1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több ponton is meghátrált a kormány az MNB-törvény módosítása ügyében, de a legfontosabb kérdésekben nem ad jogi garanciát a nemzetközi partnereknek.

Sürgősségi javaslatként került fel a parlament honlapjára a Matolcsy György által ma benyújtott MNB-törvény újabb módosítójavaslata.



Jogi garanciákat nem adunk a lényegi kérdésekben

A lényegi kérdéseket az új módosító tulajdonképpen nem érinti, a harmadik MNB-alelnök kinevezésének lehetőségéről említést sem tesz például, a Monetáris Tanácsot illetően pedig megjegyzi, hogy az minimum 5, maximum 9 fős testület lehet. Vagyis tovább bővíthető a most hétfős grémium. Az Mt belsős tagjai az MNB elnöke és alelnökei, a külsős tagokat az Országgyűlés választja 6 évre.
A külsős tagok nem lehetnek kétszer annyian, mint a belsős tagok, a belsős tagok száma pedig mindig kevesebb kell, hogy legyen, mint a külsős tagok száma. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a kormány Simor András megbízatásának lejárta után szándékainak megfelelően harmadik alelnököt választ az MNB vezetésébe, akkor a monetáris tanácsot mindenképpen bővíteni kell majd.

A monetáris tanács hatáskörének ügyében a módosító teljes mértékben figyelembe vette az EKB és az IMF véleményét - olvasható a részletes indoklásban.

Az EKB és a Bizottság által kritizált pontokat egy részét érintetlenül hagyta a kormány, de levélben jelezte a nemzetközi partnereknek, hogy nem kívánja bővíteni a Monetáris Tanácsot és egyelőre új alelnök kinevezésében sem gondolkodik - legalább is amíg tart Simor András jegybankelnök megbízatása (jövő év márciusában távozik). A törvény - és a módosító is - ugyanis csak annak a lehetőségét teremti meg, hogy az Országgyűlés harmadik alelnököt válasszon, de ez nem kötelező. Ahogy nem kötelező új Mt-tagot sem választania a Parlamentnek, ameddig a belső és külső tagok aránya megfelelő.

Ahol a kormány meghátrált

Meghátrált ugyanakkor a kormány a monetáris testület jogköreinek ügyében, a tanácsnál maradnak a stratégiai fontosságú területek, míg az MNB vezetésére majd az operatív feladatok tartoznak. Az Mt. tagjainak és az MNB elnökének felmentésére vonatkozó passzusok az új módosításokkal most már teljesen megfelelnek az Unió alapokmányának is. Itt a kormány által eszközölt módosítások teljes egészében megfelelnek annak, amit az EKB kért (néhány passzusnak az új Munka Törvénykönyve miatt is be kellett kerülnie a törvényjavaslatba).

Eltitkolják a devizatartalékot

A módosítóban előkerült az MNB deviza- és aranytartaléka is: ezek szerint az erre vonatkozó adatok 10 évig titkosak, amennyiben a jegybank úgy dönt, hogy nem hozza azokat nyilvánosságra. Ez az egyetlen pont, ami nem nemzetközi nyomásra került a módosítóba. Mint a részletes indoklásban szerepel: "az új bekezdés központi pénzügyi és devizapolitikai érdekből korlátozza a deviza- és aranytartalékra vonatkozó egyes adatok hozzáférhetőségét".

Továbbá a kormánynak nem kell ezentúl megküldenie a Monetáris Tanács napirendjét és a kormány képviselője a jövőben nem vesz majd részt a tanács ülésein, valamint a módosítóval kikerül a törvényből az a passzus, mely az euró magyarországi bevezetése esetén megszüntette volna a jegybank monetáris tanácsát.

A módosító szerint ezzel az MNB-ről szóló, tavaly decemberben elfogadott új jogszabály nemcsak a magyar alaptörvénynek, de az uniós alapszerződésnek is megfelel, így a Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank Alapokmányáról szóló 4. számú Jegyzőkönyv passzusainak sem mond ellent a magyar szabályozás.

Jöhet  címlapfotó


A módosítót a parlament jövő héten fogadhatja el. Ha az EKB és az IMF a fent elfogadni tervezett módosítások után ad a kormány szavára (miszerint érintetlenül hagyja az MNB vezetését Simor távozásáig), a tárgyalások már valóban elindulhatnak a nyári szünet előtt, vagyis készülhet majd arról címlapfotó júliusban, ahogy Varga Mihály kezet fog az IMF képviselőivel. Konkrét megállapodás ősszel lehet, a piac is erre számít.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG