<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A biztosítók idén már a tavalyi összeg kétszeresét, több mint 11 milliárd forintot fizettek ki baleseti és betegség okozta károkra, januárig elejéig azonban még közel 50 százalékkal nőhet a figyelmetlenségből eredő háztartási balesetek, lakástüzek száma, és akár 10 ezren sérülhetnek meg a síszezonban.

Az idei év első három negyedévében már 7,3 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók baleseti károkra, és 3,9 milliárdot betegség okozta károkra a pénzügyi felügyelet (korábban PSZÁF, most a jegybank) adatai szerint - közölte a Privátbankárral a PBA Biztosítási Alkusz. 2012-ben ennél jóval kisebbek voltak a kifizetések (4,6 milliárd forint baleseti és 1,8 milliárd betegség miatti kártérítésre).

Ráadásul hátra van az év egyik balesetveszélyes időszaka, az év vége: népegészségügyi hatósági adatok szerint egy átlagos napon Magyarországon ugyanis körülbelül 670 háztartási baleset történik, ám a karácsonyi-újévi időszakban a PBA szerint ez az átlag másfélszeresére is emelkedhet.

A fafaragás és a betörők

A leggyakoribb karácsonyi balesetek már az ünnepi előkészületekkor megtörténnek. A karácsonyfa talpba való befaragása gyakran jár olyan kézsérüléssel, amely sebészeti kezelést igényel. Az egyéb háztartási balesetek is elszaporodnak ebben az időszakban és az ünnepek idején tényleg jelentős a tűzveszély: a karácsonyi asztalon vagy a karácsonyfán őrizetlenül hagyott gyertyák gyakran lobbantják lángra a papírdíszeket vagy az asztalterítőt.

Más veszély is vannak. A véletlenül nyitva hagyott ajtóval a besurranó betörők élnek vissza.  Évente 46 ezer betörés van Magyarországon, a kár 15 milliárd forint az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint: a statisztikák szerint ráadásul a téli hónapok utolsó napjaiban szaporodnak el az ilyen bűnesetek. A PBA szerint ezekre a kockázatokra érdemes lakásbiztosítással is készülni, amely kiterjedhet a család baleset-biztosítására vagy a betörésre is.

„A teljes körű, azaz tűz, elemi kár, betöréses lopás, üvegtörés esetén fedezetet nyújtó lakásbiztosítás-csomagok különböző árkategóriákban találhatók a piacon: a biztosítandó ingatlan és ingóságértéktől függően évi 16 ezer és 80 ezer forint közötti értékben” – mondja Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz szakmai vezetője.

4 tagú család lakásbiztosítási díjai

családi ház (100–120 m2)

 

Épület biztosítási összeg: 25 millió Ft

Általános háztartási ingóság biztosítási összeg: 6,6 millió Ft

Kiemelt értékű ingóság: 1 millió Ft

Családi baleset-biztosítással

 

- Alapszintű biztosítási védelemmel: 20 000–25 000 Ft/év

 

- Középszintű védelemmel: 25 000–50 000 Ft/év (az alapszinten kívül beázás, besurranás, fagyasztott élelmiszerek megromlása, különleges üveg törése, szabadban tárolt vagyontárgyak, okmányok, bankkártya pótlása, felelősségbiztosítással)

 

- Magas szintű védelem  50 000–90 000 Ft/év (a középszinten kívül garázsban tartott gépjármű, kisállat biztosítás, kiterjesztett garancia biztosítás műszaki cikkekre, adatmentés, utasbiztosítás, kórházi lopás biztosítás)

 

Társasházi lakás (75 m2)


Épület biztosítási összeg: 19 millió Ft

Általános háztartási ingóság biztosítási összeg: 5,1 millió Ft

Kiemelt értékű ingóság: 1 millió Ft

Családi baleset-biztosítással és felelősségbiztosítással

 

Alapszintű biztosítási védelem: 16 000–24 000 Ft/év

Közép szintű védelem: 24 000–40 000 Ft/év

Magas szintű védelem: 50 000–80 000 Ft/év

Az ünnepeket a síszezon követi. A környező országok síterepein évente 10 ezer magyar szenved valamilyen balesetet (egyébként az összes síterepet tekintve Ausztriában a legtöbb a baleset, ott a világ minden tájáról érkező síelők közül 60 ezren sérülnek meg egy évben).

Jellemző baleseti sérülés a rosszul beállított és eséskor nem megfelelő időben leoldó síbakancs, valamint a hó alatt megbúvó kövek, kivágott facsonkok miatti bekövetkező akár súlyosabb sérülések. Adott esetben speciális mentésre vagy helikopteres szállításra van szükség, mivel a sérült azonnali orvosi ellátást igényel – ezekre az esetekre mind létezik biztosítás.

A biztonság pénzbe kerül

Sokan nem gondolnak arra, hogy a biztosítási védelem milyen sokat segíthet például, amikor a sípálya parkolójában autónkból kiszállva megcsúszunk, és esetleg eltörik a lábunk. A biztosítók 24 órás ügyfélszolgálata biztonságot nyújt külföldön is.

Léteznek kifejezetten a téli sportok szerelmeseinek kínált speciális utasbiztosítási termékek, amelyeknél a biztosító különleges fedezetet vállal:

• biztosított (a szokásos vagyontárgyakon túl) a sífelszerelés, a síruházat, a védőfelszerelés is
• baleset, betegség esetén a síbérlet árát megtérítik
• keresés, mentés (akár hegyi vagy helikopteres mentés is)
• az utazás betegség, baleset miatti megszakítás esetén megszervezik a hazautazás
• megtérítik a sportolás közben másnak okozott károkat (felelősségbiztosítás).

Téli sportokra kötött utasbiztosítás díjai

Egyéni díj: 400–1000 Ft/fő/nap

Egynapos utazás fix díja: 1000–1500 Ft/fő

Családi díjak (általában 2 felnőtt + 1-3 gyerek – biztosítónként változhat): 1200–3500 Ft/nap/család

Egynapos utazás fix díja: 1500–5000 Ft/család.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG