4p
Az egyre erősödő Irán-barát Hezbollah már régóta csípi a szemét mind Rijádnak, mind Tel-Avivnak, mind Washingtonnak. A Jerusalem Post szerint a libanoni kormányfő lemondása Izraelnek nagyobb jogosultságot adott arra, hogy teljeskörű katonai kampányt indítson Irán és Libanon ellen. A szaúdi kormányzat szerint, ha folytatódnak az iráni gyártmányú rakétatámadások Jemenből, azt egy ponton Irán részéről hadüzenetnek fogják fel.
A libanoni Dalati & Nohra fotóügynökség által közreadott képen Szaad Haríri libanoni kormányfő lemondása előtt egy nappal. (Fotó forrása: MTI/EPA/Dalati Nohra)

A libanoni politika megbolydult darázsfészekhez hasonlatos a hétvége óta, amikor az ellene tervezett merényletekre hivatkozva váratlanul lemondott Szaad Haríri libanoni kormányfő. A Közel-Kelet ütközőpontjának számító ország kormányfője kettős libanoni-szaúdi állampolgár és a lemondását úgy jelentette be a szaúdi televízióban Rijádból, hogy előtte erről nem informálta a libanoni elnököt. Helyi megfigyelők szerint a puccsszerű lemondatást Rijád szervezte meg, hogy elszigetelje az Irán-barát libanoni siíta Hezbollah mozgalmat és a libanoni kormányt összeomlassza.

Egyre erősödő Hezbollah

Holott az ország politikai helyzete rendkívül törékeny, hiszen a négymillió libanoni mellett már így is kétmillió szíriai és palesztin menekült él egymás mellett. Most pedig, hogy Asszad szír elnök helyzete stabilizálódott orosz és iráni támogatással, a Hezbollah harcosai térnek haza Libanonba és még nagyobb politikai súlyra tesznek szert. A Hezbollah katonai szárnya erősebb, mint a libanoni hadsereg és újabban bizonyos ellenőrzést is átvett a hadsereg fölött.

Az egyre erősödő Hezbollah már régóta csípi a szemét mind Rijádnak, mind Tel-Avivnak, mind Washingtonnak. A mozgalom Libanon 1982-es izraeli inváziójára adott válaszként jött világra, sikerült neki mindjárt 1983-ban Washington kiűzni Libanonból a bejrúti amerikai haditengerészeti laktanya felrobbantásával és Izraelt 2000-ben aztán Dél-Libanon elhagyására kényszerítette. 2006-ban az izraeli hadseregnek egy hónapos háború után szégyenszemre újra ki kellett vonulnia az országból a Hezbollah sikeres védekezésének eredményeképpen.

Iránt teszik felelőssé

Az utóbbi egy hónapban új szintre lépett Irán térségbeli megerősödése elleni kampány. Trump kormányzata jelezte, hogy kész felmondani a nukleáris megállapodást Teheránnal, míg a kongresszus új szankciókat vezetett be a Hezbollah ellen, beleértve több millió dolláros díjat tűzve ki két vezetője fejére.

Káncz Csaba

Mind az izraeli miniszterelnök, mind a védelmi miniszter az elmúlt órákban Iránt tette felelőssé a libanoni miniszterelnök lemondásáért és a nemzetközi közösséget az iráni agresszió elleni küzdelemre szólította fel. A befolyásos Jerusalem Post szerint Hariri lemondása Izraelnek nagyobb jogosultságot adott arra, hogy teljeskörű katonai kampányt indítson Irán és Libanon ellen, ha kitör a háború. A lap idézi Joav Gallant, az izraeli biztonsági kabinet egy tagját, aki szerint, ha kitör a háború, „Izrael visszaviszi Libanont a kőkorszakba.”

Szaúdi hadüzenet jöhet

Valóban, október 16-án az izraeli kormány tagjai már arról tájékoztatták az országba látogató orosz védelmi minisztert, hogy Irán megjelenése a Golan-fennsík, vagy a libanoni határ közelében Izrael számára hadüzenettel érne fel. Ez ügyben Tel-Aviv nem hajlandó semmilyen kompromisszumra.

Hariri lemondása - avagy szaúdi lemondatása - egybeesett azzal az incidenssel, amelynek során Rijád mellett lelőttek egy Jemenből indult rakétát, amelyet a szaúdi kormányzat Irán közvetlen katonai agressziójának tekint. A szaúdi kormányzat szerint Teherán állítja elő és csempészi ezeket a rakétákat a huszi felkelőknek Jemenbe. Rijád szerint, ha ezek a cselekmények folytatódnak, azt egy ponton Irán részéről hadüzenetnek fogják majd föl.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
Makro / Külgazdaság Valóban lassul az élelmiszerek drágulása, de mennyi ebben a kormány szerepe?
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 09:57
Az elmúlt hónapokban mért lassuló infláció sikerét Nagy Márton gazdasági miniszter rendre a kormány tevékenységének tudja be, miközben a szakértők szerint más a helyzet.
Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG