<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A kilencvenes években a nettó átlagbér 60 százaléka körül volt egy átlagos nyugdíj értéke, mára ez a mutató 73 százalékra kúszott. A nyugdíj magas, vagy a bér alacsony, esetleg más a hiba?

Emlékszik valaki, mennyi volt az átlagos nyugdíj 1990-ben? Mindössze 6683 forint. A grafikonunkon úgy tűnhet, mintha akkor az átlagnyugdíj és az átlagbér majdnem egyforma lett volna, de valójában nem, a 10 108 forintos átlagbér 66 százalékát tette ki a nyugdíj.

A szocialista tervgazdálkodás leépítése időszakában, a kilencvenes években azután a politikusok többször is visszaszorították ezt a mutatót, a mélyponton, 1994-ben és 1996-ban csak 59,3, illetve 59,2 százalék volt. (Piros vonal.) Erre magyarázat, hogy az ország akkoriban a fizetésképtelenség, a csőd szélére került, amit többek között a Bokros-csomag hivatott orvosolni.

A nyugdíjakat számszerűen nem csökkentették ugyan, de nem emelték a béreknek vagy az akkoriban magas inflációnak megfelelően. Később – feltehetően főleg azért, mert a politikusok rájöttek, hogy a nyugdíjasok a legnagyobb szavazói csoport – a mutató lassan feljebb és feljebb kúszott, szeptember végén már 72,6 százalék volt, magasabb, mint a rendszerváltás óta bármikor.

Hogy miért baj ez? A nyugdíjak persze még így sem nevezhetők magasnak, hiszen a 2012 végi átlagnyugdíj 101 593 forint volt. (A 2013. szeptemberi 108 104 forint.) Az egyfős nyugdíjas háztartások létminimuma pedig 2012 végén 77 364 forint, márpedig 24 ezer forinttal a létminimum felett élni nem éppen luxus. Az említett 77 ezer forint nagyon szegényes megélhetés, amikor egy egyszobás kis lakás rezsije simán lehet 30-35 ezer forint a rezsicsökkentés után is.

A probléma az, hogy a társadalom öregszik, egyre kevesebb munkaképes korúnak kell eltartania egyre több nyugdíjast, és ez egy hosszú távú tendencia, egy időzített bomba. Az utóbbi években egy nőre csak 1,2-1,3 gyermekszületés jutott, a lakosságnak csak a szinten maradásához is legalább 2,1 kellene. Ezért figyelmeztet sok szakértő arra, hogy a nyugdíjrendszerünk fenntarthatatlan, és az államtól jobb, ha nem reménykedünk értékelhető nyugdíjban. Muszáj lenne mindenkinek előtakarékoskodni.

Képzeljük el, hogy – sok fejlődő országhoz hasonlóan – nincsen nyugdíj, szociális ellátás, és a gyerekeknek kell a szüleiket eltartani. Nem mindegy, hogy a két szülőt egyetlen gyermek kell etesse, gondozza idős korára, vagy például négy. Mi most az egy gyermekes modell felé haladunk, amit sajnos még csak súlyosbít, ha az inflációnál, a béreknél jobban emelik a nyugdíjakat.

Sokkal kisebb lenne a probléma, ha a bérek is ütemesen növekednének, a gazdasági növekedés magas lenne, a lakosságnak pedig bőven lenne miből előtakarékoskodni, megtakarítani. Az átlagosnál lényegesen alacsonyabb fizetésekből, minimálbérből, stagnáláshoz közeli gazdaságban azonban erre csak keveseknek van esélye. Úgy tűnik, távolról sem a nyugdíjak magasak Magyarországon, hanem inkább a bérek alacsonyak.

(A Nap grafikonja-sorozat további részeit itt olvashatja.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG