TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán áprilisban is, így a kezelt vagyon meghaladta az 5 000 milliárd forintot. Ismét kimagasló növekedést hoztak az abszolút hozamú és a vegyes alapok.

Ez történt a piacokon

A fejlett világ tőzsdéi némileg emelkedni tudtak, a fejlődő világ tőzsdéi csak szerényebb mértékben. A magyar tőzsde viszont - már a szokásoknak megfelelően – elszakadt a trendektől és csökkenést mutatott áprilisban. A forint ezúttal vegyesen szerepelt: némileg erősödött a dollárhoz képest, az euróhoz képest pedig csökkent.

5 000 milliárd fölött a befalapok

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 62 milliárd forinttal, azaz 1,3 százalékkal növekedett áprilisban az új befektetéseknek köszönhetően - viszont a részvény, az árupiaci, a garantált és a zártkörű alapoknál kissé csökkent a kezelt vagyon.

 

 

A tőkeáramlásnál sem egységes a kép. Több kategória esetében is stagnálást tapasztalhattunk: a pénzpiaci, az árupiaci és a származtatott alapoknál. A többi kategória esetében kisebb-nagyobb tőkebeáramlást láthatunk, kivéve a zártkörű alapokat, ahol megállíthatatlannak tűnik a vagyon lemorzsolódása - Írja a BAMOSZ.

Ebben a hónapban összességében 63 milliárdnyi friss tőke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb friss pénz az abszolút hozamú alapokba. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5 018 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A befektetők a betétekből továbbra is alapokba és állampapírokba menekülnek.

Mi volt a kedvenc?

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,6 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 1,2 százalékkal nőtt.

A magánbefektetők – legalábbis övék szokott lenni a befektetési jegyek nagy része – továbbra is devizáznak: ezúttal 12,6 milliárd forintnyi eurót és 4,4 milliárd forint értékű dollárt helyeztek el az alapokban. Részletek korábbi összeállításunkban >>

A pénzpiaci alapok vagyona 0,1%-kal csökkent, ami érthető, hiszen a befektetők a nagyobb hozamot keresik a befektetési alapoknál a jelenlegi piaci környezetben. A hazai likviditási alapoknál tőkekiáramlást, a dollár és euró övezeti alapoknál beáramlást láthattunk.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek. Az utóbbi hónapokban főleg a rövid futamidejű hazai kötvényalapokat keresik a befektetők és így volt ez áprilisban is, de ezúttal a hazai szabad futamidejű alkategória vagyona nőtt a legdinamikusabban. A tőkebeáramlás 15,2 milliárd forint, amely a harmadik legnagyobb a kategóriák között és ami döntően a rövid kötvényeknek köszönhető. A vagyongyarapodás 2% volt, ami azonban ezúttal kevés volt a dobogós helyezéshez.

A magyar tőzsdeindex a világpiaci trendekkel szemben csökkent az elmúlt hónapban. Hiába érkezett a részvényalapokba 1,5 milliárdnyi friss tőke, azt a hozamok erodálták, így összességében a részvényalapok vagyona 0,5%-kal kevesebb lett.

A tőkevédett alapokba 5,9 milliárdnyi tőke áramlott be, de a hozamokkal együtt ez 0,5%-os csökkenést eredményezett.

Az abszolút hozamú alapok esetében a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés ebben a hónapban ismét megmutatkozott. A tőkebeáramlás 19,5 milliárdot tett ki, ami a legnagyobb a hónapban. A kategória vagyongyarapodása a hozamokkal együtt 3,6%-os volt, ami a második legmagasabb érték.

Az ingatlanalapok ezúttal  átlagos teljesítményt nyújtottak. A tőkebeáramlás 3,6 milliárdot tett ki, amin némileg még a hozamok is javítottak, így a tőkebeáramlás és a hozam együttesen 1,1%-os pozitív vagyonváltozást hozott.

A vegyes alapokba jelentős mértékű, 18,5 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, ami a második legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 5,1%-kal növekedett, amely a legmagasabb érték a kategóriák között.

Az árupiaci alapokból 23 milliónyi tőke távozott. A hozamok ezt ellensúlyozni nem tudták, így a nettó eszközérték 0,2%-kal csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tőkekiáramlást tapasztalhattunk 1,6 milliárdnyi értékben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél