<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Háromból kettő autót a fővárosban lopnak el. Ennek ellenére az emberek fele csak abban bízik, hogy az ő autóját nem lopják el. Vidéken pedig a kutyára bízzák a védelmet. Sokan megelégszenek a riasztóval, komolyabb eszközre nem költenek.

Jelentősen nőtt tavaly az autólopások száma. Több mint 5 ezer 500 autót loptak el, ami 14 százalékos emelkedés 2011-hez képes. Ennek ellenére az autótulajdonosok több mint fele nem tart attól, hogy ellophatják az autóját - derül ki a Genertel legutóbbi felméréséből.

Nagyon kevesen használnak komolyabb lopásgátlót, az autók jelentős része pedig – különösen a fővárosban – nem védett helyen parkol éjszakánként. Ennek ellenére a megkérdezettek 77 százaléka semmilyen biztosítást nem köt lopás esetére. A többség nem is tudja, hogy lopás elleni casco már évi néhány ezer forintért is elérhető.

Az árulkodó jelek

A Genertel szerint nemcsak a közösségi oldalakon segítséget kérők száma nőtt meg, hanem valóban nőtt a lopások száma. Ráadásul a fővárosban a legrosszabb a helyzet. A több mint öt és félezer ellopott autó kétharmada Budapesten tűnt el. Ennek - legalábbis a a felmérés szerint - egyelőre nem látszik az autósokon az, hogy félnének a lopástól. Sőt. Igazából csak a tulajdonosok 13 százaléka tartja valós veszélynek. Harmaduk pedig csak mérsékelten tart tőle.

Nemcsak a prémiumot keresik

Csikós Dániel a Genertel vezérigazgatója szerint tévesen gondolják az autósok, hogy elsősorban az értékesebb, újabb autókra vadásznak a tolvajok. A statisztikákból ugyanis kiderül: egyre inkább az a jellemző, hogy azért lopják el az autót, hogy alkatrészként adják el, vagy használják fel később. Ennek megfelelően a bűnözők is egyre inkább a leggyakoribb márkákra  - Suzuki, Volkswagen, Renault, Opel - ezen belül is a kis- és középkategóriás autókra állnak rá, és a néhány évnél idősebb autókat ugyanúgy ellopják.

Ráadásul a fővárosban könnyebb a tolvajok dolga. Vidéken ugyanis az autók 60-65 százalékát garázsban tartják, Budapesten ez az arány mindössze 30 százalék. A felmérés adatai szerint Budapesten az autósok 45 százaléka éjszaka az utcán kénytelen tárolni autóját, amihez könnyen hozzáférnek a bűnözők.

A biztosítási szakember szerint a gyári indításgátlón és egy riasztón kívül kevesen használnak mást az autók védelméért. Ezek az autók negyedében találhatók meg. Ugyanakkor műholdas követőt mindössze a megkérdezettek 2 százaléka használ. Vidéken pedig a kutyában bíznak, mint lopásgátlóban.

Csikós Dániel szerint sokszor csak a "vakszerencse" dönti el, hogy kinek az autóját lopják el, miközben az autósok háromnegyede semmilyen biztosítással nem rendelkezik. A szakember szerint ez azért "megdöbbentő", mert akár évi 3 ezer forintért is lehet kötni lopáscascót.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG