1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tranzakciós illeték, termékdíj, áfa. Ezeket is ellenőrzi az adóhatóság idén. Olyan területeket is vizsgál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amiket eddig nem nagyon. És természetesen a vagyonosodási vizsgálatok sem maradnak ki a sorból.

Több, eddig kevéssé ellenőrzött területen is vizsgálódik majd idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, legalábbis ez derül ki a hatóság ellenőrzési terveiből, mutatott rá a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat. Emellett az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiemelten ellenőrzik áfa-befizetéseket, és a tulajdonosi-cégvezetői életút. Ráadásul a jogszabályok szerint, ahogy azt a Privátbankár is megírta, sokkal könnyebben végezhet vagyonosodási vizsgálatot az adóhatóság.

Új területek

A termékdíj megfizetésének célja a környezeti károk megelőzése, csökkentése, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás ösztönzése, a környezetszennyezés megelőzése vagy csökkentése.
Olyan belföldi vagy importált termék után kell fizetni, ami az előállítás, forgalmazás, vagy felhasználás során közvetlenül, vagy közvetve veszélyezteti a környezetet. Környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettség a közvetlenül szennyező termékek (üzemanyag és egyéb kőolajtermékek), és a hulladékká váló termékek (gumiabroncs, hűtőközeg, csomagolás, akkumulátor, reklámhordozó papírok és az elektromos vagy elektronikai berendezések) importja, belföldi forgalomba hozatala vagy saját célú felhasználása után keletkezik. További részletek>>

Az adóellenőrök eddig nem nagyon vizsgálták a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos területet, mutat rá Nyári Zsolt, a MAZARS szenior adómenedzsere. Ez a terület ugyanis csak 2013 január elsejétől tartozik a NAV hatáskörébe. Korábban a vámhatóság végezte az ellenőrzéseket.

Nyári Zsolt szerint elsősorban a hozzá kapcsolódó sok adminisztratív feladat, és az abból adódó hibalehetőségek miatt vizsgálja a hatóság. A célzott vizsgálatok az Európai Unió területén csomagolóanyagot vásárló, illetve belföldön ilyen termékeket előállító vállalkozásokat érintik, és elsősorban azon cégek számára veszélyesek, akik az ellenőrzések alacsony szintje miatt idáig elhanyagolták a termékdíjfizetéssel és nyilvántartással kapcsolatos kötelezettségeiket.

Továbbra is fontos a forgalmi adó

A nagyon sok áfa-visszaélés miatt 2013-ban is a fókuszban maradnak az ehhez kapcsolódó ellenőrzések, a belföldi összesítő jelentések idei bevezetése pedig egyszerűbbé teszi az adóhivatalnak a megelőzést, mutat rá Nyári Zsolt.

A NAV az áfacsalások visszaszorítását célzó programjának részeként teszteli az idén bevezetett összesítő jelentések működését. Ha beválik, akkor várhatóan a következő 2-3 évben minden számlára kiterjesztik majd. Ráadásul a NAV az idén a tavalyi összeg négyszeresét költi az áfa-visszaigénylések vizsgálatára, és várhatóan jelentősen nő az áfára vonatkozó kiterjesztett ellenőrzések száma is.

A kicsiket és az újakat is ellenőrzik

Az adóhatóság vizsgálja majd az idei évtől bevezetett pénzforgalmi elszámolás áfa-levonásával kapcsolatos szabályok betartását, és a figyelmetlenséget várhatóan itt is szankcionálni fogják.   

A pénzforgalmi elszámolás január elsejétől választhatják a kisvállalkozások. Ennek lényege, hogy csak akkor kell megfizetni az áfát, ha a termékek, vagy a szolgáltatások árát kifizették a vevők.

Az új vállalkozásokkal kapcsolatosan idén is folytatódik a KOCKERD-kérdőívvel fémjelzett, megelőző és kockázatkizáró vizsgálatok lefolytatása, amelyek célja a tulajdonosi, cégvezetői életút és korábbi kapcsolatok részletes feltérképezése. A kérdőív célja, hogy az adóhatóság képet kapjon arról, hogy a cég által végezni kívánt tevékenységhez megvannak-e a szükséges tárgyi feltételek, valamint rendelkeznek-e elegendő pénzzel.

Tovább is van

A Mazars szerint az adóhatóság irányelveiből kiderül, hogy folytatódnak a tavaly elkezdett munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos ellenőrzések is.

Emellett idén a revizorok megkülönböztetett figyelmet szentelnek látványcsapatsportoknak nyújtott céges támogatások is. A szakértő szerint ugyanis az elmúlt években rengeteg pénz került a költségvetés helyett sportcsapatokhoz, sportegyesületekhez, és kulturális intézményekhez. Mivel ezek a tételek adóalap-csökkentők, illetve adókedvezményre jogosítanak, az adóhivatal most azt vizsgálja majd, hogy van-e esetleg jogszerűtlen eleme ezeknek a támogatási megállapodásoknak.

A fejlesztési adókedvezményeket igénybe vevő vállalatok is fokozott ellenőrzése számíthatnak. Az ő esetükben az adókedvezmény jogszerű igénybevételét és felhasználását vizsgálja az adóhatóság a jövőben.   

Ugyancsak idei újdonság az internetes értékesítések vizsgálata, ezek esetében azt ellenőrzik, hogy valóban adóztak-e a befolyt jövedelmek után.

Emellett a bankokat, egészen pontosan a pénzügyi tranzakciós illetéket, mint új adónemet ugyancsak fokozottan ellenőrzi az adóhatóság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG