Hirdetés
Hirdetés

Ezúttal az Iszlám Állam állított csapdát

Fellegi Tamás, 2017. november 14., 06:07

Múlt héten a szír erők azt jelentették, hogy elfoglalták az utolsó, még az Iszlám Állam kezén lévő várost, Abu Kamalt. A dzsihádisták azonban csak elbújtak, és rátámadtak a könnyű győzelemre számító erőkre, majd visszafoglalták a várost. Ez azonban már csak egy szépítés, mint Hitlernek az Ardenneki csata volt. A vég elkerülhetetlen.

Múlt héten az iraki hadsereg az Eufrátesz déli partját felszabadította a szír határig, és a hírek szerint ha maga a hivatalos iraki haderő nem is, de az Irán által támogatott síita népi milíciák átkeltek a határon, hogy segítsenek elfoglalni Abu Kamalt. Az ostromban rajtuk kívül az ugyancsak iráni támogatású Hezbollah milíciák vettek részt, akik az iraki határ mentén egy szűk folyosón tudták megközelíteni  területet. A szír főerők és orosz támogatóik azonban még nem jutottak a városig, nagyjából 40 km-el északabbra álltak, a köztes területen még át kell verekedniük magukat.

A kemény mag

Abu Kamal felszabadításának kísérlete tehát korlátozott erőkkel zajlott, és ezt ki is használta az Iszlám Állam, pláne, hogy ez az utolsó városuk, mit védjenek körömszakadtukig, ha nem ezt? Ráadásul valószínűleg vezérkaruk, esetleg maga a kalifa is ott tartózkodik, ha életben van. Ha ez a város végleg elesik, marad néhány folyóparti falu és a sivatag, azok pedig legfeljebb pár napig tarthatók.

Hirdetés

Így most a város ismét az Iszlám Állam kezében van, az oroszok szünet nélkül bombázzák, és a szír főerőkkel együtt a sivatagon keresztül törnek előre, megkerülve az Eufrátesz völgyét, hogy így hamarabb eljuthassanak az ostromlott városhoz, és végleg bevegyék azt. Nem kétséges, hogy ez sikerülni is fog, hisz óriási a túlerő, de hát Hitler sem hagyta abba, amíg, ahogy ő maga mondta, az ajtaja előtt nem állt egy orosz tank.

Utolsó emberig

Amikor a Harmadik Birodalom már olyasmi volt, mint most az Iszlám Állam, már nem folytatott érdemi harcot, viszont több millió német katona volt még odaszorulva. Nekik egyetlen gondjuk volt: hogy eljussanak a nyugati vonalakig, mielőtt a szovjet erők utolérik őket, és a nyugati szövetségeseknek adják meg magukat. Amikor ez sikerült, formálisan is letették a fegyvert, igaz, fanatikus vezérük akkor már bő egy hete halott volt.

Az Iszlám Állam nem gondolkozik ilyesmin: aki nem szivárog el közülük, az a végsőkig, a halálig akar harcolni. Ez az utolsó lakott területeken hevesebbé teszi az ellenállást, hisz az a pár ezer harcos, aki mindeddig megmaradt, egyre kisebb területre szorul vissza, és ott egyre fanatikusabban küzdenek. Így volt ez az iraki Moszulban is, az utolsó pár száz embert roppant nehéz volt leküzdeni.

Feldarabolják

Mindezzel együtt úgy tűnik, hogy az év végénél tovább nemigen tarthatnak ki, megszűnnek, mint területi egység. A térképen sárgával jelölt SDF, az amerikai támogatású kurd-arab koalíció közeledik az iraki határhoz, így kettévágja a területet, a rózsaszín orosz-szír erők pedig az említett sivatagi kerülővel zárják katlanba az Eufrátesz völgyében rekedt kemény magot. Az Iszlám Állam rúgott egy utolsót, de sorsát már nem kerülheti el.

Az Iszlám Állam Szíriában, szürkével. Forrás: liveuamap.com
Az Iszlám Állam Szíriában, szürkével. Forrás: liveuamap.com
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

Októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma minden más ország polgárainál jobban, majdnem 4200 fővel csökkent, ez azonban a szezonalitás miatt nem túl meglepő. Egy év leforgása alatt így is a magyarok száma nőtt a legjobban, bár a románok és az Ázsiából származók – sokan köztük menekültek – is nagyon igyekeznek. Még nem tudni, a formálódó koalíció mit lép a külföldiekkel kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?