TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Október igazán megörvendeztethette a hazai befektetőket. A világ tőzsdéi - köztük a fejlődő országok is - enyhén csökkentek, de a magyar index emelkedett. A forint is erősödött mind a dollárhoz, mind az euróhoz képest. A jókedv és a gyarapodás a befektetési alapok piacán is érezhető volt.

Szinte minden kategóriában növekedett az alapok összvagyona és volt, ahol kiugró mértékben. A hónap nyertesei az abszolút hozamú alapok, de a kötvény és a vegyes alapok is igen szépen teljesítettek.

98 milliárddal emelkedett a vagyon

Októberben volt a legolcsóbb az amerikai dollár már több mint egy éve, a lakosság pedig 8,6 milliárd forint értékű dollárt helyezett el csak a hazai befektetési alapokban. Az euró is eléggé népszerű volt, több mint tízmilliárd ment oda. Leginkább megint a legalacsonyabb kockázatú alapokat kedvelték, de ismét nagyon népszerű volt a másik véglet is, az abszolút hozamú alapok világa is.

Októberi befalap-körképünk >>

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 98 milliárd forinttal, azaz 3,1 százalékkal növekedett októberben. A nettó eszközérték két befektetési alap kategóriát leszámítva emelkedett, de összességében igen optimista kép rajzolódott ki a hónap folyamán. A tőkebeáramlás általános volt a hónap folyamán, itt tendencia nem rajzolódott ki. A hónap végén a BAMOSZ tagok összesen 3.280 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (63,2 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 2,77 százalékkal nőtt, ezen belül az egyes kategóriákban is hasonló tendenciákat láthatunk.

Az egyes kategóriák teljesítménye

A pénzpiaci alapoknál közel 27 milliárd forintos tőkebeáramlást történt. A hazai és euróövezeti pénzpiaci alapokba is 10-10 milliárd forint érkezett. Ennek köszönhetően összességében 2,46%-os növekedés következett be ennél a kategóriánál.

A kötvényalapoknál még nagyobb 4,62%-os eszközgyarapodás történt. Az alkategóriákban átlagos eredmények születtek, de a hazai rövid kötvényalapokhoz közel 5 milliárdnyi friss tőke érkezett, ami kiugró és említésre méltó esemény.

A tőzsdék esetében a fejlett és a fejlődő régió is közel azonos arányban (0,6%) csökkent, a hazai index azonban ezzel ellentétes és szépnek mondható teljesítménnyel büszkélkedhet. Ezzel együtt a részvényalapoknál átlag alatti növekedést láthattunk csak. A tőkebeáramlás 2 milliárdnyi és a hozamokkal együtt 1,12%-os emelkedést tapasztalhattunk a részvényalapok vagyonában.

A tőkevédett alapok ebben a hónapban az egyik negatív kivételt képviselték. Jelentős friss tőkét nem tudtak vonzani. A vagyonváltozás a kategóriában – 2,2%-ot tett ki.

Az abszolút hozamú alapok már huzamosabb ideje vonzóak a befektetők számára, de ebben a hónapban robbanást láthattunk, hiszen 10,2 milliárd forintnyi friss tőke érkezett. Ennek az alapkategóriának a növekvő népszerűségét jelzi, hogy nem egy rövid fellángolást, hanem már hosszabb ideje tartó folyamatos, az átlagot meghaladó vagyonnövekedést láthatunk. A kategória vagyongyarapodása a hónapban 6,42%-os volt.

A nyilvános ingatlanalapokat a hónap során kisebb visszaváltások és csekély, 0,2%-os vagyonnövekedés jellemezte.

A kisebb kategóriákat illetően a vegyes alapok kiugróan jól teljesítettek. A 3,7 milliárd forintos tőkebeáramlás és a hozamok együttesen 4,1%-kal növelték a vagyont. Az árupiaci alapok esetében visszaváltásokat  tapasztalhattunk, így a negatív hozamokkal együtt 5,6%-os eszközcsökkenést könyvelhettek el a hónap végére.

A zártkörű alapok esetében is tapasztalhattunk tőkebeáramlást. A pozitív hozamokkal együtt itt is növekedett a nettó eszközérték.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél