1p
Elképesztő mértékben emelkedett az olaj ára a szabadpiacokon a nap folyamán. A háttérben az EU-csúcs okozta optimizmus áll és az Iránnal kapcsolatos újabb aggodalmak. Az áremelkedést segíti egy norvég olajsztrájk, az EKB várható kamatcsökkentése és egy jó amerikai makroadat is.

Jelentősen, 7 - 9 százalékkal drágult az amerikai WTI és az északi-tengeri Brent kőolajfajta. A hatalmas szárnyalás hátterében több ok is van, ugyanakkor önmagában egyik sem olyan nagy horderejű, hogy ekkora emelkedést indukáljon. Az olajpiacot hetek óta vasmarokkal fogja az a várakozás, hogy az erős politikai intézkedések ellenére nem sikerül majd megállítani a világméretű keresletcsökkenést. A legutóbbi Fed-kamatdöntés kihúzta a szőnyeget az olajpiaci (és egyéb nyersanyagpiaci) szereplők lába alól. Akkor ugyanis az amerikai monetáris politika döntéshozói "csak" az operation twist meghosszabbításáról döntöttek, nem jelentettek be újabb monetáris enyhítést, azaz még távolabbra csúszott egy esetleges újabb amerikai pénznyomda beindítása. Ez volt az a momentum, amikor jelentős eladói nyomás alá került az olajpiac, az amerikai jegyzések bőven 80 dollár alá kerültek. A mai napon viszont óriásit drágult a nyersanyag, elképzelhető, hogy meg is tud ezen a szinten tapadni az ár, amennyiben az okok tartósak maradnak és jogosnak bizonyulnak.

A mai drágulás hátterében főleg az alábbi okok húzódnak:

- Vasárnaptól él az EU olajembargója Irán ellen, ez eleve növelte az amúgy is meglévő feszültséget az olajpiacon, annak ellenére, hogy a piaci szereplőknek volt idejük felkészülni az eseményre, a kieső szállítási mennyiség nem indokolna ekkora drágulást. Ugyanakkor az iráni hadsereg szokás szerint hadgyakorlattal reagált a szankciókra és ismét tesztelte nagy hatótávolságú rakétáit, amelyekkel Izraelt is el tudja érni.

- A múlt heti EU-csúcson döntöttek a 120 milliárd eurós növekedés ösztönzési programról, ez pedig többeknek reményt adott arra, hogy az euróövezetben több lesz a beruházás, lökést kapnak az infrastrukturális fejlesztések, ez pedig növeli majd a nyersanyagok iránti keresletet. Egyébként maga az EU-csúcs is növelte az euróövezeti kilábalással kapcsolatos optimizmust.A csúcs eredményei megállították az euró tartósnak tűnő esését, a dollár gyengülése pedig ismét kicsalogatta a nyersanyagpiacokra a befektetőket.

- Az olaj piacára tereli a spekulánsokat az a várakozás is, amely szerint az EKB csütörtökön kamatot csökkent. A legtöbben arra számítanak, hogy 1 százalékról, 0,75 százalékra csökken az euróövezeti irányadó ráta. Ez határozottan élénkítheti a hitelezést, hosszabb távra megnyugtathatja a befektetőket. Ugyanakkor amennyiben ez elmarad, illetve az EKB csütörtökön nem lesz elég támogató hangvételű a válsággal kapcsolatban, az újabb csalódási hullámot indíthat el.

- A napon belüli nagy drágulásban segített az amerikai makroadat, amely szerint májusban a vártnál sokkal jobban, 0,7 százalékkal nőttek az amerikai vállalati megrendelések. A várakozás 0,1 százalék volt.

- Jó kártyának bizonyul az olajpiaci vásárlók kezében az a hír is, hogy Norvégiában sztrájkolnak az olajipari dolgozók, ez pedig lassíthatja az ország nyersolajkivitelét.

Nagyjából a fenti hírek összességének hatására a Brent 100 dollár fölé került, az amerikai WTI pedig a 88 dolláros szinttel kacérkodik.

Közben a részvény és devizapiacokon nem látszik hasonló eufória. A New York-i tőzsdeindexek enyhe pluszt mutatnak, a befektetők elsősorban az energiacégek papírjait veszik az olajárrali miatt. Közben az arany is határozottan drágult, az unciánkénti jegyzések1620 dollár felé közelítenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG