Hirdetés
Hirdetés

Utolsó pillanatos módosítóval szívatták meg a nagy biztosítókat

2012. november 20., 13:24

A lakás- és CASCO biztosítások után fizetendő 10%-os, illetve 15%-os adót mégsem egységesen kell megfizetniük a biztosítóknak, köszönhetően az utolsó pillanatban benyújtott módosító indítványnak.

Az elfogadott adótörvénybe rejtett trükkös részletre az Biztosítás.hu internetes alkusz figyelt föl. A döntés újabb versenyt indíthat a biztosítók között azáltal, hogy a tervezettel ellentétben differenciált adófizetési kötelezettséget állapított meg az egyes társaságok részére. Míg a most elfogadott törvény szerint a 8 milliárd forint ágazati bevételt elérő társaságoknak (jellemzően Allianz, Generali-Providencia, Aegon, Uniqa és Groupama-Garancia Biztosítóknak) az adó teljes összegét meg kell fizetniük, addig a kisebb bevételt realizáló társaiknak csak az adó felének, illetve negyedének megfizetését írja elő a törvény.

A különböző mértékben előírt adó milliárdos előnyhöz juttathatja a kisebb biztosítótársaságokat, ami jelentősen felboríthatja a biztosítóknak az adó továbbhárításával, vagyis a díjak emelésével kapcsolatos előzetes elképzeléseit. Az adó tervezetnél a biztosítók még úgy nyilatkoztak, hogy az új adót díjemelések formájában lesznek kénytelenek továbbhárítani az ügyfeleikre. Ekkor azonban még nem tudták, hogy lesznek közöttük olyan társaságok is, akiknek csak töredék adó terheli majd a lakás- és CASCO biztosítási termékeit.

Hirdetés

A megváltozott helyzetben sokkal óvatosabban kell majd bánniuk a nagyobb biztosítótársaságoknak az adó továbbhárításával, hiszen könnyen elveszíthetik ügyfeleiket, ha a lakás- és a CASCO biztosítások díjaiban az egyes biztosítók ajánlatai között már most is meglévő több tízezer forintos különbségeket az adóval tovább növelik.

Az internetes alkusz-portál adatai szerint ugyanis az előző évek biztosítási adói az ügyfelek figyelmét fokozottan a biztosítások díjaira irányították, ami a biztosítók közötti piaci versenyt és ezáltal folyamatos díjcsökkenést eredményezett. Mivel eközben a biztosítók szolgáltatási színvonala szemernyit sem csökkent, az ügyfelek egyértelműen jól jártak a biztosítók, főként Interneten dúló versenyével.

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX41845.95+1.48%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?