5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Pang a belvárosi ingatlanpiac is, félrevezetőek az olyan optimista nyilatkozatok, amelyek arra utalnak, hogy fellendült volna az érdeklődés a belvárosban. Kisebb területű és olcsó lakásokat keresnek a vevők, ez nem a belvárosra jellemző, az ingatlan nem is jó befektetés most, és irodának sem keresik már a belvárosi lakásokat.

Aki mostanában belefutott néhány nagyobb ingatlanos cég elemzésébe, mely a belvárosi ingatlanpiaci lehetőségeket taglalta, azt hiheti, hogy a válság után végre beindult a mozgás a főváros szívében, s akár még bérbeadási céllal is megéri ingatlant vásárolni a belső kerületekben. A helyzet azonban közel sem ilyen reménykeltő - hívta fel a figyelmet Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője.

Dübörög a belvárosi ingatlanpiac, jönnek a külföldi befektetők, akár húszmillió forintos lakást is megéri vásárolni, mert olyan hozamot biztosít kiadás esetén, ami jobb a banki kamatoknál - olvashatjuk az ingatlanos cégek közleményei között böngészve. Ezek után persze megfogalmazódhat az olvasóban a kérdés, hogy a belvárosi piacon netán már elérkezett a fordulópont, s érdemes lenne lépni? Mielőtt azonban döntenénk, érdemes utána járni, hogy az ingatlanosok szerint ténylegesen mi a helyzet a pesti belváros belső kerületeiben.

Kisebb, olcsóbb: ez a párosítás a belvárosban ritkán van meg

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetője röviden összefoglalva úgy véli, hogy Budapestnek talán a legrosszabbul teljesítő része most a belvárosi ingatlanpiac, ahol olyannyira nagy a mozdulatlanság, hogy egyre több, korábban a belvárosban dolgozó közvetítő próbálja áttenni a tevékenységét a külső kerületekbe.

Kerület

Eladási ár (ezer Ft / m2)

V. kerület

300-350

VI. kerület

260-310

VII. kerület

210-260

VIII. kerület

170-220

IX. kerület belváros-közeli része

230-280

XIII. kerület belváros-közeli része

240-290

Forrás: ballaingatlan.hu

Ennek oka egyszerű: a vevők mindenhol a legfeljebb 15-17 millió forintos, 50-70 négyzetméteres ingatlanokat keresik, ami a belvárosi lakások esetén nem jellemző. Sok közöttük ugyanis a nagy alapterületű lakás, melyek a relatíve magas négyzetméterárak miatt átesnek az ársáv felső értékén. A kisebb méretű lakások vagy előnytelen kialakításúak, vagy pedig újszerűek, esetleg újépítésűek, tehát nem kifejezetten olcsók (például a Corvin városnegyedben). Ami viszont megfelelő méretű és olcsó is, az jellemzően rossz környéken található, például a VII. vagy a VIII. kerület egyes részein.

Az oroszok sem fővárosi lakásokat vesznek

A belvárosban az alsó, és a felső árkategóriába tartozó ingatlanokra egyaránt gyenge  a kereslet, a kettő között viszont szerény a kínálat - mutatott rá a Balla Ingatlanirodák vezetője. Talán meglepő, de alig keresik a drága, nagyméretű, jó elhelyezkedésű ingatlanokat, ritkán jelennek meg ilyen egyedi vevői igények a vásárlók részéről, holott azt gondolnánk, hogy a tehetősebbeknek továbbra is van pénze és persze igényei is.

Változatlanul nem jelentkeznek a külföldi vásárlók sem a pesti piacon, és ezzel együtt hiányoznak a mostanában sokat emlegetett orosz vevők is. Annak ellenére, hogy egy-egy forrás az orosz vevők növekvő jelenlétéről számol be, ez a valóságban egyáltalán nem tapasztalható, nincsenek jelen nagyobb számban az ingatlanpiacon, mint bármely más külföldi nemzet tagjai. Legalábbis Budapesten, mert az viszont tény, hogy egyes hazai fürdővárosokban továbbra is említésre méltó számban vásárolnak ingatlanokat.

Az ingatlan most nem jó befektetés

Jellemzően tehát hazai vásárlók vesznek a pesti belvárosban ingatlant, de ők sem befektetőként, hanem otthonnak keresnek lakást. Ez nem is meglepő, hiszen egy a közelmúltban megjelent elemzés megállapításaival ellentétben egy kiadásra vásárolt lakás esetén a hozam mindössze két-három százalék - semmiképpen nem négy-öt, amiről néha hallhatunk -, ha figyelembe vesszük a bérbeadás költségeit, az üresen állást, és az időszakonként szükséges ráfordításokat. Ez pedig a legkevésbé sem kecsegtető a befektetők számára, érezhetően nem is ösztönzi őket vásárlásra - tette hozzá Balla Ákos.

Ugyancsak nem érzékelhető kereslet mostanában a vállalkozások részéről belvárosi - tipikusan nagyméretű – úgynevezett lakásirodák iránt, mivel az elmúlt évben egy vissza nem térítendő támogatással kombinált hitel révén sok cégnek lehetősége nyílt az általa bérelt iroda megvásárlására, amivel jelentős számban éltek is. Ez azonban mára lecsengett, tehát míg korábban ez a jelenség élénkítette valamelyest a piacot, most már ez sem hat.

Az árak esésére nem számítanak

Az árak csökkenésére viszont nem lehet számítani, nem mutatkozik nagyobb nyomás a bedőlt hitelesek részéről - akik minden áron szabadulni akarnának ingatlanaiktól -, mint Budapest bármely más részén. A hitelfedezeti értékekkel ezen a piaci területen nincs különösebb gond, jellemzően a lakás értéke még meghaladja a hitelből hátramaradt tartozás összegét. Ez sokkal inkább az agglomerációs ingatlanpiac sajátossága - jegyezte meg a Budapesten és Pest megyében is aktívan jelen levő Balla Ingatlanirodák tulajdonosa. Nem számítanak tehát most már árnyomásra ilyen irányból sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG