1p
Teljesen más feltételekkel szükséges megkötni a nyaralónkra a biztosítást, ha azt akarjuk, hogy valóban az életszerű károk ellen legyen fedezve, és feleslegesen se fizessünk többet, mint szükséges – figyelmeztet a PBA.hu Biztosítási Alkusz Kft. szakértője.

A nyaraló más célt szolgál, mégis fontos nekünk. Ehhez szükséges paraméterezni a biztosítást is. Horváth László, a PBA.hu szakértője 3 fontos hibára hívja fel a figyelmet, amit rendszeresen elkövetnek a nyaralótulajdonosok a biztosítás megválasztásakor.

1.    Ne akarjuk megúszni a lakatlansági pótdíjat!

Januártól jön a plusz adó
Ha rendelkezünk már biztosítással, érdemes átnézni a szerződésünket. Egyrészt, a több évvel ezelőtt kötött kontraktusok helyett kedvezőbbet is köthetünk, hiszen ma már sokkal több fajta kockázatot is figyelembe vesznek a biztosítók. Január elsejétől azonban ezeket a biztosításokat is adó terheli majd, így érdemes lesz akkor is körbenézni a biztosítási piacon, hogy melyik társaság, milyen arányban hárítja át a plusz terhet a biztosítottakra - ebben természetesen segítségükre lesz majd a Privátbankár.

Többnyire igyekszünk a városi forgalomtól távol, akár természetes környezetben építeni vagy megvásárolni nyaralóingatlant. Mivel általában csak a hétvégéken, illetve a nyári szabadság ideje alatt tartózkodunk ott, ezért ezek az ingatlanok fokozottan ki vannak téve az "illetéktelenek érdeklődésének". Mivel ritkábban látogatjuk, ezért a károkat is később észleljük. Ennek megfelelően a biztosítások is általában 50-100%-os felárat kérnek a lakatlanság miatt.

Horváth szerint sokan próbálják megspórolni ezt a kitételt, azt állítva, hogy egy rokon, vagy ismerős tartózkodik év közben is a házban. Ugyanakkor a biztosítók ezt könnyen tudják ellenőrizni és kiszűrni a visszaélést.

Az irreálisan alacsony víz- vagy villanyszámla, a helyszíni szemle során tapasztalt személyi használatú eszközök hiánya mind arra utalhat, hogy nem teljesült az ott lakás ígérete. Tény, hogy a felár fájdalmas tud lenni, de nem érdemes ezen spórolni, inkább más tételen takarékoskodjunk, javasolja a szakértő.



2.    Inkább a házat biztosítsuk, mint értékeinket!

 

Ház a tónál
A tavalyinál 20 százalékkal nagyobb a forgalom a Balaton környéki ingatlanpiacon; elsősorban a végtörlesztésnek köszönhetően nőtt az érdeklődés az első negyedévben. Részletek >>>

Fájdalmas tud lenni, ha kedvenc fűnyírónkat meglovasítják, de csak akkor van értelme ezen kertészeti eszköz biztosításának ha a biztosítótársaság által előírt védelemmel rendelkezik a tárolóhelységünk. A hagyományos lakóingatlanok biztosításában az ingóságok fedezete sokkal nagyobb részt képvisel, a nyaralók esetében viszont más arány az indokolt.

Sokkal nagyobb veszély, ha egy tavaszi beázást, vagy viharkárt csak hetekkel, vagy hónapokkal később fedezünk fel, mikorra már millióssá fajultak a károk, érintve az épület teljes állagát, tetőt, festést, nyílászárókat, falakat – mondja Horváth László.

Többnyire nem tartunk a nyaralónkban huzamosabb ideig műszaki cikkeket, és kisebb értékű bútorokkal, használt eszközökkel szereljük fel, ezért esetleges elvesztésük inkább bosszantó semmint anyagi veszteség.

Sokkal fontosabb tehát, hogy a szezonon kívüli időjárási viszontagságokból keletkező és annak további következményeit (például a betört ablakon keresztüli, több hetes beázást) fedezze a biztosításunk – véli Horváth.
Nyaraló esetében is igaz, hogy érdemes biztonsági ajtóval, ráccsal, vagy ablakfóliával megnehezíteni a behatolók dolgát, ezzel növelve a lebukás veszélyét. Így inkább választanak más prédát a betörők. Érdemes szerződést kötni,  távfelügyeleti szolgáltatást végző kivonuló szolgálattal is rendelkező őrző-védő céggel ha igazán biztonságban szeretnénk tudni számunkra  értékes nyaralóingatlanunkat.

3.    Határozzuk meg, hogy mennyit szánunk rá, és azt költsük el okosan!

A nyaralótulajdonosok is könnyen esnek a mindent vagy semmit csapdájába: ha nem fedez bizonyos dolgokat a biztosítás, akkor emiatt csalódottan egyáltalán nem kötnek semmit.

Érdemes meghatározni, hogy mennyit szánunk rá, és ahhoz válogatni a prioritáslistáról – javasolja a szakértője.

Tűz- és elemi kár fedezet legyen a legfontosabb, ezt kövesse a betörés kockázat fedezetbe vonása, a megfelelő védelmi szint kialakításához segítséget kérhetünk bármelyik nyílászárókat forgalmazó szakáruházban, a MABISZ minősítéssel rendelkező bejárati ajtók és zárak kiválasztásához - így Horváth.  Aki számítógépet, telefont, műholdvevőt is huzamosabb ideig a nyaralóban tart, annak viszont ingóságokra is biztosítania kell a nyaralót - mondja a szakértő.

Aki sok vendéget fogad, annak fontos lehet, hogy az ott tartózkodók esetleges baleseteire is fedezetet nyújtson a biztosítás.

Nyaraláskor azonban legyünk tudatában annak, hogy a besurranók által a teraszról meglovasított eszközöket (pl. mobiltelefont, fényképezőgépet) nem fogja kifizetni a biztosító. Ne legyünk tehát könnyelműek, hiszen nem otthon vagyunk – mondja végezetül Horváth László.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG