<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Tavaly jóval több mint negyedmillió négyzetméterrel bővült a spekulatív állomány.

Nem álltak le a raktárépítők tavaly sem, ez derül ki a szektort rendszeresen figyelő Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF,BRF) által most közölt adatokból. Érdekesség, hogy az állomány nem csupán Budapest közvetlen környékén, hanem vidéken is bővült.

A logisztikai szolgáltatóknak sok pénzt kell költeni az automatizációra. Fotó: QLM
A logisztikai szolgáltatóknak sok pénzt kell költeni az automatizációra. Fotó: QLM

2022 negyedik negyedévében öt épülettel, összesen 60.980 négyzetméterrel nőtt a spekulatív állomány a fővárosi agglomerációban, míg a regionális piacokon négy új átadást rögzítettek, összesen 48.300 négyzetméterrel. Az előbbi esetében a legnagyobb új épület az INPARK Páty OKF számára épített új csarnoka volt (32.100 négyzetméter), míg vidéken a legnagyobb új átadás a CTPark Komárom új épülete 18.300 négyzetméterrel. Tavaly összesen 333.210 négyzetméternyi új területtel bővült a Budapest környéki ipari ingatlanpiaci állomány.  

A negyedik negyedév végén a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 4.582.660 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosi agglomerációban található 3.137.750 négyzetméter, míg a fővárostól távolabbi, regionális hazai állomány 1.444.915 négyzetméter lett. 

Az üresedési ráta 2022 végén a fővárosi agglomeráció esetében 3,8 százalékon állt, ami 100 bázisponttal alacsonyabb az előző negyedévben regisztrált értéknél, illetve 65 bázisponttal magasabb az egy évvel korábban mért értéknél. A negyedév végén összesen 120.140 négyzetméter ipari‐logisztikai terület állt üresen, mindössze öt épületben elérhető 5.000 négyzetméternél nagyobb szabad terület. A vidéki spekulatív ingatlanállományban 71.900 négyzetméternyi üres területet
rögzítettek, ez 5 százalékos kihasználatlanságot mutat.  

A negyedik negyedévben a teljes bérlői kereslet a fővárosi agglomerációban 222.720 négyzetméter volt, ez 7 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest. Tavaly az éves bérlői kereslet 679.725 négyzetméter volt, ami 7 százalékkal meghaladja a 2021‐ben regisztrált rekord értéket.

A szerződéshosszabbítások nélküli nettó kereslet 187.975 négyzetmétert tett ki a negyedik negyedévben, ami az előző év azonos időszakához képest 7 százalékos növekedés. Az utolsó három hónap legnagyobb szerződése egy előbérleti szerződés több mint 118.000 négyzetméterre a CTPark Szigetben, ez a budapesti ipari ingatlan piac valaha regisztrált legnagyobb szerződése. 

Az előbérletek aránya elérte a teljes kereslet 55 százalékát. Az előbérleteket az új szerződések követték 29 százalékos részesedéssel, amit a szerződéshosszabbítások követtek 15 százalékkal, a bővülések a teljes kereslet mindössze 1 százalékát tették ki. 

Ingatlan A németek örülhetnek: már csökkenek a lakásárak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:20
Tizenkét éves folyamatos növekedés szakadt meg a tavalyi utolsó negyedévben.
Ingatlan Ha nagyobb településre szeretne költözni, akkor ezeket a szempontokat vegye figyelembe!
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 10:27
Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást. A Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzéséből kiderült: hazánkban Győr-Moson-Sopronban és Zalában a legkönnyebb községből városba vagy vármegyeszékhelyre költözni. A városba költözésnél - országosan tekintve - így is negyedével, vármegyeszékhelyen pedig több mint felével kisebb családi ház vásárolható az eladott ingatlan árából, lakásba költözés esetén pedig még kedvezőtlenebb ez az arány. A váltás városból vármegyeszékhelyre már egyszerűbb lehet, szintén főként a nyugati megyékben, a vármegyeszékhelyen belüli költözés azonban az ország egyik keleti városában, Miskolcon a legkönnyebb.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Észak- és dél-budai agglomerációs ház
Mester Nándor | 2023. március 22. 19:08
Sokan költöztek a budai agglomerációba az elmúlt két évtizedben. Megindult azonban egy visszaáramlás is, mégha nem is tömeges, mert sok idő autóval bejönni a fővárosba. Sorozatunk újabb darabjában ismét számok és szempontok jönnek eladóknak és vevőknek.
Ingatlan Nagyon elszálltak a lakásárak Budapest legnépszerűbb kerületében
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 17:31
A vevők főként befektetési céllal vásároltak a fővárosi második kerületben és átlagosan 109 millió forintot költöttek a nagyjából 110 négyzetméteres ingatlanokra 2022-ben - közölte a Duna House.
Ingatlan Mégsem kell búcsút inteni a lakásfelújítási támogatásoknak?
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:13
Mentőövet dobna a kormány azoknak az utolsó pillanatos otthonfelújítóknak, akiknek az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el, vagy utasítják el a kérelmét a napokban - derül ki a kormány rendelettervezetéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Szántóföld Közép-Magyarországon 
Mester Nándor | 2023. március 15. 19:11
Közép-magyarországi olvasóink biztos örömmel veszik, hogy sorozatunkban most azt vizsgáltuk meg, hogy a szakmai források alapján mivel számolhatnak, ha eladók vagyunk vagy venni szeretnénk. 
Ingatlan Lengyelországi irodaház-komplexumot vett az Appeninn
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 14:54
Ez az első külföldi bevásárlása a cégnek, de továbbiakra készül.
Ingatlan Újabb nagy tranzakciók lehetnek az ipari ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2023. március 9. 17:17
Továbbra is erős a kereslet a gyáraknak való telkekre Magyarországon.
Ingatlan Fájdalmas lépésekre kényszerülnek a nagy ingatlanos cégek
Mester Nándor | 2023. március 9. 15:19
A tanácsadók egy része megint azt teszi, mint a 2008-as válság idején, és akár jól is kijöhetnek a válságból.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Használt ház a keleti és dél-keleti agglomerációban
Mester Nándor | 2023. március 8. 19:11
Viszonylag alacsony, de az elmúlt 2-3 évben erősen megnőtt árak vannak a két szektorban. Egyre többen települnek ide, de megindult egy visszaáramlás is a fővárosba. A fejlesztések is drágítják ezt a körzetet, de ha vállalja valaki a felújtást, akkor most sokat alkudhat.   
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG