5p
Pang a belvárosi ingatlanpiac is, félrevezetőek az olyan optimista nyilatkozatok, amelyek arra utalnak, hogy fellendült volna az érdeklődés a belvárosban. Kisebb területű és olcsó lakásokat keresnek a vevők, ez nem a belvárosra jellemző, az ingatlan nem is jó befektetés most, és irodának sem keresik már a belvárosi lakásokat.

Aki mostanában belefutott néhány nagyobb ingatlanos cég elemzésébe, mely a belvárosi ingatlanpiaci lehetőségeket taglalta, azt hiheti, hogy a válság után végre beindult a mozgás a főváros szívében, s akár még bérbeadási céllal is megéri ingatlant vásárolni a belső kerületekben. A helyzet azonban közel sem ilyen reménykeltő - hívta fel a figyelmet Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője.

Dübörög a belvárosi ingatlanpiac, jönnek a külföldi befektetők, akár húszmillió forintos lakást is megéri vásárolni, mert olyan hozamot biztosít kiadás esetén, ami jobb a banki kamatoknál - olvashatjuk az ingatlanos cégek közleményei között böngészve. Ezek után persze megfogalmazódhat az olvasóban a kérdés, hogy a belvárosi piacon netán már elérkezett a fordulópont, s érdemes lenne lépni? Mielőtt azonban döntenénk, érdemes utána járni, hogy az ingatlanosok szerint ténylegesen mi a helyzet a pesti belváros belső kerületeiben.

Kisebb, olcsóbb: ez a párosítás a belvárosban ritkán van meg

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetője röviden összefoglalva úgy véli, hogy Budapestnek talán a legrosszabbul teljesítő része most a belvárosi ingatlanpiac, ahol olyannyira nagy a mozdulatlanság, hogy egyre több, korábban a belvárosban dolgozó közvetítő próbálja áttenni a tevékenységét a külső kerületekbe.

Kerület

Eladási ár (ezer Ft / m2)

V. kerület

300-350

VI. kerület

260-310

VII. kerület

210-260

VIII. kerület

170-220

IX. kerület belváros-közeli része

230-280

XIII. kerület belváros-közeli része

240-290

Forrás: ballaingatlan.hu

Ennek oka egyszerű: a vevők mindenhol a legfeljebb 15-17 millió forintos, 50-70 négyzetméteres ingatlanokat keresik, ami a belvárosi lakások esetén nem jellemző. Sok közöttük ugyanis a nagy alapterületű lakás, melyek a relatíve magas négyzetméterárak miatt átesnek az ársáv felső értékén. A kisebb méretű lakások vagy előnytelen kialakításúak, vagy pedig újszerűek, esetleg újépítésűek, tehát nem kifejezetten olcsók (például a Corvin városnegyedben). Ami viszont megfelelő méretű és olcsó is, az jellemzően rossz környéken található, például a VII. vagy a VIII. kerület egyes részein.

Az oroszok sem fővárosi lakásokat vesznek

A belvárosban az alsó, és a felső árkategóriába tartozó ingatlanokra egyaránt gyenge  a kereslet, a kettő között viszont szerény a kínálat - mutatott rá a Balla Ingatlanirodák vezetője. Talán meglepő, de alig keresik a drága, nagyméretű, jó elhelyezkedésű ingatlanokat, ritkán jelennek meg ilyen egyedi vevői igények a vásárlók részéről, holott azt gondolnánk, hogy a tehetősebbeknek továbbra is van pénze és persze igényei is.

Változatlanul nem jelentkeznek a külföldi vásárlók sem a pesti piacon, és ezzel együtt hiányoznak a mostanában sokat emlegetett orosz vevők is. Annak ellenére, hogy egy-egy forrás az orosz vevők növekvő jelenlétéről számol be, ez a valóságban egyáltalán nem tapasztalható, nincsenek jelen nagyobb számban az ingatlanpiacon, mint bármely más külföldi nemzet tagjai. Legalábbis Budapesten, mert az viszont tény, hogy egyes hazai fürdővárosokban továbbra is említésre méltó számban vásárolnak ingatlanokat.

Az ingatlan most nem jó befektetés

Jellemzően tehát hazai vásárlók vesznek a pesti belvárosban ingatlant, de ők sem befektetőként, hanem otthonnak keresnek lakást. Ez nem is meglepő, hiszen egy a közelmúltban megjelent elemzés megállapításaival ellentétben egy kiadásra vásárolt lakás esetén a hozam mindössze két-három százalék - semmiképpen nem négy-öt, amiről néha hallhatunk -, ha figyelembe vesszük a bérbeadás költségeit, az üresen állást, és az időszakonként szükséges ráfordításokat. Ez pedig a legkevésbé sem kecsegtető a befektetők számára, érezhetően nem is ösztönzi őket vásárlásra - tette hozzá Balla Ákos.

Ugyancsak nem érzékelhető kereslet mostanában a vállalkozások részéről belvárosi - tipikusan nagyméretű – úgynevezett lakásirodák iránt, mivel az elmúlt évben egy vissza nem térítendő támogatással kombinált hitel révén sok cégnek lehetősége nyílt az általa bérelt iroda megvásárlására, amivel jelentős számban éltek is. Ez azonban mára lecsengett, tehát míg korábban ez a jelenség élénkítette valamelyest a piacot, most már ez sem hat.

Az árak esésére nem számítanak

Az árak csökkenésére viszont nem lehet számítani, nem mutatkozik nagyobb nyomás a bedőlt hitelesek részéről - akik minden áron szabadulni akarnának ingatlanaiktól -, mint Budapest bármely más részén. A hitelfedezeti értékekkel ezen a piaci területen nincs különösebb gond, jellemzően a lakás értéke még meghaladja a hitelből hátramaradt tartozás összegét. Ez sokkal inkább az agglomerációs ingatlanpiac sajátossága - jegyezte meg a Budapesten és Pest megyében is aktívan jelen levő Balla Ingatlanirodák tulajdonosa. Nem számítanak tehát most már árnyomásra ilyen irányból sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG