1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Háromból kettő autót a fővárosban lopnak el. Ennek ellenére az emberek fele csak abban bízik, hogy az ő autóját nem lopják el. Vidéken pedig a kutyára bízzák a védelmet. Sokan megelégszenek a riasztóval, komolyabb eszközre nem költenek.

Jelentősen nőtt tavaly az autólopások száma. Több mint 5 ezer 500 autót loptak el, ami 14 százalékos emelkedés 2011-hez képes. Ennek ellenére az autótulajdonosok több mint fele nem tart attól, hogy ellophatják az autóját - derül ki a Genertel legutóbbi felméréséből.

Nagyon kevesen használnak komolyabb lopásgátlót, az autók jelentős része pedig – különösen a fővárosban – nem védett helyen parkol éjszakánként. Ennek ellenére a megkérdezettek 77 százaléka semmilyen biztosítást nem köt lopás esetére. A többség nem is tudja, hogy lopás elleni casco már évi néhány ezer forintért is elérhető.

Az árulkodó jelek

A Genertel szerint nemcsak a közösségi oldalakon segítséget kérők száma nőtt meg, hanem valóban nőtt a lopások száma. Ráadásul a fővárosban a legrosszabb a helyzet. A több mint öt és félezer ellopott autó kétharmada Budapesten tűnt el. Ennek - legalábbis a a felmérés szerint - egyelőre nem látszik az autósokon az, hogy félnének a lopástól. Sőt. Igazából csak a tulajdonosok 13 százaléka tartja valós veszélynek. Harmaduk pedig csak mérsékelten tart tőle.

Nemcsak a prémiumot keresik

Csikós Dániel a Genertel vezérigazgatója szerint tévesen gondolják az autósok, hogy elsősorban az értékesebb, újabb autókra vadásznak a tolvajok. A statisztikákból ugyanis kiderül: egyre inkább az a jellemző, hogy azért lopják el az autót, hogy alkatrészként adják el, vagy használják fel később. Ennek megfelelően a bűnözők is egyre inkább a leggyakoribb márkákra  - Suzuki, Volkswagen, Renault, Opel - ezen belül is a kis- és középkategóriás autókra állnak rá, és a néhány évnél idősebb autókat ugyanúgy ellopják.

Ráadásul a fővárosban könnyebb a tolvajok dolga. Vidéken ugyanis az autók 60-65 százalékát garázsban tartják, Budapesten ez az arány mindössze 30 százalék. A felmérés adatai szerint Budapesten az autósok 45 százaléka éjszaka az utcán kénytelen tárolni autóját, amihez könnyen hozzáférnek a bűnözők.

A biztosítási szakember szerint a gyári indításgátlón és egy riasztón kívül kevesen használnak mást az autók védelméért. Ezek az autók negyedében találhatók meg. Ugyanakkor műholdas követőt mindössze a megkérdezettek 2 százaléka használ. Vidéken pedig a kutyában bíznak, mint lopásgátlóban.

Csikós Dániel szerint sokszor csak a "vakszerencse" dönti el, hogy kinek az autóját lopják el, miközben az autósok háromnegyede semmilyen biztosítással nem rendelkezik. A szakember szerint ez azért "megdöbbentő", mert akár évi 3 ezer forintért is lehet kötni lopáscascót.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG