8p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

December elején tervezik bevezetni a Xetra kereskedési rendszert a Budapesti Értéktőzsdén. Mi az a Xetra és miért jó nekünk? Mi a célja vele a tőzsdének? Hogyan változik meg ettől a kereskedés? – kérdeztük Tóth Attila vezérigazgató-helyettestől.

A Xetra a világ egyik leggyorsabb és leghatékonyabb elektronikus kereskedési rendszerének számít. 1997-ben fejlesztették ki, és először a Frankfurti Tőzsdén helyezték üzembe. A Xetra neve azóta is a megbízhatóság, a testre szabhatóság, a gyorsaság szimbóluma a kereskedési rendszerek között – mondta Tóth Attila.

Kik használják a Xetrát?

A német Xetra rendszert Európa számos tőzsdéjén használják – Frankfurt mellett például Dublinban, Szófiában, és nem utolsósorban pedig a Közép-Európai Tőzsdecsoport, a CEESEG másik három tagtőzsdéjén is: Bécsben, Prágában és Ljubljanában. A Xetra-közösség tőzsdéihez 18 országból mintegy 250 brókercég és bank 4500 üzletkötője kapcsolódik.

Ezek mindegyike egyetlen kapcsolódási ponton keresztül eléri valamennyi Xetra kereskedési rendszerrel üzemelő piac több mint 11 ezer részvényét, 900 ETF-jét és 800 ezer strukturált termékét. Összehasonlításképpen: jelenleg a BÉT részvénypiacán 4 országból összesen 25 kereskedő cég van jelen.

Mitől más a Xetra?

A Xetra igazi különlegességét más, több tőzsde által használt kereskedési rendszerekkel szemben az adja, hogy az egyes tőzsdék nem szigetként üzemeltetik a Xetra rendszert saját hálózatokkal, hanem egy hálózatot alkotva, melynek központjaként Frankfurtban történik valamennyi tőzsde kereskedési rendszerének üzemeltetése. Mindez azt jelenti, hogy a Budapesti Értéktőzsde Xetra-csatlakozásával a BÉT-en jegyzett értékpapírok technikailag azonnal közvetlenül elérhetővé válnak valamennyi, a Xetrához már kapcsolódott kereskedő számára, ezzel egy időben pedig a BÉT kereskedő cégei is közvetlen technikai elérést kapnak az Xetra-közösség teljes termékkínálatához.

A közös kereskedési rendszer a CEESEG-csoport egyik fő stratégiai pillére is, amelyet remekül kiegészít a kereskedő tagok tagfelvételi folyamatának közeljövőre tervezett harmonizálása, valamint a kibocsátók egységes kategóriarendszere a csoporton belül. Ennek keretében a BÉT részvényszekciójában 2013. július 1-jétől a korábban használatos „A” és „B” kategóriákat a „Prémium” és „Standard” elnevezések váltották fel.

Mi a célja a BÉT-nek?

Arra a kérdésre, hogy mi is a céljuk a Xetra bevezetésével, a vezérigazgató-helyettes azt mondta, a Xetra által hozott kedvező változásoktól a BÉT új tagok és befektetők csatlakozását, és így a forgalom és a budapesti tőzsdei termékek likviditásának jelentős bővülését várja. A hazai befektetői réteget bővülő termékkínálattal és korszerűbb szolgáltatásokkal várja a magyar tőkepiac. Egy likvidebb, pezsgőbb tőzsde pedig a kibocsátók szemében is sokkal vonzóbbá válik, ezért arra is számítanak, hogy a következő években számos hazai cég dönt majd a BÉT-es bevezetés mellett.

A kedvezőbb finanszírozási helyzet pedig dinamikusabb fejlődést, magasabb nyereségeket, akár regionális terjeszkedést is jelent a vállalatok számára – ez pedig nemzetgazdasági szinten is kedvező hatásokkal bír: GDP-növekedéssel, bővülő foglalkoztatással, növekvő adóbevételekkel, fehéredő, átláthatóbbá váló gazdasággal.

Hogyan készülnek a tagok a rendszercserére?

A rendszercsere legfontosabb része a tesztelési folyamat, amely három fronton zajlik majd egészen a bevezetésig: a tőzsdén, a szekciótagok által megbízott fejlesztő cégeknél és maguknál a szekciótagoknál. A kereskedő cégek 2013 februárjától kapcsolódtak be aktívan a projektbe, azóta az ütemezésnek megfelelően folyik a Xetra tesztelése.

Október elejéig szabadon tesztelhetnek a tagok a rendelkezésükre bocsátott tesztforgatókönyvek segítségével, ezt követően pedig egy támogatott tesztperiódus veszi kezdetét, ahol a BÉT az egyes tagokkal „one-on-one” módon megy végig a forgatókönyveken. November közepétől pedig három héten keresztül, immár az éles Xetra-környezeten kerül sor egy „főpróbára”, ahol a BÉT szintén egyenként teszteli majd az egyes tagokkal a rendszer alapvető funkcióit. „Valamennyi szekciótagunk, aki tagsággal rendelkezik a részvény- és/vagy hitelpapír-szekcióban (összesen 35-en), részt vesz a Xetra tesztjében” – mondta Tóth Attila.

Hogyan változtatja meg a kereskedést az új rendszer?

A BÉT kereskedési rendszerének könnyebb technikai elérhetőségén túl a kereskedés menetében is számos olyan új elemmel találkozhatnak majd a befektetők és a brókerek, amelyek a nemzetközi piacokon már jól ismertek és népszerűek, és amelyek egy rugalmasabb, dinamikusabb, differenciáltabb kereskedést tesznek lehetővé. A legfontosabb újdonságok a vezérigazgató-helyettes szerint:

– A BÉT az eddigi egységes, folyamatos ajánlati könyves kereskedés helyett három különböző kereskedési modellt vezet be, amelyek jobban illeszkednek az egyes értékpapírtípusok sajátosságaihoz. A leglikvidebb papírokkal, vagyis a Prémium és Standard kategóriában szereplő részvényekkel, a BUX ETF-fel és a BÉTa Piacon elérhető külföldi részvényekkel továbbra is nyitó és záró aukcióval kiegészített folyamatos kereskedésben lehet majd üzletelni.

A jövőben a kevésbé likvid részvények, a befektetési jegyek és a hitelpapírok kereskedését egy úgynevezett többaukciós modell fogja támogatni, míg a strukturált termékeket folyamatos aukciós kereskedési modellben forgathatják a befektetők.

– Az ajánlatok paramétereinek megválasztásában is jócskán kibővülnek a lehetőségek. Újdonságként megjelenik a magyar piacon is az úgynevezett iceberg (azaz jéghegy) ajánlat, amely a nemzetközi parketteken igen nagy népszerűségnek örvend. Ez az ajánlattípus azért különleges, mert az ajánlati mennyiségnek csak egy kis része – „a jéghegy csúcsa” – látható az adott papír ajánlati könyvében; a nagyobb része az éppen látható mennyiség lekötéséig rejtve marad a többi kereskedő előtt.

Az iceberg ajánlat így lehetővé teszi, hogy egy jellemzően intézményi befektető úgy vegyen vagy adjon el – kisebb részletekben – egy nagyobb értékpapírcsomagot, hogy ezen szándéka rejtve maradjon a piac többi szereplője előtt, és így ez az információ ne okozhasson hirtelen mozgásokat az adott értékpapír árfolyamában.

– A kereskedés zavartalanságát segíti elő a szélsőséges ármozgások kezelésére újonnan bevezetendő módszer, a statikus és dinamikus volatilitási limitek rendszere. Ez a módszer átláthatóbbá és kevéssé volatilissé teszi majd a piacot.

– A Xetra használatával új technikák jelenhetnek meg a magyar börzén, mindenekelőtt a brókercégek általi saját számlás kereskedés, valamint az algoritmusokra épülő, automatizált kereskedési technikák – ez utóbbiak egyes becslések szerint a forgalom közel 40-50 százalékát adják a frankfurti Xetra piacon.

– A kereskedési adatok nemcsak a BÉT jelenlegi adatszolgáltatási infrastruktúráján (az ún. vendorfeeden) keresztül lesznek elérhetők, hanem akár közvetlenül a Xetra kereskedési rendszerében is. A tagoknak a Xetrában ráadásul szélesebb és mélyebb adattartalom áll rendelkezésére, a jelenleginél akár jóval kisebb időbeli késleltetéssel. A tagok a Xetra rendszerből kinyerhetik és ügyfeleiknek tovább is adhatják az ajánlati könyvekből a legjobb 10, vagy akár a legjobb 20 ajánlati árszintet mind a vételi, mind az eladási oldalon. Ez lényegesen mélyebb betekintést fog engedni a befektetők számára a piac működésébe, hiszen eddig maximum a legjobb öt vételi és eladási ajánlatot láthatták internetes kereskedési rendszereiken.

Mit érint a rendszercsere és mit nem?

A Xetra bevezetése, és így a fent bemutatott változások a BÉT azonnali piacát, vagyis a részvények, befektetési jegyek, certifikátok és hitelpapírok kereskedését érinti, valamint a külföldi részvények forintban történő kereskedését lehetővé tévő BÉTa Piacot. A határidős és opciós piac, valamint a BÉT árupiaca továbbra is a jelenlegi MMTS II kereskedési rendszeren fut majd.

Fontos hangsúlyozni azt is, hogy a piac működésének egyéb területeit a rendszercsere nem érinti – mondta Tóth Attila. A BÉT továbbra is a magyar jog és hazai felügyeleti ellenőrzés alatt működő cég marad, amelyet Budapestről üzemeltetnek, ahogy továbbra is itt születnek az üzleti döntések is.

Nem változik a BUX, a Beva...

Az elszámolást, az ügylet teljesítését változatlanul a KELER Csoport végzi, és a befektetők a jövőben is a Befektető-védelmi Alap (BEVA) védelmét élvezhetik. Ezért a hazai befektetők továbbra is biztosak lehetnek benne, hogy a BÉT-en kötött ügyleteik teljesülnek, befektetéseiket változatlanul erős, többlépcsős garancia védi. A rendszercsere nem érinti a tőzsdei ügyletek adózását sem.

Végül, habár az új kereskedési rendszerre történő átállással a BÉT indexeinek – azaz a valós időben számított és közzétett BUX és BUMIX indexnek, valamint a napi egyszer számított regionális indexnek, a CETOP20-nak – a számítása is az új platformra kerül, az indexek alapvető jellegzetességei változatlanok maradnak.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
Részvény / Deviza / Áru Megerősödött a forint? Nézzen rá az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 18:32
Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, de gyengébben fejezte be a hetet a hétfői kezdésnél.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok oka volt az örömre a budapesti befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 17:45
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kulcsfontosságúvá vált az aranytartalék az elmúlt években?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:46
Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma. Veres István Attila a Magyar Nemzeti Bank szakcikkében mutatta be az utóbbi évek aranypiaci folyamatait, legfontosabb trendjeit, valamit az MNB aranytartalékának több lépésben történő növelését.
Részvény / Deviza / Áru Eltitkol valamit a Netflix, kamatcsökkentés helyett kamatemelés jöhet
Eidenpenz József | 2024. április 19. 12:18
Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.
Részvény / Deviza / Áru Legyen erős, ha a forint-euró párharcra néz!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 07:43
A forint veszített értékéből a nemzetközi devizapiacon ma reggel, a tegnap esti árfolyamokhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG