3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Moszkva egyaránt kész a gáztárgyalásokra és a gázháborúra is, de ha júniusig nem fizetnek az ukránok, Oroszország elzárja a gázcsapot.

Az orosz vezetés és a Gazprom állami energetikai cég megkezdték a felkészülést egy álló gázháborúra Ukrajnával - írja a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap a földgáz áráról és az ukrán gázadósságról kialakult orosz-ukrán vitát elemző keddi cikkében.

Előbb fizessék ki a cechet

A lap emlékeztet arra, hogy az orosz energiaügyi minisztériumban közölték, a gázszerződés új feltételeiről csak azt követően tárgyalnak Kijevvel, ha az kifizeti az eddig felhalmozott adósságát, amely szerintük 3,5 millió dollárt tesz ki. Anatolij Janovszkij orosz energiaügyi miniszterhelyettes kijelentette, keresik a lehetőséget, hogy lemondhassanak az ukrajnai földalatti gáztározók használatáról. Ez teljes mértékben megváltoztatja az Európába menő orosz gázexportnak a Szovjetunió idején kialakított rendszerét - hívta fel a figyelmet az orosz újság.

Ha 10 óráig nem jön meg a pénz...

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy Moszkva már június 3-án leállíthatja a gázszállítást Ukrajnába. Az orosz kormányfő Alekszej Millerrel, a Gazprom elnökével folytatott megbeszélést követően azt mondta, hogy az állami energetikai cég május 13-i dátummal kiállítja a gázszámlát Ukrajnának a várható júniusi szállításokra vonatkozóan. Ha az összeg június 3-án délelőtt 10 óráig nem érkezik meg, akkor a szállításokat leállítják.

Anatolij Janovszkij orosz energiaügyi miniszterhelyettes egy hétfői tájékoztatón azt mondta, hogy a Jamal-Európa, és az Északi Áramlat gázvezetékek teljes kapacitását, valamint az Opal vezetéket igénybe véve akár 15 milliárd köbméter földgázt is szállíthatnának évente Európába. Ez egyenlő azzal a mennyiséggel, amelyet az ukrajnai földalatti gáztározókban el tudnak helyezni.

Titkolják, hogy mennyi gázuk van

Az Északi Áramlat gázvezeték a Balti-tengeren keresztül szállít földgázt Oroszországból Németországba. A Gazpromnak ugyanakkor nincs hozzáférése az uniós szabályozás miatt az Északi Áramlatot a Cseh Köztársasággal összekapcsoló, Németország területén futó Opal gázvezetékhez.

Pavel Zavalnij, az Orosz Gázközösség nevű szervezet elnöke hétfőn úgy vélte, hogy a Gazprom az európai gáztározókat is felhasználhatja arra, hogy azokban halmozza fel a kontinens országainak téli ellátására szolgáló földgázt.

Szerinte az európai tározók csak 50 százalékban kihasználtak és még 40-50 milliárd köbméter földgázt el lehet bennünk tárolni. Zavalnij azt mondta, hogy a legnagyobb veszély Bulgáriát és Bosznia-Hercegovinát fenyegeti, mert ezek az országok Ukrajnán kívül nem tudják máshonnan beszerezni az orosz energiahordozót. Kijev pedig nem árulja el, mennyi földgázt tárol.

Nincs értelme az egyeztetéseknek?

A Nyezaviszimaja Gazeta azt írta, egyes orosz ipari vállalkozók szerint ha nem politizálják át a gázkérdést, akkor háromoldalú (orosz-ukrán-EU) tárgyalásokon kompromisszumos megoldásra lehet jutni. 

Rusztam Tankajev, az orosz Kőolaj-és Földgázipari Szövetség vezető szakértője ezzel ellentétben nem látja értelmét a gáztárgyalásoknak a jelenlegi kijevi hatalommal, amelynek bizonytalan a helyzete, és nem tud stratégiai döntéseket hozni. Szerinte a gázár kérdése amúgy is az Európai Unió jogosultságává válhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG