<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Tovább zsugorodik a lakásbiztosítási piac, de egy új konstrukcióval sokan jól járhatnak: itt a lakás-casco.

Tavaly folytatódott hazánkban a lakásbiztosítási piac csökkenése: a 2012-es évhez viszonyítva mintegy 22 ezerrel apadt a biztosított lakások száma, amely nagyjából 93 ezerrel volt kevesebb a csúcsot jelentő 3 millió 78 ezer darabos (2010-es) állománynál.  A visszaesés azonban 2013-ban jóval kisebb mértékű volt, mint 2012-ben, amikor 42 ezerrel mérséklődött a lakásbiztosítási szerződések száma.

Nagyobb kár esetén van baj

Az egyéni lakásbiztosítási átlagdíjak tavalyi, nagyjából 3,5 százalékos mérséklődése ellenére is folytatódott 2013-ban a biztosított lakások számának csökkenése: lakásonként átlagosan 2-3 lakóval számolva, egy Eger méretű város teljes lakosságával megegyező mértékben, mintegy 55 ezerrel nőtt azok száma, akik biztosítással nem rendelkező ingatlanban élnek. 

Ők egy kisebb csőtörés, vagy beázás helyreállítását talán még ki tudják fizetni zsebből, ám egy esetleges árvíz, robbanás vagy tűzvész következményeként keletkező több százezer forintos kár, vagy otthonuk és minden értéktárgyuk megsemmisülése esetén, semmilyen kártérítésre nem jogosultak - mutat rá Marosvölgyi Péter, az Aegondirekt.hu vezérigazgatója.

A lakás-casco segíthet

A lakásbiztosítások számának csökkenése különösen az ár- és belvízveszélyes területeken, illetve a meteorológiai szempontból is veszélyeztetett országrészekben – így többek között Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyékben – aggasztó, ahol ráadásul a legnagyobb mértékű volt a visszaesés a biztosított lakóingatlanok számában. „Ezekben a térségekben már az ingatlanok átlagosan több mint 40 százaléka nem rendelkezik biztosítással” - hívja fel a figyelmet Marosvölgyi Péter, az interneten megköthető biztosításokat kínáló Aegondirekt.hu vezérigazgatója. 

Azok számára, akik egyáltalán nem rendelkeznek lakásbiztosítással, a fejlett piacokon már elterjedt önrészes lakásbiztosítás jelenthet megoldást, hiszen ez jóval kisebb díjért megtéríti a több százezres vagy sokmilliós károkat is. A konstrukció úgy működik, mint a casco: az ügyfelek vállalják a kisebb értékű károk, például a beázás költségének vagy az ablaküveg kitörésének megfizetését, ha azonban jelentősebb kár éri őket, akkor a biztosító fizet.

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG