Hirdetés
Hirdetés

Leáldozóban az üzemanyag-turizmus

2012. április 19., 12:14

A NAV által az ukrán határszakaszon az üzemanyag-turizmus visszaszorítása érdekében bevezetett intézkedések következtében a határátkelők forgalma 24 százalékkal, az átlagos várakozási idő 46 százalékkal, a behozott üzemanyag mennyisége pedig 32 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor a határmenti régió üzemanyagforgalma az országos visszaeséssel ellentétben emelkedett.

Hirdetés

Az ukrán határszakaszon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) március elejétől fokozottan ellenőrzi az üzemanyag vám- és adómentes, magáncélú behozatalát. A NAV ellenőrzi, hogy az üzemanyag-behozatal kizárólag alkalmi jellegű-e, személyes használtra hozzák be, és azt, hogy a behozott üzemanyagnak sem a jellege, sem a mennyisége nem utal-e kereskedelmi mennyiségű behozatalra. Abban az esetben, ha a feltételek valamelyike nem teljesül, az üzemanyag csak jövedéki adó és általános forgalmi adó megfizetése után hozható be Magyarország területére.

Az ellenőrzés tapasztalatai, valamint a magyarországi üzemanyagtöltő-állomások az intézkedést megelőző egy éves időszakra vonatkozó forgalmi adatainak elemzése alapján a benzinforgalom az Észak-alföldi régióban az előző év március havi adataihoz képest 0,59 százalékkal emelkedett, ebből a legnagyobb mértékű növekedés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, ahol 8,75 százalékot tett ki az emelkedés. Az éves országos átlaghoz viszonyítva ez 11,7 százalékos növekedést jelent, míg országosan az értékesített benzin mennyisége ugyanezen időszakban 3 százalékkal csökkent.

Az adatok alapján a gázolajforgalom a régióban az előző év azonos időszakához képest 5,61 százalékkal nőtt. Ez különösen jó eredmény az országos adatok tükrében, hiszen az országos átlagos változáshoz képest 7,1 százalékkal emelkedett a gázolajforgalom az észak-alföldi megyékben, ezen belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 4,3 százalékos növekedést mutat, míg  országosan az értékesített gázolaj mennyisége ugyanezen időszakban 1,52 százalékkal csökkent.

A vizsgált adatok szerint az országos visszaesés mind a benzin, mind a gázolaj forgalom tekintetében 2012 márciusában továbbra is megfigyelhető, amely az üzemanyag árak folyamatos emelkedésének hatása. Ugyanakkor az országos visszaesés ellenére az Észak-alföldi régióban, továbbra is tapasztalható egy erőteljes dinamikájú növekedés, ami szezonális hatásokkal nem magyarázható.

A magyar-ukrán határon áthaladó utasforgalomban ugyancsak változások figyelhetők meg, éves összehasonlításban Ukrajna felől belépő gépkocsik számában 24 százalékos visszaesés tapasztalható, míg a behozott üzemanyag mennyisége 32 százalékkal csökkent. A forgalom visszaeséséből következik, hogy jelentősen, 46 százalékkal csökkent az ukrán határszakaszon a várakozási idő.

A NAV kiemelte, hogy a határon bevezetett intézkedéseknek köszönhetően az üzemanyag forgalmazás a határról a legális üzemanyagtöltő állomások irányába tevődik át, ezért a továbbiakban is fokozottan fognak ellenőrizni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarcot vallott a kétnapos rendkívüli csúcson az EU első kísérlete a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetés elfogadására. A büdzsé fő nettó befizetőinek túl magas, a nettó kedvezményezetteknek még mindig túl alacsony volt az Európai Tanács elnöke által kidolgozott ajánlat. Charles Michel a következő napokban dönti el, mikor hívja össze újra a tagállamok vezetőit, hogy második nekifutásra megállapodjanak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Ajánlatunk

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX45781.35-0.02%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?