4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az orosz elnök szóvivője a mostani brit helyzet és a Szovjetunió felbomlása közti hasonlóságokat elemezte. Hatalmas bizonytalanság, egy-egy dilettáns politikussal, akik végtelen önzésükben feláldozták hazájuk érdekeit – lényegében önként aláírták saját Trianonjukat, miközben senki nem kényszerítette erre őket.

Nem véletlenül szólalt most meg az orosz elnök. Ő próbálja meg már másfél évtizede azt a kárt enyhíteni, amit elődje, Borisz Jelcin okozott Oroszországnak. Jelcin volt az első, aki hazájának összehozott egy trianoni csonkítást csak azért, hogy egy, a világ által elismert ország, egy birodalom legnagyobb utódállamának vezetője lehessen. Úgy eresztette szélnek a szovjet tagállamokat, azaz lényegében az orosz gyarmatokat, hogy hatalmas, oroszok által lakott területeket vittek magukkal.

Ugyanabba a folyóba lépett

David Cameron most mintha megismételné ugyanezt. Egy olyan népszavazást írt ki, melynek egyik kimenetele országának felbomlásához vezethet. Ugyan ő Skócia kilépésekor nem fog angol területeket elveszteni, de egy olyan országot bomlaszt fel, amely egyébként életképes volt, a legnagyobb nép, az angol, nem nyomta el benne a másik hármat. A skótok az első függetlenségi népszavazáson, ha kevéssel is, önként maradtak ebben az országban. Az EU részeként az Egyesült Királyság fennmaradhatna, azon kívül pedig jöhet Kis-Britannia, ahogy volt Kis-Jugoszlávia is, vagy egyszerűen csak Anglia. Végül is patinás országnév.

Putyin szóvivője most azt emlegette, hogy pár hónap telt el Litvániának a Szovjetunióból való kilépése és Szovjetunió teljes összeomlása között, és hogy ez elvileg az Európai Unióval is megtörténhet. Ugyanakkor utalt a káoszt kiváltó ország helyzetére: azt mondta, hogy Oroszországban most felelevenedik a 25 évvel ezelőtti trauma emléke, amint látják, hogy az Egyesült Királyság hogy küszködik saját döntésének következményeivel.

Mindenképpen szétesett volna, csak nem mindegy, hogyan

A Szovjetunió felbomlása törvényszerű és elkerülhetetlen volt, hisz az gyakorlatilag a történelem utolsó gyarmatbirodalmaként funkcionált. Ugyanakkor nagyon nem volt mindegy, hogyan történik ez, hisz az Orosz Birodalommal szemben, ahol csak kormányzóságok voltak, a Szovjetunió tagköztársaságokból állt, melyek határait még Lenin és Sztálin önkényesen húzták meg (erre még rátett Hruscsov is egy lapáttal, amikor a Krímet Ukrajnának adta).

Litvánia és a másik két balti állam kiválása még nem jelentette a Szovjetunió megszűnését. A többiek is tettek ugyan függetlenségi nyilatkozatokat, de azt az Oroszországgal való egyeztetés nélkül nem lehetett végrehajtani. A szovjet elnök, Gorbacsov pozíciója az 1991. augusztusi katonai puccs után meggyengült, a hatalom lényegében az orosz elnök, Jelcin kezébe került. Ő dönthetett a még egyben lévő 12 nép sorsáról.

Mint marhacsordát

Jelcin végül gondolt egyet, és némi fehérorosz-ukrán konzultáció után feloszlatta a birodalmat, úgy ahogy volt, a torz határok mentén. Hatalmas orosz tömegeket, mint marhacsordákat terelt így új országokba, ahogy ezt a mi Trianonunknál emlegette egy-két józanabb, etnikai határt támogató béketeremtő. Pedig Jelcin megtehette volna, hogy egyszerűen kéri az orosz területeket, utána mehetnek a tagállamok isten hírével. Boldogan adták volna, cserébe a szabadságért.

Jelcin aláírja saját Trianonját

A brit Jelcin

David Cameron most ugyanezt kockáztatta a népszavazással. A skótok egyértelműen tudatták vele, hogy ha őket akaratuk ellenére kirángatják az Európai Unióból, kiválnak Britanniából. Borítékolható volt az északír kérdés fellángolása is. Most Cameron berezelt, nem meri végrehajtani a mészárlást, azaz nem indítja el a kiválási folyamatot, hanem elmenekül, és utódjára hagyja a hálátlan feladatot.

Persze ő ezt nem akarta, ő azt szerette volna, hogy a szavazás eredménye a bennmaradás legyen, és ő megdicsőüljön, mint a brit különutat kiharcoló miniszterelnök. Most az angol történelem legnagyobb hazardőreként marad meg az emléke, ahogy Jelcin is az orosz nép legnagyobb károkozójaként vonult a történelembe. Szétesőben lévő országa pedig vezetés nélkül hánykolódik, teljes politikai káoszba süllyedve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG