4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Vatikán globális vitát kezdeményez az ökológiai válságról, miután több különböző világnézetű tudóssal is konzultált. A második legnagyobb üvegházhatású gázok kibocsátójaként az USA elnöke elkötelezett a kérdésben, a republikánus többségű törvényhozás viszont ellenzi a klíma-megállapodást.
Ferenc pápa megérinti a torinói leplet a torinói Keresztelő Szent János-dómban 2015. június 21-én. A 4,26 cm hosszú lenvászon kendő a katolikus egyház egyik legnagyobb legbecsesebb ereklyéje, amelybe a hagyomány szerint Jézus Krisztus keresztfáról levett testét tekerték, és amelyen kirajzolódnak a vonásai. (MTI/EPA/Alessandro Di Marco)

Ferenc pápa a múlt héten „Áldott légy!” címen megjelent enciklikájában sürgős felhívással fordult a világ politikai és szellemei vezetőihez. Ebben a politika, a gazdaság és az egyéni életvitel radikális átalakítására szólít fel, így próbálva szembeszállni az ökológiai leromlás és az éghajlatváltozás fenyegetéseivel. „A politika alávetettsége a technológiával és a pénzügyekkel szemben a környezetvédelmi kérdésekről szóló csúcstalálkozók sikertelenségében mutatkozik meg” – hangsúlyozza.

Az enciklika kitér a pénzügyi válságra is, amelyről Ferenc pápa úgy vélte, hogy a világ semmit nem tanult, a lakosság pedig nagy árat fizetett azért, hogy a bankokat bármi áron meg kellett menteni. Kiemelte, hogy a politikának nem szabad alávetnie magát a gazdasági érdekeknek.

A Föld, mint egy gigantikus szeméttelep

A hat fejezetből álló enciklika ötödik fejezete foglalkozik azzal, hogy mit lehet és mit kell tenni a teremtett világ védelmében. A katolikus egyházfő – aki szeretné, ha körlevele részévé válna a decemberi párizsi ENSZ-klímakonferenciának – úgy fogalmazott: még sohasem bántunk olyan rosszul közös otthonunkkal, a Földünkkel, mint az elmúlt két évszázadban. Úgy vélte, hogy a Föld „mérhetetlen szemétteleppé” változik.

Az enciklika többször visszatérő eleme, hogy minden személy, élőlény és tárgy össze van kötve egy láthatatlan kötelékkel. Ostorozza a mértéktelen fogyasztást és a ferences egyszerűség szellemiséget dicséri. Ez nem véletlen, hiszen Ferenc pápa a XIII. századi aszketikus életmódú szerzetes, Assisi Szent Ferenc tiszteletére vette fel a nevét.

Konzultálva különböző világnézetű tudósokkal

A Vatikán az enciklika kibocsátása előtt hónapokon keresztül konzultált vezető szakértőkkel, így Merkel kancellár egyik környezetvédelmi tanácsadójával, a református Hans Joachim Schnellnhuberrel, a Potsdam Institute for Climate Impact Research alapító vezetőjével.

Schnellnhuber szerint egyfajta becsületkódexnek számít a tudósok között, hogy az elemzés és az erkölcs közötti vörös vonalat soha nem szabad átlépni. De mára elértünk egy olyan helyzethez, ahol el kell gondolkodni a kutatás eredményeinek társadalmi következményeiről.

Kritika kívülről és belülről

Ferenc pápát támadások is érték az enciklika miatt egyrészt azok részéről, akik megkérdőjelezik, vagy egyenesen tagadják az ember által okozott klímaváltozásra vonatkozó kutatatási eredményeket. A két héttel ezelőtti G7-csoport tagországai elkötelezték magukat, hogy 2050-ig 40-70 százalékkal csökkentik az általuk kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét. S noha a második legnagyobb kibocsátó USA elnöke elkötelezett a kérdésben, a republikánus többségű törvényhozás ellenzi a klíma-megállapodást.

Másrészt több olyan konzervatív katolikus is kritizálta, akik szerint ez egy támadás a kapitalizmus ellen és politikai beavatkozásnak tekinthető. De a PR és a tömegmédia eszközeit sem megvető Ferenc pápa csupán azon egyházi vezetők nyomában halad, akik generációk óta felemelik a szavukat és alkalmazzák az egyházi tanítást a jelenkor kihívásaira. A Föld ökológiai válsága pedig kétségtelenül egyike a legnagyobbaknak.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG