<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Magyarországon százával lehet már tőzsdén kereskedett befektetési alapok jegyeit vásárolni, amelyek olcsó és hatékony módját jelentik a befektetéseknek. Nemcsak külföldi tőzsdeindexek és árupiaci termékek garmadája van az étlapon, de shortolni és tőkeáttételes pozíciókat felvenni is lehet általuk.

Külföldön a válság alatt is növekvő népszerűségnek örvendenek az úgynevezett tőzsdén kereskedett befektetési alapok (exchange traded fund, ETF), amelyek egyszerűségükkel és olcsóságukkal tűnnek ki más befektetések közül, és szaporodik azok száma is, amleyek hazai cégeken keresztül elérhetők. Az ETF-ek általában valamely fixen meghatározott index, termék vagy termékcsoport árát hivatottak pontosan követni, így átláthatók, kiszámíthatók, emellett az alapkezelőnek sem jelentenek bonyolult feladatot, így olcsón kezelhetők. A nagy tőzsdéken keresztül pedig szinte bárkihez könnyen eljutnak. (Nálunk, forintban, az itthoni tőzsdén egy ilyen termék létezik, az OTP Bux ETF.)

KBC Equitas

A KBC Securities offline ügyfelei évek óta kereskedhetnek ETF-ekkel, azonban a cég november 1-től online üzletágában, a KBC Equitas rendszerekben is elindította ETF-szolgáltatását.  Mintegy 210 darab ETF azonnal rendelkezésre áll az Equitas elektronikus rendszerein (PETI, Webbroker), a legtöbb a New Yorki Értéktőzsde (NYSE) Arca elnevezésű piacán, mások a Nasdaq-on, a Xetrán és egyéb piacokon. Amint a cég üzletfejlesztési igazgatója, Takács Szabolcs elmondta, a lista folyamatosan bővül, ha bármely befektető kéri, egy napon belül fel tudnak venni új papírt azokról a tőzsdékről, amelyekkel kapcsolatban állnak, ez pedig összesen több ezer ETF-et jelent.

Fő előnyüknek azt tartják, hogy ugyanazokon a kereskedési rendszereken, ugyanarra a tőzsdeszámlára lehet az értékpapírokat megvásárolni, mint a hazai részvényeket is. Másrészt a magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, szakmai segítséget emelte ki.A KBC Equitas ugyanazokat a jutalékokat alkalmazza, mint a részvénykereskedelemnél, a díj így az adott piactól és a befektető által választott díjcsomagtól függ. A NYSE Arca piacán az egyik díjcsomagban például 0,3 százalékos a díj, 13 dolláros minimumdíjjal. A befektetőknek természetesen devizára van szükségük a vásárláshoz, amit utalhatnak kívülről is, vagy megvehetik a cégnél, az árfolyamok a középárfolyamhoz képest általában plusz-mínusz egy százalékos marzsot tartalmaznak.

 

Híres vagy különleges ETF-ek

- SPDR Gold Trust (GLD): Az óriásalap valószínűleg a világ legnagyobb nyersanyag-ETF-je (ETC-je). Októberi adatok szerint 72 milliárd dollár vagyont kezelt és 1230 tonna aranyat őriztetett letétben fedezetként.

- SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY): A világ legnagyobb részvénypiacát, az amerikait reprezentáló talán legfontosabb index, az S&P 500 mozgását követő hatalmas ETF.

- Direxion Daily Financial Bear 3X Shares (FAZ): háromszoros tőkeáttétellel működő, az amerikai pénzügyi szektor legnagyobb szereplőit shortoló ETF, pénzügyi válság esetén kiváló lehet.

- iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN (VXX): az S&P 500 részvényindex volatilitását (ingadozását) ábrázoló VIX indexre szóló ETF. Minél jobban ingadoznak az árfolyamok, annál magasabb a VIX index, így kockázatcsökkentési és spekulációs célokra is alkalmas.

- ETFS Long CHF Short EUR (XBJA): Ahogy a neve is mutatja, a svájci frankot longolja és az eurót shortolja, azaz a frank erősödésére játszik az euróval szemben. Miután augusztusban a svájci jegybank plafont állapított meg a keresztárfolyamra, eléggé nyugodtan viselkedik, de vásárlásával spekulálhatunk arra – vagy védekezhetünk az ellen -, ha a svájci frank mégis újra kitörne.

- Market Vectors Rare Earth/Strategic Metals (REMX): ritka alkáli földfémeket követő ETF. A ritka földfémek nélkülözhetetlenek az ipar egyes ágazataiban, viszont csak pár helyen bányásszák ezeket az egész Földön, így sokat drágultak az utóbbi években. (Az idén viszont jelentősen visszaestek.)

Saxobank

A többi, a hazai piacon ETF-vételt kínáló cég online rendszere úgy tűnik, mind a dán Saxobank rendszerén alapul. (Felsorolásunkban nem törekedtünk a teljességre.)

A Saxobank saját szolgáltatásáról, online platformjáról annak illetékese, Sárhidi András azt írja, több, mint 1000 ETF és ETC (exchange traded commodity, egyfajta árupiaci ETF) érhető el, mintegy húsz tőzsde kínálatából. Az Európai tőzsdék esetében 0,1 százalékos a brókerjutalék, a legtöbb esetben 12 eurós minimummal, az amerikai piacokon pedig 0,2 dollárcent ETF-jegyenként, 15 dolláros minimális tranzakciós költséggel. Devizát az üzleteléshez viszont nem árulnak, azt kívülről kell átutalni.

Erste Bróker

Az Erste Trader nevű elektronikus rendszer kínálatában 650 ETF van a világ vezető kibocsátóitól, ezek sokféle tőzsdén keresztül vásárolhatók meg, például Borsa Italiana, Deutsche Börse, Euronext Amsterdam, Euronext Paris, London Stock Exchange, Swiss Exchange – válaszolt kérdéseinkre Bozsik Balázs, az Erste Befektetési Zrt. üzletfejlesztési igazgatója. Ezen kívül a brókercég maga egyénileg is meg tudja vásárolni sok piacon a kívánt ETF-et az ügyfeleknek.

A felszámított jutalék itt is az adott külföldi tőzsdére érvényes, részvényekre vonatkozó jutalékokkal egyezik meg, az Erste Trader díjtáblázatában többnyire 45 bázispontos (0,45 százalékos) jutalék és 15-45 dollár közötti minimumdíj szerepel. A devizaváltás árfolyama összegtől függ, eurónál általában 1,5 forinttal térnek el a középárfolyamtól. A rendszer mögött szintén a Saxo Bank áll.

Equilor

Az Equilor Befektetési Zrt.-nél több ezer ETF érhető el akár hagyományos telefonos megbízáson keresztül, akár a Saxo-alapú Equilor Trader online kereskedési rendszeren – közölte a társaság. Tizenkét különböző tőzsdén kapható termékekről van szó, a legnagyobbak itt is a New York Arca rendszer, Frankfurt, London.

A jutalék tőzsdénként változó, de átlagosan 0,4 százalék, ám a cég céloz rá, hogy a CFD-k, amelyek egyes esetekben helyettesíthetik az ETF-eket, olcsóbbak és forintletéttel is vásárolhatók, nem kell hozzájuk deviza. (A CFD-k tőkeáttételt lehetővé tevő, határidős ügyletekhez hasonló termékek.) A devizakonverziónál 10 000 eurónak megfelelő mennyiség felett egyedi árat alkalmaznak 0,2-0,3 százalékos spread-del (marzzsal), ennél kisebb összeg esetén a napi árfolyamjegyzés érvényes 0,8 százalékos spread-del.

Buda-Cash

A Buda-Cash Brókerháznál 15 tőzsdén forgó 1756 ETF-et lehet megvásárolni online rendszeren keresztül, ezeknek is több mint fele New Yorkban, Londonban és Frankfurtban forog. A cégnél a legnépszerűbbek az amerikai és európai bankszektort reprezentáló, háromszoros tőkeáttétellel dolgozó short és long ETF-ek (FAS, FAZ és DXS8). Jellemző – a részvényekével megegyező – jutalékuk 0,8 százalék Európában vagy 8 cent/részvény az USA-ban, 20 eurós vagy 15 dolláros minimumdíjjal. (Itt is megjegyezték, hogy a CDF-ek olcsóbbak, 0,4 százalék, illetve 5 cent a díjuk.)

A cég telefonos nemzetközi részvénykereskedelmi üzletágában viszont az USA-ban és Nyugat-Európában elérhető összes ETF-et meg lehet vásárolni – tették hozzá -, a jutalék itt egy százalék, de minimum tízezer forint. Devizaátváltásnál a reggel nyolckor, illetve 13 órakor megállapított középárfolyam +/- 0,5 százalékos árfolyamot alkalmaznak.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10770 10715 10860 +1,32% 0 0 7 803 173 690 Ft 2023-02-02 17:10:43
MOL 2750 2728 2774 +1,48% 0 0 1 062 607 476 Ft 2023-02-02 17:13:13
MTELEKOM 383 380 384 0,00% 0 0 92 303 227 Ft 2023-02-02 17:05:16
RICHTER 8160 8140 8240 +0,18% 0 0 2 490 298 635 Ft 2023-02-02 17:10:47
OPUS 132 129 133 +2,00% 0 0 12 852 135 Ft 2023-02-02 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Befektetési alapok Jól ismert szereplők szálltak be a Glosterbe
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:47
A hazai befektetői világ jól ismert szereplői vásárolták be magukat a Glosterbe.
Befektetési alapok Gazdagodnak a gazdagok: tavaly 18,3 százalékkal nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 17:23
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 százalékkal 243 milliárd forinttal 9290 milliárd forintra nőtt decemberben az egy hónappal korábbihoz képest, az egész tavalyi évet tekintve 18,3 százalékos a növekedés.
Befektetési alapok Felvirrad végre a kötvényalapok, nyugdíjpénztárak napja?
Eidenpenz József | 2022. december 9. 05:17
Az utóbbi három hónapban nagyon szép hozamot értek el a magyarországi kötvényalapok, sokan bőven két számjegyűt. Egyelőre ez sem tudja feledtetni a korábban elszenvedett veszteségeket, de látszik, hogy aki most, alacsonyabb árakon száll be, az sokkal jobb esélyekkel indul, mint aki korábban.
Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Befektetési alapok Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 05:41
A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Közel három százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:13
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG