TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Privátbankár Árkosár felmérésenek legfrissebb adatai szerint olcsóbban megúszhatjuk a nagybevásárlást, mint egy hónappal ezelőtt. Az Interspar megelőzte a Tescót, olcsóbb lett a banán, drágább a krumpli és a tej, megnehezítik az életünket az olcsó tea kiválasztásánál, citromlé helyett pedig könnyen teaízesítő kerülhet a kosarunkba.

November 8-án munkatársaink végigjárták az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy hipermarketét, és begyűjtötték az adatokat a Privátbankár Árkosár történetének 82. havi felméréséhez. Ezúttal is ugyanazt a 30 élelmiszerből álló mintakosarat vettük alapul vizsgálatunkhoz, mint 2007. februárja óta minden alkalommal, és megvizsgáltuk, hogyan alakul egy átlagos család nagybevásárlásának ellenértéke az előző hónaphoz illetve az előző év novemberéhez képest.

A KSH októberben közzétett legutóbbi jelentése szerint az infláció a szakértői várakozásokkal ellentétben nem csökkent tovább, hanem kissé emelkedett - ebben a szeszesitalok és a dohánytermékek áremelkedése játszott közre leginkább, de a KSH adataival az egy nappal korábban közölt Privátbankár Árkosár adatai is egybecsengtek. Az 1,4 százalékos éves infláció mindazonáltal továbbra is igen alacsony, és messze van a jegybank által kitűzött 3 százalékos céltól.

Ami a legfrissebb felmérésünket illeti: a vásárlóknak mindenképp jó hír, hogy a kosarat olcsóbban tölthettük meg, mint egy hónappal ezelőtt. A három vizsgált áruház közül az Auchan ugyan emelte a kosár árát, a Tesco és az Interspar viszont kevesebbért is odaadta ugyanazt, mint egy hónapja. Éves összehasonlításban egyedül az Interspar engedett az árakból.

Ez kis átrendeződést jelentett a sorrendben, és összébb is rázta a mezőnyt: az Auchan az áremelés ellenére is megőrizte vezető helyét, az Interspar viszont ezúttal megelőzte a Tescót a képzeletbeli dobogón. A nagybevásárlás átlagára a három áruház adatait figyelembe véve 17 603 forint lett, ami 4,3 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

 

 

A legolcsóbb és a legdrágább áruház között csak 4,3 százalék a különbség, azaz legfeljebb 788 forintot tudtunk volna spórolni az áruházak közötti választással. Persze ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbb, akkor 2365 forinttal több maradna a zsebünkben, mint a három áruház átlaga - ehhez azonban vagy 3 helyre is el kell látogatnunk, vagy pedig tripla létszámban, három csapatra szakadva kell végeznünk a nagybevásárlást.

Az éves áremelkedés százalékos mértéke, azaz a Privátbankár Árkosár árindexe.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Egy hónap alatt komolyabb árcsökkenést csak a banánnál mértünk, ami normális a télhez közeledve: 13 százalékkal olcsóbb ez a gyümölcs, mint egy hónapja. Az alma viszont egy hónap alatt közel 30 százalékkal drágább lett. 10 százaléknál többet emeltek a kávé és a tea árán is az áruházak.

A banán nem csak 1 hónap alatt lett olcsóbb: a tavalyi árnál is 20 százalékkal kevesebbet kérnek most érte. A liszt és az olaj is nagyjából ennyivel olcsóbb, és durván 10 százalékot csökkent a cukor, májas és az ásványvíz ára is. Egy év alatt a krumpli drágult leginkább (+60%), 30 százalékkal drágább az alma, több mint 20 százalékkal a tej, a sajt és a tészta. Meghaladta a 10 százalékot a narancslé, és egyes felvágottak árának emelkedése is.

Havi legolcsóbbak

A várakozásokkal ellentétben a kormány csökkenti az élő sertés és a fél disznó áfáját januártól, így az idei disznóvágás lehet az utolsó, amit világrekorder áfa mellett kell elvégezni. Megnéztük, hogyan alakul a karaj ára a hipermarketekben. A legolcsóbb természetesen a csontos változat, a Tescóban a hosszúkaraj kilója 1349-nél kezdődik, az Auchanban 1359-nél. Az Interspar 1740-ért adja a karajt, ennél olcsóbban csak bőrös változatot kínáltak.

Oké, hogy 1 doboz, de kilónként mennyi?

Lassan tényleg vége a nyárnak, már benne járunk az őszi meghűlések időszakában. Jól esik ilyenkor egy forró tea - gondban van azonban, aki spórolni akar a filteres változaton. Minden alkalommal arra buzdítjuk ugyanis olvasóinkat, hogy vásároljanak tudatosan, hasonlítsák össze a termékek egységárát is, hiába írják apró betűkkel - sokszor az derül ki, hogy két kisebb kiszerelés valójában olcsóbb, mint egy nagyobb (bármennyire is értelmetlennek tűnik), illetve két különböző márkájú-kiszerelésű termék összehasonlítása (számológép vagy komolyabb fejszámoló-képesség nélkül) épp az egységár segítségével válik lehetővé. A tea esetében viszont csúnyán leszerepelt az áruházak egy része: a filteres teáknál sok esetben nem tüntetik fel az egységárat, vagy csak annyit írnak, hogy 1 doboz 359 forintos tea egységára épp 359 forint, ami egy kicsit sem informatív - tekintve, hogy a filterek számában, a tartalmazott teafű mennyiségében bőven van eltérés a különböző márkák között.

"Rendet" ezúttal csak az Auchanban találtunk, ez alapján a legolcsóbb termék a Golden Leaf márkájú ízesített fekete tea, amelynek 20 filteres kiszerelését 84 forintért árulják, a címke szerint kilónként 2800 forintos egységár mellett. Hogy a Tescóban és az Intersparban melyik a legolcsóbb? Fogalmunk sincs. Ha az egységárak ilyen módon történő feltüntetése (vagy fel nem tüntetése) esetleg meg is felel a jogszabályoknak, az biztos, hogy a vásárlók érdekeit nem szolgálja.

Mindenesetre ha megvan az olcsó teánk, meg is kell azt ízesíteni: mézet a Tescóban találtunk a legolcsóbbat, 1398 forint a magyar virágméz kilója. Kilónként 1483-ért az Auchanban Tuti Tipp márkájú magyar virágmézet kínálnak, az Interspar legolcsóbb, szintén magyar virágméze kilónként 1498 forintba került.

Az olcsó citromlé választásánál vigyázni kell, mi kerül a kosárba: a legolcsóbb termékek tartalmazzák a legkevesebb citromot, és igazából "teaízesítőnek" hívják őket. A King's teaízesítő literenként csak 92 forint az Auchanban és a Tescóban, azonban mindössze 10 százaléknyi citromot tartalmaz. A Spar literenként 169-ért adja sajátmárkás citromlevét, ami azonban ötszörös koncentrációban, azaz 50 százalékban tartalmaz citromot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Agrár Rég nem látott szinten a jüan, és hol van még a vége
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 2. 14:08
A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.
Agrár Nagyon kevés dinnye termett idén
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 27. 07:40
Nem zárnak sikeres évet az idén a dinnyetermelők: a várt mennyiség fele termett csak, ezt a kiesést pedig csak részben kompenzálták a szokásosnál magasabb árak - írta a Világgazdaság csütörtökön.
Agrár Megmaradt a beruházási kedv a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 13:28
A hazai gazdák továbbra is kiemelkedően fontosnak tartják a beruházásokat, sőt, 22%-uk a tavalyinál nagyobb mértékben tervez fejleszteni – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből.
Agrár A klímaváltozás és a mezőgazdaság: mit termeljünk, ha beüt a krach?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 20:06
A legnagyobb problémát a klímaváltozás sebessége jelenti. Olyan ütemben és olyan szélsőséges mértékben változik az időjárás, amivel a természetes környezet – és minden, ami arra épül – nem bír lépést tartani.  
hírlevél