonnan látni is lehet a darabot. Hallgató-jegyeket akár már 5 euróért is lehet venni. Előadások október 21-én, 24-én és 26-án lesznek.

Toscanába ősszel már néhány ezer forintért is elutazhatunk fapadossal, de autóval vagy vonattal sem kibírhatatlan a távolság. A darab tényleg humoros, ráadásul rövid (kétfelvonásos) - tényleg nyugodt szívvel ajánljuk azoknak is, akik ismerkedni szeretnének az opera világával.

Persze azt azért tegyük hozzá, hogy bugyutaság ide, humor oda, ezt a darabot a két főszereplőnek rendkívül nehéz végigénekelni, bravúros technika szükségeltetik hozzá.

Címlapkép: Firenze látképe - Fotó: Jörg Bittner (Unna) / Wikimedia Commons

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG