TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár az intézményeknél a visszaváltások voltak túlsúlyban, a lakossági befektetőknek köszönhetően folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán szeptemberben is. A vegyes alapok és az abszolút hozam volt a sláger.

A hónap nyertesei a vegyes alapok és az abszolút hozamú alapok voltak, a növekedés azonban összességében mérsékeltebb volt, mint az elmúlt hónapokban.

A bankbetétek állományát október végén teszik közzé. A nemrég nyilvánosságra hozott augusztusi érték, mínusz 112 milliárd forint azonban – amely az idén a harmadik legnagyobb kivonás volt a betétekből, a július és az április után – jelzi, hogy valószínűleg nem változott a nagy kép.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 43 milliárd forinttal, azaz 1 százalékkal növekedett szeptemberben. A nettó eszközérték a tőkevédett alapoknál, az árupiaci alapoknál és a zártkörű alapoknál csökkent, a részvényalapoknál stagnálást láthatunk, a többi kategóriánál pedig kisebb-nagyobb növekedést tapasztalhatunk.

A legnagyobb tőkebeáramlás az abszolút hozamú alapokhoz történt, a zártkörű alapoknál pedig nagyobb visszaváltások történtek. Összességében 16 milliárdnyi friss tőke érkezett az alapokba - a hónap végén a BAMOSZ tagok összesen 4 340 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Mit választottunk?

A korábbi hónapoknál alacsonyabb, de így is jelentős összeget, 39 milliárdot helyeztek el hazai befektetési alapokban szeptemberben. Ebben a hónapban az állampapírok jártak csúcsra, oda ennek többszöröse érkezett. A lakosság szerette az eurót és a dollárt - havi összeállításunk >>

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,4 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 1,4 százalékkal nőtt.

A pénzpiaci alapokon belül a hazai likviditási alapokban nagyobb visszaváltás volt, összességében 7,3 milliárd áramlott ki. Ezzel szemben a dollár és euróövezeti pénzpiaci alapokba jelentős friss tőke áramlott. Az eredő összességében pozitív, hiszen a pénzpiaci alapokba 12,8 milliárdnyi nettó értékesítés volt. Az eredmény: 1,1%-os vagyongyarapodás a hozamokkal együtt.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek, bár a növekedés dinamizmusa itt is csökkent. A vagyongyarapodás 1,6% volt és 6,6 milliárdnyi friss tőke áramlott a kötvényalapokba.

Bár a magyar tőzsdeindex emelkedett a trenddel összhangban, de az emelkedés mértéke jóval kisebb volt, mint a többi fejlődő régióban. A részvényalapokból több mint 11 milliárdnyi tőke távozott, amit a hozamok csaknem ellensúlyozni tudtak. Összességében részvényalapok vagyona 0,75%-kal csökkent.

A tőkevédett alapokból tovább folytatódott a tőkekivonás. Ebben a hónapban 9 milliárdnyi tőke távozott. A kategória nettó eszközértéke 2%-kal csökkent.

Az abszolút hozamú alapok esetében a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés ebben a hónapban ismét megmutatkozott. A tőkebeáramlás 16,6 milliárdot tett ki, a kategória vagyongyarapodása a hónapban a hozamokkal együtt 5,5%-os volt, ami a legmagasabb a kategóriák között.

Figyelemre méltó, hogy a hosszú ideig mellőzött nyilvános ingatlanalapoknál az elmúlt hónap után ebben a hónapban is az értékesítés dominált. A friss tőke nagysága 7,1 milliárd. A tőkebeáramlás és a hozam együttesen 2 %-os pozitív vagyonváltozást hozott.

A vegyes alapokba jelentős mértékű, 11,1 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban. A hozamokkal együtt a vagyon 4,9%-kal növekedett, ami a második legnagyobb növekedés a kategóriák versenyében.

Az árupiaci alapokból 1,3 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok nem tudták javítani az összképen, így jelentősen 12, 85%-kal csökkent a nettó eszközérték.

Az intézményi befektetők inkább eladtak

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban jelentősebb tőkekivonást tapasztalhattunk (elsősorban a részvényalapokból), ami megközelítette a 16,8 milliárdot. A vagyon közel 8%-kal csökkent - derül ki a BAMOSZ tájékoztatójából.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Friss
hírlevél