1p
Egyre fifikásabbak az adóellenőrök. Ha kell tankot vezetnek, vagy éppen lovat patkoltatnak. Maguktól, merthogy alkalom szüli... Ma már szinte bármit, bárhol kipróbálnak, hogy kiderüljön: kapnak-e nyugtát fizetéskor - mindenképpen megpróbálják behajtani az állam jussát. Azt gondolnánk, senki sem szereti őket - vagy mégis?

A kofák szeretik az adóellenőröket Nyíregyházán. Meglepő, igaz? Kétszer is megesett, hogy nem várt elismerést kaptak tőlük az adóellenőrök. Miután azok lefülelték a nyugtát nem adó kínai és ukrán árusokat, a helyi kofák vastapssal köszönték meg. Úgy tűnik a nyíregyháziak már csak ilyenek. Pont azért hívták az adóellenőröket, mert az ügyeskedő külföldiek rontották az ő esélyeiket, vagyis azokét, akik nyugtát is adnak a tojás mellé.

Linczmayer Szilvia, NAV szóvivő (Forrás: nav.gov.hu)

Az ellenőrök sokszor vizsgálódnak bejelentés alapján - természetesen nemcsak Nyíregyházán, mondta a Privátbankárnak Linczmayer Szilvia a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője. A bejelentéseket ugyanis mindig ellenőrizniük kell. Emellett van olyan is, ami ellenőrzésért kiált. Több esetről a Privátbankár is beszámolt. A teljesség igénye nélkül: buktak már le zumbaoktatók, kutyatenyésztők, tűzijáték-árusok, vagy éppen cigiárus.

Maguknak köszönhetik

A szórólap olyan, mint környezettudatos embernek a PET-palack - nem mindegy, hová dobjuk. Mert miközben a legtöbb ember azzal a mozdulattal dobja ki az olcsó reklámanyagot, ahogy kiveszi a postaládából, az adóellenőrnek munkaanyag. Így találtak rá nem is olyan régen egy sportmasszázst hirdető szolgáltatásra. Revizorunk el is ment felfrissülni, nyugtát azonban "természetesen" senki sem adott neki.

Az embert hajtja a kíváncsiság

Segítünk az adóellenőröknek!A biorezonancia az alternatív gyógyászatban használt diagnosztikai és terápiás módszer. Hívei szerint az emberi szervezet és az abban lévő kórokozók rezgéseit méri elektromos vagy elektromágneses úton, és abból következtet a betegségekre, esetleg a hasznos rezgések felerősítésével és a károsak kioltásával gyógyítani is próbálja azokat.  (wikipedia.hu)

Az adóellenőrt is. Jó példa erre, amikor egyikük nem tudta, mit jelent a biorezonancia-mérés, így ment és megmérette a sajátját.  Liczmayer Szilvia szerint szinte nem is létezik olyan terület, amit ne ellenőriznének kollégái. Az ellenőrök ugyanis nemcsak kíváncsiak, hanem vállalkozó kedvűek is. Volt, aki még tankot is vezetett nyáron, csak hogy kiderüljön, adnak-e nyugtát a több tízezer forintos szórakozásról. Kiderült, nem adtak.

Egyébként vezettek így luxusautót is - nincs szabály arra, hogy mit ellenőrizzenek, mondja a szóvivő. Természetesen az ellenőrök maguk is keresik a potenciális ügyeskedőt, sőt adott esetben régiók között is megbeszélik a tapasztalatokat. Annyi változott az elmúlt években, hogy már az extrém szolgáltatásokat is kipróbálják a revizorok.

Vannak tervezett akciók

Alapesetben mindig az operatív vezetők döntik el, hogy ki, mikor, hol ellenőrizzen. Az adóhatóság ugyanis rendszeresen szervez országos ellenőrzést, de a régiós igazgatóságok maguk is kezdeményezhetnek ilyet. Főleg a helyi sajátosságok miatt. Általában az ünnepek előtt – karácsony, húsvét -, vagy nyáron a vízpartok környékén ellenőriznek. Ezekről gyakran hallani a híradásokban - de van, amiről ritkábban.

A kovács, aki meglepte az ellenőröket

Nincs lehetetlen, csak nehezebben megszervezhető ellenőrzés, mondja Linczmayer Szilvia. Az egyik ellenőr például lovat patkoltatott, de nem ő lepte meg a kovácsot, hanem fordítva. A fújtató közelében ugyanis ott volt a nyugtatömb. Másik alkalommal egy fészekalja libát rendeltek. Annak rendje és módja szerint előre le is foglalózták, majd amikor megérkezett a kereskedő és átadta az állatokat, azonnal adta a nyugtát is, amire meg az ellenőrök nem számítottak.

Még mindig rossz a morál

Tavaly 52 ezerszer tesztelték a számla-, illetve nyugtaadási fegyelmet a NAV ellenőrei. Minden ötödik esetben találtak szabálytalanságot, ami 14 százalékkal volt több, mint 2011-ben. Igaz, akkor csaknem 10 ezerrel kevesebb ellenőrzést tartottak. Összesen 1,4 milliárd forint bírságot szabtak ki.

Az esetek 30 százalékéban ugyanis nem adnak nyugtát a kereskedők, főleg a szolgáltatások után. Ezen a helyzeten akar javítani az adóhatóság. A kereskedelemnél már egész jó a helyzet, mondja Linczmayer Szilvia: átlagosan csak minden tizedik esetben marad el a bizonylat. A büntetések pedig kemények: akár egymillióra is büntethető a mulasztás. Ha egy évben kétszer is lebukik valaki, akkor az akár újabb egymilliót is jelenthet, plusz az üzletet is bezárják pár napra. Arról nem is beszélve, hogy eljöhet az a pont, amikor az adóhatóság becsli meg, hogy mennyi adót kellett volna befizetnie a renitens kereskedőnek - szóval nem babra megy a játék.

Újabb célpontok

Az ellenőrzések azonban idén is folytatódnak. Főleg az internetes kereskedelmet vizsgálják, ami a tankok vagy a luxusautók után akár unalmas is lehet az ellenőröknek. Ugyanakkor az ügyvédeket és az orvosokat is górcső alá veszi a hatóság. Arra azért kíváncsiak lennénk, hogy mondjuk egy prosztatavizsgálatért sorba állnak-e az ellenőrök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG