5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Úgy tűnik, hogy a tavaly kibontakozott lendület még kitart az ingatlanpiacon, ugyanakkor a devizahiteles elszámolások és a Családok Otthonteremtési Kedvezménye óvatossá teszi a jóslatokat. Sok a panellakás a IV. és XV. kerületben, de úgy tűnik a kereslet is erőteljes. Egész Budapesten jellemző, hogy a leginkább a panelek forgalma növekedett az elmúlt hónapokban.

Sok a panellakás a IV. és XV. kerületben, de úgy tűnik a kereslet is erőteljes. Ahogy egész Budapesten jellemző volt a leginkább a paneleket érintő forgalomnövekedés és áremelkedés az elmúlt hónapokban, úgy a két észak-pesti kerületben is pontosan ugyanezt tapasztalták az ingatlanközvetítők. És úgy tűnik, hogy a folyamat nem áll meg, bár a devizahitelek rendezése és a CSOK miatt most óvatosabbak lettek a jóslatok.

Ennyiért juthat lakáshoz a többi kerületben

A Balla Ingatlaniroda összefoglalóját a XVIII. kerületi ingatlanpiacról itt, a XIV. és a XVI. kerületről itt, az V., VI. kerületről ittA IX. kerületről itt, az I., II., XII. kerületről készült összeállítást pedig itt találja.

Mind Újpesten, mind pedig a XV. kerületben érezhető volt az elmúlt egy évben a kereslet élénkülése, mely az árak emelkedését is magával hozta - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlanirodák kerületi vezetője, aki szerint a lendület egyelőre nem tört meg. Ennek okát a szakértő elsősorban az alacsony banki kamatokban látja, melyek még vonzóbbá teszik most az ingatlanbefektetést.

Mindegy, csak panel legyen

Az 50-60 négyzetméteres és 8-12 milliós kategória a legkeresettebb most mindkét kerületben, lehet az panel- vagy téglalakás. Ezeket lehet most az átlagosnál könnyebben és gyorsabban eladni - mondta Balla Frigyes, akinek tapasztalatai szerint azonban jelenleg szinte az összes panel-típusra és méretre jelentős igény mutatkozik.

Megfigyelhető viszont az is, hogy míg korábban a kétszobás vagy egy plusz félszobás lakásokat keresték inkább a vevők, addig az igény most ez eltolódott az egy plusz két félszobás, illetve két plusz egy félszobás lakások irányába, vagyis ugyanolyan alapterület mellett az egyre nagyobb szobaszámot tartják ideálisnak a vevők.

Drágulás és négyzetméterárak

Az árak átlagosan tíz százalékkal emelkedtek az elmúlt egy évben. A panellakásoknál érezhetően nagyobb volt a drágulás, és akár a 15 százalékot is elérte. Ennek eredményeként a XV. és IV. kerületben most 180 ezer forintos panel-négyzetméterárakkal számolhatnak a vevők az 53-55 négyzetméteres panelek kategóriájában. Kisebb méreteknél, azaz 35 négyzetméter környékén némileg magasabbak a négyzetméterárak, elérik a 200 ezer forintot is. 60 négyzetméter felett fajlagosan alacsonyabbak: 160-170 ezer forint között alakulnak.

Ennél épp csak egy hajszálnyival drágábbak most a téglalakások. Ebben a szegmensben az árak emelkedése is mérsékeltebb volt az elmúlt egy év során: mintegy 10 százalékot tett ki. a IV. kerületben 190 ezer forintos átlagár alakult ki, míg a XV. kerületben eléri a 200 ezer forintot is. Ha viszont újépítésű ingatlant szeretnénk venni, az többe fog kerülni: mindkét kerületben 300 és 360 ezer forintos négyzetméterárakra számíthatunk. Ezek hangsúlyozottan átlagárak, az ingatlanok négyzetméterárai egyéni adottságaik, paramétereik miatt ettől kisebb-nagyobb mértékben eltérhetnek.

A családi házak esetében hasonló okból nem is nagyon beszélnek négyzetméterárakról az ingatlanközvetítők. Ennél az ingatlantípusnál a 13-45 millió forint közötti ársávban találkoztak vevővel, az átlagot azonban a 20-25 millió forintos árszint jelenti - tette hozzá a Balla Ingatlanirodák kerületi vezetője, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a családi házaknál a korábban említett lakástípusokkal ellentétben nem történt áremelkedés.

A népszerű utcákban gyorsabb az eladás

Ha a legkeresettebb utcákat, környékeket keressük a két kerületben, akkor a XV. kerület esetében a Páskomliget utca, a Nyírpalota út, az Erdőkerülő utca, a Kőrakás park és a Nádastó park említhető meg. Újpesten a metróvégállomás közelében lévő utcák a legnépszerűbbek, így például a Petőfi Sándor utca, a Laborfalvi utca, a Rózsa utca, az Ősz, a Tél és a Nyár utca - derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból.

Az is lényeges azonban, hogy ezeknek az utcáknak a népszerűsége nem annyira az árakban jelentkezik - azok Balla Frigyes szerint nem magasabbak, mint a kerületi átlagárak -, sokkal inkább az jellemző, hogy az itt lévő ingatlanokat könnyebben és gyorsabban el lehet adni.

Bizonytalan jóslatok

A szakértő várakozásai szerint ebben az évben marad az élénk vásárlói kedv, a fokozottabb kereslet, de 3-5 éves viszonylatban is a tranzakciószámok folyamatos emelkedésére lehet számítani a jelenlegi, évi százezres szintről kiindulva. A piac továbbra is keresleti marad, így nem indokolt az árak visszarendeződése sem, bár tény - és ez az, ami miatt komolyabb jóslatokba nem is bocsátkozott a Balla Ingatlanirodák kerületi vezetője -, hogy az előttünk lévő hónapok a devizahiteles ügy rendeződése és a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) miatt tartogathatnak még meglepetéseket
.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG