<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Falfirka, rongálás, beázás: ezek olyan problémák, amikre van megoldás. Ehhez azonban tisztában kell lenni azzal, hogy mire nyújt védelmet a társasházunk biztosítása és milyen kiegészítő biztosításra van szüksége a lakás tulajdonosának a megfelelő biztonságérzet megteremtéséhez.

A beázás az egyik legnagyobb veszély

A Groupama Garancia Biztosító tapasztalatai alapján a leggyakoribb káreset a társasházakban a beázás. Ennek elsősorban az az oka, hogy a házak csőszerkezete sokszor elavult és ezért gyakoriak a csőtörések. Halmos Gyula, a Groupama Garancia Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője elmondása szerint a biztosítótársasághoz több olyan kárbejelentés is érkezik, amikor nem az épület elavultsága, korszerűtlensége, hanem az emberi mulasztás, mint például a nyitva hagyott vízcsap okozza a beázást.

A panelházak esetében a külső betonelemek illesztései, vagy a tetőszerkezet állapota sem mindig megfelelő, ezek pedig mind okai lehetnek a beázásnak. Ilyen bejelentéseket főként heves esőzések, viharok idején kap a biztosító társaság. Szintén kiemelt helyen szereplő káreset a társasház falainak összefirkálása, a kaputelefonok, ajtók és felvonók rongálása, az üvegkárok, újépítésű házak esetében pedig sokszor a hiányos kivitelezés okán keletkeznek. Leggyakrabban a régi társasházak károsodnak, különösen a belvárosi, jellemzően háború előtti épületek. Ezek mára gyenge szerkezetük, elmaradt vagy hiányos karbantartásuk miatt könnyen sérülnek, főként viharok idején – teszi hozzá a szakértő.

Társasház-biztosítás: lakásonként vagy lakóépületre?

A lakóépület egészére megkötött szerződés több előnnyel jár: Egyrészt a teljes épület biztosítottá válik, nemcsak a közös tulajdon, hanem a lakások is. Amellett, hogy olcsóbb a lakásonkénti biztosításnál, a károk bejelentése és ügyintézése lényegesen könnyebbé válik és ez nemcsak a lakók életét, hanem a közösség képviselőjének munkáját is megkönnyíti. 

Egy társasház képviselőjének komoly felelőssége, hogy mindig előrelátóan, gondosan eljárva csökkentse a gazdálkodási, üzemeltetési kockázatokat és költségeket. Azonban fel kell készülnie a váratlan helyzetekre, kiadásokra is. Amikor optimális biztosítási védelmet akar a társasháznak, akkor is jól össze kell hangolnia a közösség és a tulajdonosok egyedi érdekeit.

Amikor a tulajdonosoknak - közös szerződés hiányában - maguknak kell külön-külön biztosítani lakásukat, gyakran előfordul, hogy a lakók egy része nem kötötte meg a szerződést vagy volt ugyan biztosítása, csak elfelejtette befizetni a díjat és az megszűnt. Ez kritikus helyzethez vezethet egy komolyabb kár esetén (pl. tűz, robbanás), mert könnyen előfordulhat, hogy a biztosított lakások arányában kifizetett kártérítés nem elegendő az épület helyreállítására. A kiköltöztetett lakóknak hosszabb távon vagy akár végleg más otthonról kell gondoskodniuk.

Egy másik fontos érv, hogy közös szerződéshez kapcsolódó egyéni lakásbiztosítások kedvezőbb díjjal köthetők, ebben a szerződésben a lakók a lakás ingóságait biztosíthatják.

Ha a közös szerződés nem elég

Figyelnünk kell arra is, hogy a közös szerződésben lakásunkra vonatkozó biztosítási összeg nagysága megfelelő-e. Amennyiben otthonunk az átlagosnál jobb műszaki színvonalú, drágább anyagokat építettünk be, akkor célszerű a lakásunkra kötött ingóságbiztosításhoz kiegészítő épületbiztosítást kötni olyan mértékű biztosítási összegre, amely biztosítja egy komolyabb kár esetén az eredeti állapot helyreállítását- mondta Halmos Gyula.

Azt, hogy milyen biztosítási eseményekre kell felkészülnie egy társasháznak, az előforduló leggyakoribb károk és a szélsőséges időjárási jelenségek és természeti katasztrófák önmagukban meghatározzák. A leggyakoribb károk között első helyeken szerepel a csőtörés, üvegtörés, az egyre többször előforduló viharkárok, vagy a jégverés. Földrajzi fekvéstől függően fontos az árvízvédelem, sőt földrengés elleni védelem is, gondoljuk csak arra, hogy idén már 4 kisebb földrengés volt hazánkban.

Mire nyújt biztosítást?

A társasházi alapbiztosítás (vagyonbiztosítás) tartalmazza a legnagyobb károkat okozó biztosítási események fedezetét, és ezeken kívül felhőszakadásra, tetőbeázásra, panel és/vagy blokk hézag beázásra, de még a termőtalaj és növényzet káraira szóló kártérítést is. Szerepel a tűz és a robbanás, robbantás is, amelyek rendkívüli, esetleg helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a közösség lakóépületében. 

A gyakori betörések kapcsán figyelmet érdemel az épületrongálás, amely jelentős összegű lehet már egy betörési kísérlet esetén is. A fedezetet ki lehet terjeszteni az épület-berendezések és tartozékok rongálási és lopáskáraira is (pl. világítótestek, antenna-, erősítőrendszerek, kaputelefonok, elektromos kapumozgató rendszerek), sőt fedezetet jelent a liftek rongálására és a vandalizmus okozta károkra is. Biztosíthatók a tulajdonosok által használt garázsban tárolt gépjárművek is.

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG