<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Több törvényi változás is felbolygatja idén a biztosítók piacát: jobban megéri nyugdíjcélra takarékoskodni, felpöröghetnek a cégvezetői felelősségbiztosítások, és megfékezik a jutalékvadász értékesítőket is. Kevesebb lesz a biztosító is.

Végre elkezdünk a nyugdíjunkra gondolni?

Az európai népesség folyamatosan öregszik, így egyre kevesebb aktív korú polgár befizetéseiből kell egyre több nyugdíjas részére állami nyugdíjat fizetni, a nyugdíjas kori változatlan életszínvonal ezért csak öngondoskodással érhető el.

Ezért nem élsz majd meg az állami nyugdíjból >>

A PBA Praeventio Biztosításközvetítő és Tanácsadó Zrt. szerint a biztosítási piac idei évét nagyban befolyásolja több törvényi változás. Az egyik, hogy 2014-ben újra 20 százalékos adókedvezmény jár a nyugdíjcélú életbiztosításokhoz. Ez piaci szereplők értékelése szerint 20 milliárd forint új értékesítést jelenthet. Az új szabályozás miatt a PBA is az életbiztosítási díjbevétel növekedésére és fokozott érdeklődésre számít a nyugdíjcélú megtakarítások iránt.

A másik fontos változás a március 15-én hatályba lépő új Ptk., amely többek között nagyobb felelősséget helyez a cégvezetők vállára. Ez várhatóan erősíti a cégvezetői felelősségbiztosítások piacát.

Keresztbe tesznek a jutalékvadászoknak

Dr. Vass Gábor, a cég szakmai vezetője szerint a biztosításközvetítők működését befolyásolja az Országgyűlés tavaly december végi döntése, amely módosítja a biztosítási törvényt. Eszerint a kifizetett jutalék összege nem haladhatja meg a jutalékfizetés időpontjáig a biztosítóhoz beérkezett biztosítási díj összegét. Az életbiztosítások kötésével kapcsolatos inkorrekt magatartások megelőzését célozza a 2015-től hatályos intézkedés.

„A változás alapvetően jó a piaci szereplőknek, hiszen ha kevesebb lesz a visszaélés, és nem csak a bevételnövelés lesz bizonyos értékesítők célja, akkor az ügyfelek is az igényeiknek, céljaiknak leginkább megfelelő megtakarításokat választják” – kommentálta a törvénymódosítást Vass Gábor.

Kevesebb lesz a biztosító, olcsóbb lesz a casco

A PBA várakozásai szerint a biztosítási piac konszolidálódik, egyre kevesebb lesz a szereplője, a megmaradók pedig a hatékony működésre koncentrálnak. Mind több egyénre szabott, speciális kockázatokat lefedő termék jelenik meg a piacon. Erre példa az elektronikus eszközök biztosítása, amely jó ütemben terjed Magyarországon.

A gépjármű-biztosításokról szólva Vass Gábor szerint nagy verseny várható a casco-piacon, ezért ott díjcsökkenés várható idén. A kötelezők díjában további emelkedést hozhatna, ha a direkt kárrendezés bevezetésére jogszabály születne. (Direkt kárrendezés: ha egy autós vétlen egy balesetben, nem kell megkeresnie a károkozó biztosítóját, hanem a sajátjánál intézheti a kárrendezést).

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG