Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Folyamatosan növekvő bérlői kereslet határozza meg az ipari ingatlanok egyik legdinamikusabban fejlődő szegmensét, a városi logisztika piacát. A pozitív tendencia az OTP Ingatlanbefektetési Alap teljesítményére is jó hatással van, amelynek befektetési jegyei a kedvező hozam és az alacsony kockázat miatt egyre népszerűbb befektetési terméknek számítanak. Az OTP Ingatlanalap az elmúlt évben magas hozamú ingatlanokat vásárolt, a rosszabb teljesítményű ingatlanjaitól megvált, emellett a termék több, kedvező fejlesztésen is átesett. A fejlesztési folyamat a jövőben is zajlik tovább, sőt 2016-tól új típusú ingatlanpiaci alapot kínálnak a befektetőknek. Interjú Tóth Balázzsal, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatójával.
Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója

- Még áprilisban került az OTP Ingatlanbefektetési Alap portfóliójába egy nagyobb városi logisztikai ingatlan, a CityPoint9. Hogyan látja, érdemes volt, illetve érdemes lesz ebbe a szegmensbe fektetnie az Alapnak?

- Azért nyitottunk a városi logisztikai ingatlanok felé, mert a kereslet intenzív növekedését láttuk ebben a szegmensben. Immár több mint két éve indult meg a fellendülés, a bérlői kereslet azóta is növekvő tendenciát mutat, és ez nagy valószínűséggel a közeljövőben is így marad. Továbbra is keressük a lehetőségeket ebben a szegmensben. Akár fejlesztésben is gondolkozunk.

- Miben nyilvánul meg konkrétan ez a pozitív tendencia?

- Nagyon kedvezően alakul például az üresedési ráta, ez jelenleg alig több mint 14 százalék a teljes budapesti piacon. Ez azt mutatja, hogy rendkívül magas a budapesti logisztikai ingatlanok kihasználtsága. Másrészt jól illusztrálja a pozitív tendenciákat az új bérlők arányának a növekedése is, ők jelenleg több mint felét teszik ki az egész bérlői keresletnek. A kihasználtsági mutató növekedése és a bérlői kereslet élénkülése pozitív hatást gyakorolnak az ingatlanalapunk hozamára.

- Mi látszik a piacon zajló kedvező folyamatokból az OTP Ingatlanbefektetési Alap tulajdonában lévő logisztikai ingatlanok esetében?

- Az említett CityPoint9 raktárbázisunk gyakorlatilag teljes kihasználtság mellett működik, ami egy 23 ezer négyzetméternyi bérbeadható területtel rendelkező logisztikai ingatlan esetében figyelemreméltó eredmény. Az ingatlan portfólióba kerülése óta összesen 12 ezer négyzetméterre kötöttünk bérleti szerződést, ezek nagy része pedig új bérlő. Ráadásul a maximális kihasználtság ellenére továbbra is folyamatos a bérlői kereslet a raktárbázis iránt.

- Fel tud szívni ekkora bérlői keresletet a piac?

- Jelenleg az látszik, hogy egyre szűkösebb számban érhetőek el, illetve bérelhetőek olyan városi logisztikai ingatlanok, amelyek jellemzőikben és minőségükben is megfelelnek a bérlői igényeknek. A városi logisztikai ingatlanoknál nagyon fontos például az elhelyezkedés, a megközelíthetőség, az, hogy ezek az autópályákról könnyen és gyorsan elérhetőek legyenek. Az ilyen bérelhető ingatlanokból pedig egyre kevesebb van. Ezt azonban szerencsére az ingatlanfejlesztők is látják, akik a növekvő kereslet és az egyre szűkülő kínálat miatt spekulatív fejlesztések indítását fontolgatják, így a minőségi logisztikai ingatlanállomány bővülésére számítunk a piacon. Nyilván ezért gondolkodunk ebben az irányban.

- A kínálat csökkenésével a bérleti díjak is megemelkedtek?

- Egyelőre kis mértékben, de igen. A városi logisztikai ingatlanok bérleti díja jelenleg 3,5-4,5 euró négyzetméterenként, amely minimális emelkedést mutat a tavalyi értékekhez képest. A következő egy-két évben további határozott élénkülésre számítunk.

- Hogyan oszlik meg az ingatlanok aránya az Ingatlanbefektetési Alap portfóliójában?

- Jelenleg az Alap 64 százaléka irodai ingatlan, 16 százaléka logisztikai és 14 százaléka kereskedelmi ingatlan, a fennmaradó 6 százalékot pedig telkek, lakások és fejlesztés alatt álló ingatlanok alkotják. Ezt a portfóliót a különböző ingatlantípusokhoz kapcsolódó hozamelvárásokat figyelembe véve alakítottuk ki, szem előtt tartva, hogy megfelelően diverzifikált is legyen. Az ingatlanállományunk bővítésénél is az a legfontosabb szempont, hogy magas hozamot termelő ingatlanokat vásároljunk, hiszen így növekedhet az Alap hozama.

- Milyen hozamelvárásaik vannak a különböző kereskedelmi ingatlanok esetében?

- Az irodai ingatlanoknál 7 százalék feletti a hozammal számolunk, a logisztikai ingatlanoknál ez akár 8 százalékot is meghaladhatja.

- A kedvező ingatlanpiaci folyamatoknak tehát a befektetők is örülhetnek.

- Mindenképpen, hiszen a hosszú távú bérleti szerződéseknek köszönhetően folyamatosan biztosítható az alap kiegyensúlyozott, hosszútávon fenntartható teljesítménye. Az ingatlanalapunk az egyenletesen növekedő árfolyam és az alacsony kockázati besorolás miatt egyre népszerűbb befektetési lehetőséget kínál a hozamra vadászó ügyfelek számára, akik már kisebb összegű befektetéssel is érezhetik a piaci fellendülés kedvező hatásait.

- Milyen biztosítékok védik a befektetők pénzét az ingatlanalapban?

- Rengeteg tapasztalatot szereztünk az OTP Ingatlanalap 2002-es indulása óta, így a hozamtermeléssel párhuzamosan a biztonságot tartottuk leginkább szem előtt az Alapban található likvid eszközök arányának meghatározásakor is. A törvényi előírások szerint ennek minimum 15 százalékosnak kell lennie, ezt azonban mi akár négyszeresen is tudjuk teljesíteni. Ezen felül minden lehetséges pénzügyi biztosíték lehetőségét is megragadjuk, hogy a mindenkori likviditás biztosított legyen. Az, hogy az Ingatlan Alapkezelő az OTP csoport tagja, önmagában egy biztonságnövelő tényező. Ami az árfolyam-növekedés egyenletességét biztosítja, az ingatlan bérbeadásból származó bevétel. Egy részvény- vagy kötvényalappal ellentétben egy esetleges visszaesés mértéke, annak valószínűsége - a bérleti szerződések hossza és jellege miatt - sokkal kisebb, valamint a visszaesést az ingatlanalap hamarabb is tudja kiheverni. Ezért is érdemes ingatlanalapot a jelenlegi időszakban felülsúlyozni a befektetési portfóliókban.

- Összességében hogyan értékelné az Ingatlanbefektetési Alap és az Ingatlan Alapkezelő idei teljesítményét és mik a jövőbeli kilátások?

- Nagyon jó évet zártunk, a portfóliótisztítás és a termékfejlesztés jegyében. Új ingatlanokat vásároltunk, másoktól megváltunk, és a közeljövőben ingatlanfejlesztéseket is tervezünk. Emellett a visszaváltási idő csökkentésével sikerült a terméket fejlesztetnünk, jövőre pedig egy új nyílt végű ingatlanpiaci alap bevezetését tervezzük. A tavalyi évhez hasonlóan idén is folyamatos és nagy mértékű volt a tőkebeáramlás, amelynek segítségével az Alap összes hitele visszafizetésre került. Azt gondolom, a kereskedelmi ingatlanpiac még nincs a növekedés csúcsán, a következő évben a kereslet bővülésére és az árak, bérleti díjak emelkedésére kell számítanunk, így mind az ingatlanportfóliónk összeállításában, mind a termékfejlesztésben az a motivációnk, hogy alapjainkkal a befektetőink is az ingatlanpiaci konjunktúra nyerteseivé váljanak.

(x)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14600 14360 14600 +1,39% 0 0 9 832 926 125 Ft 2021-05-14 17:06:36
MOL 2284 2244 2290 +1,06% 0 0 2 533 188 552 Ft 2021-05-14 17:14:19
MTELEKOM 413 411 417 -0,36% 0 0 90 204 549 Ft 2021-05-14 17:05:05
RICHTER 8445 8330 8545 +0,72% 0 0 1 268 887 120 Ft 2021-05-14 17:06:19
OPUS 243 240 244 +1,25% 0 0 20 797 148 Ft 2021-05-14 17:05:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Befalap Nem árt portfóliónk egy részét mindig devizában tartani
Eidenpenz József | 2021. április 28. 17:09
Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Befalap Tavaly jó volt felülni a trendre, idén érdemes a lemaradókra vadászni – Amundi Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 13:20
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül az Amundi Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el. A cég befektetési igazgatója adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Érdemes idén is számolni a részvényalapokkal, abszolút hozamú alapokkal – Generali Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 12:06
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül a Generali Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el, Munkácsi Dávid pedig Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere lett. A cég befektetési területének vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Eljött az aktív befektetési stratégiák ideje – MKB-Pannónia Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:57
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Legjobb Fejlett Piaci Részvényalap díját Az MKB-Pannónia Alapkezelő alapja nyerte el - a cég befektetési vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap 2021 még mindig jó év lehet a kockázatos eszközöknek – Aegon Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:24
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül az Aegon Alapkezelő hármat is elnyert, és két fődíj is náluk landolt. Szűcs Zoltán portfóliómenedzser, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2021 díj nyertese értékelte az elmúlt évet és az idei kilátásokat.
Befalap Új tulajdonosával új területeken keresi a sikert a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 14. 14:36
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Diófa Alapkezelő alapja kapta A Legjobb Vegyes Óvatos Alap 2021 elismerést - a cég ingatlanportfólió-menedzsere adott rövid helyzetértékelést.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.