<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Havonta átlagosan 1000 kilométernyi út megtételére elegendő gázolaj tűnik el flottánként egy-egy közepes méretű szállítmányozó vállalatnál a különböző, üzemanyaggal kapcsolatos visszaélések miatt. A lopásokon túl az üzemanyag hígítása akár esetenként 1,5 millió forintos kárt is okozhat a járművekben.

 

A szállítmányozó és fuvarozó vállalatok kiadásainak közel felét az üzemanyag-költségek teszik ki, ezért a gázolajjal kapcsolatos visszaélések jelentős károkat okoznak számukra – írja közleményében a WebEye Magyarország.

A hagyományos trükkök még mindig népszerűek

A legtöbb problémát máig a lopások olyan klasszikus fajtái okozzák, mint az üzemanyag lefejtése a tartályból, illetve tankolás során a gázolaj egy részének kannába töltése. Az ilyen esetek átlagosan 10 százalékkal növelik az üzemanyag-vásárlásra fordított kiadásokat, ezzel akár havi több milliós veszteséget okozva a fuvarozócégeknek.

A költségeket tovább növelik a rossz minőségű, nem megfelelő adalékanyagokat tartalmazó, illetve hígított üzemanyagok használatából eredő károk. Ezek mértéke hibától függően járművenként és esetenként 500 000 forinttól 1,5 millió forintig terjedhet. A visszaélések felderítését megnehezíti, hogy egyrészt a tolvajok egyre technikásabbá válnak, másrészt a széles körben elterjedt, régi típusú üzemanyagszint-mérő műszerek a gázolaj összetételéről nem adtak pontos információt a felhasználóknak.

Új mérőrendszer kéne

A kamionokba gyárilag beépített mérőegységek sem adnak kellő segítséget, mivel ezek nem eléggé pontosak: csak 5-10%-os hibahatárral dolgoznak, vagyis, a nem üzemszerű fogyasztásról – az üzemanyag tartályból történő eltulajdonításáról – riasztást nem küldenek. Nem alkalmasak továbbá ezek a rendszerek a gázolaj összetételének és minőségének elemzésére, és gyújtás nélküli állapotban nem működnek.

A pontos mérésekhez elengedhetetlen az üzemanyag hőmérsékletének folyamatos monitorozása is, erre azonban a gyári beépítésű eszközök szintén nem képesek. Mivel a hőmérséklet változásával módosul a gázolaj térfogata, s így annak a tartályban mérhető szintje is, ennek figyelembevétele nélkül a mérés pontossága tovább romlik.

Az üzemanyag szintjének, összetételének és hőmérsékletének valós idejű monitorozásával jelentősen csökkenthetőek a gázolajra fordított kiadások, ami egy közepes méretű, 20-30 járművet működtető fuvarozócég számára átlagosan havi 2-3 millió forintos megtakarítást jelenthet – mondta el Deszpot Károly, a cég ügyvezető igazgatója. A WebEye jelenleg egy cseh céggel együtt dolgozik egy új, komplexebb üzemanyagmérőn.

 

A rovat támogatója a 4iG

KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG