TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mérsékelt növekedéssel újabb csúcsot ért el júniusban a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai által kezelt befektetési alapok vagyona, amelyekben a hónap végén összesen 4132 milliárd forintot kezeltek - közölte a szervezet kedden.

Az alapok összvagyona 0,4 százalékkal - 16 milliárd forinttal - nőtt júniusban, összesen 49 milliárd forintnyi friss tőke érkezett.

A hónap nyertesei a vegyes alapok voltak, a második helyezett pedig ismét az abszolút hozamú alapok, a növekedés azonban már mérsékeltebb volt, mint az előző hónapokban. A visszaváltások elsősorban a részvényalapoknál kerültek túlsúlyba, a többi hagyományos alapnál (pénzpiaci, kötvény, vegyes) egyértelműen pozitív az előjel.

Az összvagyon 65,3 százalékát adó nyilvános nyíltvégű "hagyományos" értékpapír alapokban kezelt vagyon az elmúlt hónapban 0,5 százalékkal, 2699,6 milliárd forintra nőtt.

A pénzpiaci alapok közül a hazai alapokba 25 milliárd forint áramlott be, míg az euró övezeti pénzpiaci alapokból összesen 18,5 milliárdnyi távozott, a vagyon a hozamokkal együtt összességében 1 százalékkal gyarapodott és június végén 1479,3 milliárd forintot tett ki.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek, júniusban 18 milliárdnyi friss tőke áramlott ebbe a kategóriába, vagyonuk 2 százalékkal, 738,8 milliárd forintra bővült. A legvonzóbb alkategória továbbra is a hazai rövid kötvényalapok, ahová 15,8 milliárdnyi friss tőke érkezett júniusban.

Bár a magyar tőzsdeindex igen jól tartotta magát júniusban, hiszen csak kisebb korrekcióra került sor, a részvényalapok vagyona 10,6 százalékkal, 237,6 milliárd forintra csökkent. A részvényalapokból 11,2 milliárdnyi tőke távozott.

A tőkevédett alapokból júniusban 2 milliárd forintnyi tőke ment ki, a hozamokkal együtt nettó eszközértékük 2,4 százalékkal csökkent, ezekben az alapokban 482,8 milliárd forintot kezeltek a múlt hónap végén.

Az abszolút hozamú alapok esetében már megszokottá vált a kimagasló eszköznövekedés, így volt ez a múlt hónapban is, amikor 16,5 milliárd forintos tőkebeáramlás után a vagyon 4,3 százalékkal nőtt és június végén 355,4 milliárd forintra rúgott.

A nyilvános ingatlanalapokba 3 milliárdnyi friss tőke érkezett. A tőkebeáramlás és a hozam együttesen 2,7 százalékkal, 387,9 milliárd forintra növelte a vagyont.

A vegyes alapokba is kiugró mértékű, 13,8 milliárd forintnyi tőke áramlott be júniusban. A hozamok ezt a gyarapodást azonban nem tudták erősíteni, így a vagyon "csak" 4,8 százalékkal nőtt és 236,7 milliárd forintot tett ki.

Címkék: Befalap Bamosz Befalap

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
hírlevél