1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Vannak országok, ahol a jövedelemadó emelése miatt csökkennek a nettó bérek, nem pedig annak csökkentése miatt. Míg Magyarországon több munkavállaló is a napokban szembesül azzal, hogy mit is jelent az egységes és arányos adórendszer, addig a spanyol munkavállalóknak sincs oka az örömre. Pedig vannak sztárfocisták - így például Cristiano Ronaldo -, akik idén is úgy adóznak, mintha 17 000 euró alatt lenne az éves jövedelmük...

A tavaly választásokat nyert konzervatív Mariano Rajoynak ígéretei betartásával egyelőre várnia kell, a roppant nehéz helyzetben lévő Spanyolország a következő években elsősorban a hiánycél tartására törekszik, valamint az államadósság csökkentésére. A kormány által bejelentett intézkedések egyelőre megnyugtatták a befektetőket, de Spanyolország így is nehéz helyzetben van, spanyol lapok az év elején többször is cikkeztek arról, ők lehetnek a következő Görögország.

A jövedelemadó emelése egységesen sújtja ugyan az összes tartományt Spanyolországban, de a legmagasabb jövedelmek Katalóniában vannak, így összegszerűen a Spanyolországból való kiválásról rendre informális népszavazást tartó katalánok fizetik a legtöbbet az államkincstárba a jövedelemadón keresztül. Katalóniában ráadásul ingatlanadó is sújtja az adózókat, igaz ez a tartományi kasszába folyik be. Az autonóm tartományok viszonylag nagy önállósággal rendelkeznek, igaz ez az adórendszerük alakítására is - sok helyen van például regionális adó,  vagyis országon belül is működik az adóverseny.

Barcelona-Madrid párharc a válságban is

Az adóváltozások újra felszínre hozzák bizonyos tartományok ellentétét, elsősorban Madrid és Barcelona versengését. A fociban egymás örök riválisaként emlegetett FC Barcelona és a Real Madrid is megérzi bizony a nagyobb adóterheket. Holott alig két évvel ezelőtt a futball elit nemcsak a két patinás klub és a megszerezhető trófeák miatt igazolt szívesen Spanyolországba, hanem az itteni adókörnyezet miatt is.

Kilobbizták, a madridi sztárok jól jártak

C. Ronaldo - hallgatott a könyvelőjére?

A sztárfutballisták az első 5 évben kedvezményesen, a legalacsonyabb kulccsal adóztak, 2003-ban ugyanis a spanyol kormány úgy döntött, hogy az évi 600 000 euró felett kereső külföldi játékosoknak 43% helyett csak 24%-nyi jövedelemadót kell fizetniük. Ennek eddig a legnagyobb nyertese David Beckham volt, aki Manchesterből tette át székhelyét Madridba - bennfentesek szerint maga a királyi gárda lobbizta ki a spanyol kormánynál a kedvezményt. Az adózás a csillagászati összegeket kereső focistáknak sem mindegy, Spanyolország sokak számára kedvezőbb állomáshelyet jelentett, mint Anglia vagy Olaszország - egészen 2010-ig. A "Beckham-törvényként" is emlegetett rendelkezést ugyanis megváltoztatták, a válság beköszöntével nehezen volt vállalható a felesleges kedvezmény, pláne egy olyan országban, ahol minden ötödik ember munkanélküli. A világ legdrágábban szerződtetett játékosa, Cristiano Ronaldo azonban továbbra is a kedvezményes kulcs szerint adózik, hiszen a 2010-es adómódosítások nem voltak visszamenőleges hatályúak. Így ma már Anglia előnyösebb adózási szempontból - bár az európai klubfutballt jelenleg a két spanyol sztárklub uralja. 



Az új szja-szabályok leginkább az FC Barcelonát sújtják. Mindent egybevetve 2012 januárjától a Barca játékosai az ingatlanadóval együtt a fizetésük 60%-át adózzák le. Ezzel szemben Madridban a játékosok "csak" a bérük 52%-át fizetik be az államkincstárba, és itt nincs ingatlanadó, mint Katalóniában. A madridi autonóm tartományt vezető Esperanza Aguirre ráadásul bejelentette, hogy a regionális adóterheket is csökkenteni szándékoznak - ez újabb könnyebbséget jelenthet majd a madrilenóknak.

Anglia és Olaszország is vonzóbb lett a válságban a focistáknak

A 2009 szeptemberében a Realba igazoló C. Ronaldo és Kaka az szja-emelés után is jól járnak. Rájuk ugyanis még vonatkozik a Beckham-törvény. Ők csupán 0,75%-kal fognak idén több adót fizetni, mint tavaly, vagyis a jövedelmük közel negyedét (egészen pontosan 24,75%-át) kell csupán befizetniük a spanyol államnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy az évente nagyjából 13 millió euró kereső portugál és a nagyjából 10 milliót összefocizó Kaka ugyanolyan kulccsal adóznak, mint a legszegényebb rétegek, egészen pontosan, akiknek az éves keresete nem éri el a 17 707 eurót (a jelenlegi szabályok szerint, ha 2010 januárja után igazoltak volna Madridba, akkor a fizetésük 52%-át kellene leadózniuk, ennyit fizetnek ugyanis azok, akiknek éves keresetük 300 ezer euró felett van).

Olaszország mindeközben a 300 ezer euró felett keresőknek 43%-os szja-t kell fizetniük, ami egy 3%-os pótadóval egészül ki, az Egyesült Királyságban pedig a fizetésük 50%-át adózzák le az évi 150 ezer font felett keresők.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG