Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A már évek óta tartó európai térhódítás után tavaly, illetve az idei év első hónapjaiban a magyar piacon is számos felelős befektetési alapot indítottak az alapkezelők. Ezeken a konstrukciókon keresztül olyan vállalatok teljesítményéből lehet részesedni, amelyek tevékenysége a fenntartható fejlődést szolgálja. Megéri most beszállni?

Februárban, még a koronavírus Európába érkezése előtt indította új, ebbe a tematikába illeszkedő fenntartható befektetési alapját a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő, amelybe még abban a hónapban közel 1 milliárd forintnyi megtakarítás érkezett. Márciustól azonban gyökerestül felbolydult az életünk, a koronavírus és a nyomában kibontakozó tőzsdei krízis több befektetési alapnak törölte el 1-2 éves hozamát. A vírushelyzet és a fenntartható befektetési alap apropóján kérdeztük az alapkezelő vezérigazgatóját, Bálint Attilát.

Ugorjunk vissza két hónapot az időben! Milyen fogadtatása volt az új alapnak a befektetők körében?

Privátbanki ügyfeleink már korábban is fektethettek eurós kibocsátású tematikus alapokba, amelyek mögött olyan vállalatok álltak, amelyek aktívan hozzájárulnak a természeti környezet és társadalmunk fenntarthatóságához. Viszont a szélesebb befektetői kör számára valóban idén februárban tettük elérhetővé fenntarthatósági vegyes alapunkat. A sikeres fogadtatás nem is lehetett kérdés, hiszen osztrák anyacégünk már a 2000-es évek elejétől foglalkozik ilyen tematikus befektetésekkel és azt láttuk, hogy olyan befektetési témát tudunk elhozni a hazai befektetőknek, ami Európa-szerte is egyértelműen az ügyfelek kedvencévé vált. Az értékesítési számok igazolták, hogy felelős befektetéssel meg lehet szólítani a magyar lakosságot is.  

Bálint Attila, a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójaBálint Attila, a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatója

Egyáltalán mit jelent a Raiffeisen Alapkezelőnek a fenntarthatóság?

Alapunk a nemzetközi Raiffeisen csoport befektetési központjának ESG-szempont rendszerén (Environmental, Social, Governance) alapulva működik, azaz

befektetési tematikánk nem csak a klímatudatosságot, hanem a társadalmi egyensúlytalanságok és az etikátlan vállaltirányítás elleni harcot is magában foglalja.

A fenntarthatóság tehát tágabb értelemben értendő, nem csupán egyetlen dimenzió, a környezetterhelés mentén. Ez a portfolióban széleskörű kockázatmegosztást (diverzifikációt) jelent, azaz befektetőink nagyon sok szektorban tevékenykedő vállalat teljesítményéből részesedhetnek. Van természetesen néhány olyan ágazat, ahová egyáltalán nem fektetünk be, ilyen például a fegyvergyártás.

A fenntarthatóság alacsonyabb hozamot is jelent?

Ez egy közkedvelt ellenvetés a felelős befektetésekkel szemben, érzésem szerint azonban eljárt felette az idő. Egyrészt a befektetői érdeklődés középpontjában jellemzően azok a cégek állnak, amelyek élen járnak a világ ilyen értelemben vett jobbá tételében, ezt a kiemelt figyelmet, vagy népszerűséget a részvényárfolyamok pedig általában emelkedéssel honorálják. Másrészt a befektetési univerzum folyamatosan bővül, hiszen hosszútávon létkérdés lesz a cégeknek, illetve a cégvezetőknek, hogy az ESG kritériumok mentén működjenek.  Tapasztalataink szerint egyre több cég figyel oda erre és teszi büszkén közkinccsé ilyen irányú törekvéseit fenntarthatósági jelentéseken keresztül. Ezen felül az ESG kritériumrendszeren leginkább olyan vállalatok jutnak át, akik a kisbefektetők érdekeit is figyelembe veszik, azaz etikus vállalatirányítási sztenderdeket

 

Milyen hatással van a koronavírus és a nyomában kibontakozó bizonytalan gazdasági környezet a befektetési alapokra?

Nem mindennapi időket élünk, a tőzsdék nagyon gyorsan és drasztikusan reagálnak mind a negatív, mind a pozitív hírekre. Ráadásul a tovagyűrűző gazdasági hatásokat még felbecsülni sem lehet. Az ügyfeleinkért és a ránk bízott vagyonért viselt felelősségünk azonban ebben a kivételes helyzetben sem szűnik meg, ezért minden erőnkkel arra összpontosítunk, hogy ezt az időszakot a lehető legjobban kezeljük.

Befektetési szakemberként jelen helyzetben az a mandátumunk, hogy a kedvezővé váló árazás, az alulértékeltség előnyeit kihasználjuk az ügyfeleink érdekében, és amennyire lehetséges a kedvezőtlen piaci történésektől megóvjuk őket. Ilyen szempontból jó választás a befektetési alapok komplexitása, illetve a portfoliómenedzserek és részvényelemzők szakértelme.

Véleménye szerint folytathatják térhódításukat a felelős befektetések?

Pillanatnyilag jelentős a bizonytalanság, nehéz előre tervezni. Akik hosszútávban gondolkodnak, azoknak érdemes lehet kockázatot vállalni, hiszen a részvények előretekintő hozampotenciálja igen attraktív. Mi továbbra is arra számítunk, hogy a kockázatot vállaló befektetők a jövőben is előnyben részesítik majd az ilyen jellegű alapokat. Mindenesetre a Raiffeisen Fenntartható Befektetések Vegyes Alap diverzifikált és jó minőségű eszközökből álló portfólióval áll az érdeklődő befektetők rendelkezésére.    

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14600 14360 14600 +1,39% 0 0 9 832 926 125 Ft 2021-05-14 17:06:36
MOL 2284 2244 2290 +1,06% 0 0 2 533 188 552 Ft 2021-05-14 17:14:19
MTELEKOM 413 411 417 -0,36% 0 0 90 204 549 Ft 2021-05-14 17:05:05
RICHTER 8445 8330 8545 +0,72% 0 0 1 268 887 120 Ft 2021-05-14 17:06:19
OPUS 243 240 244 +1,25% 0 0 20 797 148 Ft 2021-05-14 17:05:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Befalap Nem árt portfóliónk egy részét mindig devizában tartani
Eidenpenz József | 2021. április 28. 17:09
Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Befalap Tavaly jó volt felülni a trendre, idén érdemes a lemaradókra vadászni – Amundi Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 13:20
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül az Amundi Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el. A cég befektetési igazgatója adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Érdemes idén is számolni a részvényalapokkal, abszolút hozamú alapokkal – Generali Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 12:06
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül a Generali Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el, Munkácsi Dávid pedig Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere lett. A cég befektetési területének vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Eljött az aktív befektetési stratégiák ideje – MKB-Pannónia Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:57
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Legjobb Fejlett Piaci Részvényalap díját Az MKB-Pannónia Alapkezelő alapja nyerte el - a cég befektetési vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap 2021 még mindig jó év lehet a kockázatos eszközöknek – Aegon Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:24
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül az Aegon Alapkezelő hármat is elnyert, és két fődíj is náluk landolt. Szűcs Zoltán portfóliómenedzser, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2021 díj nyertese értékelte az elmúlt évet és az idei kilátásokat.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.